Родители откриха детето си в Дом след 17 години, казали им, че е мъртво

  • 25 април 2012 11:36

  • 12723
  • 14
Родители откриха детето си в Дом след 17 години, казали им, че е мъртво
© Булфото

Дете възкръсна след 17 години. Доскоро неговите родители мислели, че бебето им е починало след раждането, то обаче се оказа в дом, разказва за невероятния случай в. “Телеграф”.

Историята е покъртителна и разказва за родители, разведени отпреди 10 години. Пазят тежки спомени от съвместния си живот. Загубили са бебе момиченце, тъй като е родено с генетични увреждания и е живяло дни, най-много седмици. След като всеки поел по нов път, едни ден в пощенските си кутии двамата бивши съпрузи намират писмо от съда. Призовани са да се явят по дело за определяне на настойник на мъртвото им дете. Оказва се, че дъщерята е жива, настанена е в дом за деца с увреждания и е вече на 17 години.

“Шок, няма друга дума, с която може да се опише какво са преживели тези хора”, разказва експерт, запознат с драмата.

Преди 17 години, още в родилното, лекарите съобщават на младите родители, че момиченцето няма шанс да оцелее. Съветват ги да го оставят в дом, за да се грижи за него специализиран персонал до близкия му край. Подписват декларация, уведомяват ги с писмо, че ще ги уведомят с писмо, ако детето почине. Те не го дочакват и след 17 години разбират, че дъщеря им е жива. Бащата изпада в паника, майката има неприятности с новото си семейство, което не знае нищо за предишния й живот. Малко по-късно започва да го посещава, но то е на почти 500 километра разстояние.

“Такава е била практиката на повечето родилни отделения дълги години. Затова домовете са пълни деца със синдром на Даун, хидроцефалия, паралич и др.”

Това е една от разтърсващите истории на над 1600 български двойки. От октомври миналата година социални работници издирват родителите на изоставени деца. Оказва се, че голяма част от сираците всъщност са били желани деца. Много от тях са в домове за деца с увреждания.

Историята на “възкръсналото” след 17 години мъртво бебе е част разтърсващите истории на 1600 български двойки. С тези истории се сблъскват през последните 6 месеца социални работници от Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за закрила на дететто и неправителствената организация Лумос България.

Проектът се казва “Детство за всички” и е част от мащабния план на държавата по деинституционализацията на изоставените българчета по домовете за деца. Те са по следите на децата с тежки увреждания във всички 24 специализирани за тях домове в страната, както и всички “Дом, майка и дете”. Задачата е да намерят хората, дали им живот и да възстановят прекъснатия контакт с тях.

Последвайте канала на

12723 14

Коментари 14

Добави коментар
челопеч

2014.07.11 | 23:39

14
е тия родители тъпи ли са бе - хората са им го написали - Подписват декларация че ще ги уведомят с писмо, ако детето почине. ПИСМО НЯМА - СЛЕДОВАТЕЛНО ДЕТЕТО Е ЖИВО! Какъв е проблема не мога да разбера!

2014.07.11 | 23:38

13
Шокът си казва думата. Тая помия са я забъркали лекарите, а не родителите. Така че не обвинявайте родителите. Да ви кажат че детето ви не е добре и да ви кажат да го оставите в дом ще е най добре може да се случи и се е случило. Ако в такъв момент ви кажат че живота ви не струва най вероятно ще се самоубиете. Ако нещо такова ви се случи най вероятно ще искате да забравите кошмара. Виновна е била системата, виновни са били лекарите, виновно е било обществото. Можело е да се грижат за детето, но просто не са им дали шанс "ето там го оставете да умре" ...... Някак си ми се струва излишно да продължавам, просто се замислете и си извадете изводи доколко можем да се сме хора и как би трябвало да се държим за да не се получават подобни ситуации, не само конкретния вид, а и тези които ни заливат всеки ден.
дрън

2014.07.11 | 23:38

12
Шокирани от собствената си безотговорност най-вероятно. Познавам хора оставили дете в дом поради невъзможност да се грижат за него- детето нямаше череп или нещо подобно . Ходеха всяка втора седмица на свиждане и се надяваха да се намери начин да им се помогне и това в продържение на повече от 3 години докато го загубиха. Няма прелъгани от лекарите родители, а само залъгващи се за облекчаване на съвеста си такива. Болно дете се гледа трудно, а безнадежно болно съсипващо трудно.
!!!!!

2012.04.27 | 16:54

11
Не са само родителите виновни, как лекар ще ти каже да си зарежеш детето!? Бил съм свидетел в болница как лекар убеждава родилка да си зареже детето само защото тя беше на 19 години и живота е пред нея, не и трябвало "някакво бебе" да и съсипва живота!!! Как може човек който говори такива неща да е лекар!?!
ime

2012.04.27 | 16:53

10
ами значи сами са си виновни
тъжно

2012.04.27 | 01:07

8
много моралисти ще се изредят да "не харесвт". Колкото и да е тъжно, за новородени с подобни доказани тежки умствени увреждания, трябва да бъде разрешена евтаназията при особено строг контрол, вместо да бъдат зарязвани по домове. Това са окаяни същества които никога няма да бъдат независими или полезни членове на обществото, или да оставят поколение и ще предизвикват в най-добрия случай съжаление. При повечето от тези тежко болни са на лице и редица други лесно обясними инвалидност, сърдечни, дихателни и редица други заболявания, не рядко с фатален край, което не прави по-хуманно тяхното съществуване, като изоставени на произвола. Според някои, човешкият живот започва при оплождането на яйцеклетката и всеки аборт е посегателство върху живота и убийство. Според други(и според мен) започва при достигане на определени физиологични и ментални нива, именно които ни определят като човешки вид.
Симона

2012.04.27 | 01:11

9
Докато някои увреждания карат българчета да вегетират, същите в бели страни водят пълноценен живот(по-добър от твоя!).
кУректУр

2012.04.27 | 01:06

7
първо: не са го открили, защото не са го търсили; второ: никой не ги е уведомявал, че детето им е мъртво, от което не знам как следва, че трябва да смятат, че е мъртво... и трето: сами и доброволно са подписали декларации, че го оставят на грижите на държавна институция. и да вметна, че лекарите информират, решенията ги вземаме ние - който колкото пипе има! чудя се как, аджеба, се е породил тоя "шок" и "ужас" у "родителети" при наличието на горните факти? или просто се чудят как да оправдаят сконфуза пред новите си семейства??
препатила

2012.04.27 | 00:58

6
Лекар може да те убеди не само да си зарежеш болното дете, а и да изчакаш, за да се роди мъртво, че да не носят отговорност за нещо, което те или колега са объркали. И повярвайте, умеят да убеждават, като ти разказват какъв ужасен живот ще водиш с такова дете и колко нещастно ще е то. Това се случи на мен и резултатът е - цял живот се упреквам, че се оставих да ме убедят.
препатила

2012.04.26 | 19:09

5
Лекар може да те убеди не само да си зарежеш болното дете, а и да изчакаш, за да се роди мъртво, че да не носят отговорност за нещо, което те или колега са объркали. И повярвайте, умеят да убеждават, като ти разказват какъв ужасен живот ще водиш с такова дете и колко нещастно ще е то. Това се случи на мен и резултатът е - цял живот се упреквам, че се оставих да ме убедят.
Ужас

2012.04.26 | 14:20

4
Как може такава порочна практика... за пореден път се убеждавам, че е по добре да не живеем тук. Сега ще разбият наново съдбите на хиляди семейства.

Добави коментар

Водещи новини