Съдът в Страсбург ни забрани да изселваме цигани

  • 24 април 2012 21:10

  • 13163
  • 50
Съдът в Страсбург ни забрани да изселваме цигани
©

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) излезе с безпрецедентно решение, по чиято сила забранява на България да превръща ромите в бездомници.

Решението на съда в Страсбург е срещу действията на Столичната община по изселването на ромите от "Баталова воденица", съобщава БТВ. В рамките на делото "Йорданова и други срещу България" съдът реши, че държавата няма право да изважда хората от "Баталова воденица”, тъй като ще наруши правото им на дом и на личен и семеен живот. Това съобщиха от Българския хелзинкски комитет, чиито юристи са водили делото. Съдиите не присъждат обезщетения на жалбоподателите, но от БХК ще дарят присъдените им 4 000 евро като разноски по делото на пострадалите.

Делото засяга двата опита на общинската власт в София да премахне ромския квартал "Баталова воденица” - през 2005 - 2006 година и през 2008 година. Мотивът бе, че те незаконно живеят на общински терен, без да им се предложи алтернативен подслон.

По време на втория опит на общината на ликвидира "Баталова воденица”, кмет е премиерът Бойко Борисов. След протестно писмо от евродепутати тогава той реши да спре разрушаването на част от незаконните постройки. След това обаче част от ромите бяха изселени в други гета в столицата.

Според ЕСПЧ заповедта за отстраняване е основана на закон, сам по себе си порочен, защото не изисква преценка за съразмерност. Освен това е издадена в демократично общество, което не е необходимо.

Съдът задължава България да промени закона си и практиката по него така, че заповеди за отстраняване на хора от публична земя или сгради, когато могат да се засегнат права по Конвенцията за защита правата на човека, дори когато владението е незаконно.

„Решението е прецедент с европейско значение за правата на ромите. То задължава държавите да преустановят безогледните изселвания на роми, които нямат друг дом", заяви Маргарита Илиева от БХК, която води делото.

Според съда в Страсбург жилищата на ромските семейства са техен "дом", защото те са ги обитавали в продължение на много години и е без значение, че това е незаконно по смисъла на българското законодателство. "Изваждането на хората от домовете им би съставлявало вмешателство и в правото им на личен и семеен живот", се казва в решението.

ЕСЧП смята, че загубата на дома е "най-крайна форма на вмешателство” в правото на дом, което е гарантирано от Европейската конвенция.

Съдът посочва като алтернативни начини за справяне с проблема – узаконяване на жилищата, програмите за социализация и алтернативното настаняване, когато изваждането е необходимо. В случая с "Баталова воденица" не е помислено за тези варианти.

Съдът намира и противоречие между подхода на местните и правителствени власти към ромите. Столичната община от една страна заявява, че няма да вземе предвид особените нужди на ромите, защото това щяло да бъде "дискриминация" срещу мнозинството, а в същото време провежда Десетилетие на ромското включване, като изхожда от факта, че ромите са ощетено малцинство с особени проблеми.

По отношение на оплакванията от съседи, че хората от „Баталова воденица” вършат нарушения на закона, съдът припомня, че властите са били длъжни да разследват и санкционират съответните конкретни отговорни лица. Това обаче не е било направено.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
13163 50

Свързани новини

Коментари 50

Добави коментар
Самуил

2012.07.30 | 20:42

50
Това е абсурд. Не мога да повярвам, излизане от ЕС веднага!! Чист геноцид и нарушаване на правата на българите. Нямам думи да опиша това безобразие.
ЗА СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ!

2012.07.27 | 19:41

49
...На ви Европа-та,на ви ЕС,на ви "закрилата "на НАТО, на ви бленуваните тъпи янки,драги нещастни сънародници!!!!!...... Утре коварната,лицемерна и двулична Европа,под диктовката на ония презокеански бандити,ще излезе със ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЗА НАС РЕШЕНИЕ-да не сме посмяли да пипнем с пръст дори птерадоктилите ни, да ги пазим да не ги обидим и с дума дори,да ги пазим като зеницата на окото си ,защото................ Затова-РЕФЕРЕНДУМ ВЕДНАГА!-нали "Росица"ни обеща, че за всичко най-важно ще се допитва до нас?!!!! Затова-ВЪН от скапаният ЕС, ВЪН от лицемерна Европа, ВЪН от коварниото НАТО, ВЪН всички презокеански боклуци от България! ЗА ЕДНА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ,БРАТЯ!!!
infected

2012.05.13 | 23:47

48
И таз добра тия много им знаят устите що не казаха нищо когато Франция си ги качи на самолетите и ги разкараха тия циганета не живяха ли дълго време там що тогава не казаха "ЕСЧП смята, че загубата на дома е "най-крайна форма на вмешателство” в правото на дом, което е гарантирано от Европейската конвенция" щом ще е така така да е айде народе газ кам по развитите еврпеиски страни и да си дигаме бараки кадето ни хареса.

2012.05.13 | 23:46

47
АКО ЕС, БХК, ЕСПЧ ИЛИ КОИТО И ДА Е ОТ ТИЯ ИЗМИСЛЕНИ ПАРТИЙКИ И КОМИТЕТИ КАЖАТ НА БОИКО БОРИСОВ ДА ИДЕ И ДА СЕ ОГЪЗИ НА МАНГАЛЯТА ДА ГО ЕБАТ ЩОТ НЯКОИ СИ КАЗАЛ, БОИКО ТРЯБВА ЛИ ДА ГИ ПОСЛУША?!?
SS

2012.05.13 | 23:46

46
Маргарита Илиева от БХК-Ето името на една курва! Да ти го натресат любимите ти мангали, пача долна, да ти напълнят устата с вмирисана пикоч, родоотстъпничке долна. Алчна кирлива распоретина, децата ти същите тия цигани да ги изнасилят, мръсницо.
shatterer

2012.05.13 | 19:07

45
А тези глупаци от Хелзинки защо не спяха Франция да изсели циганите от '' техните домове ''!!!
новодомец

2012.05.13 | 19:06

44
сега хубаво е този сьд да ни осигури и стотина хиляди евро, та да се махнем оттука
ace of spades

2012.05.13 | 19:06

43
КАКВО?!? Влизането в ЕС ни докара само проблеми и нищо хубаво не излезе от това... Това си е чисто потъпкване на българите и държавата ни... като толкова си обичат циганите шибаняците да ги пратим в Страсбург , нали е в ЕС... Една Сърбия която дори не е членка на ЕС преди 1 седмица отвори най-големия за Балканите съвременен автомобилен завод... каква е тази простотия... Това е еврейски съюз ! Не е европейски! Заради такива глупости държава като Франция е останала само със 25 % французи кореняци...Просто нямам думи... ВЪН ОТ ЕС!

2012.04.25 | 10:50

3
samo se seti kolko durjavi v 3 sviat govoriat frenski.....kolko robi sa rabotili i umriali vav France??!!...ma ko ti obiasniavam...ti si prost i ima6 akne...
Орлин Стаменов - Стики

2012.05.13 | 19:06

42
Перфектно според тази малоумна забрана от утре почвам да строя една къща на най-перфектното място и ще съм спокоен,че няма кой да ме изгони и да ми събори сградата. Оправданието ми и защитна теза ще е,че нарушават правото ми на дом и личен семеен живот !!! Перфектна държава сме със перфектни управляващи които защитават правата и конституцията ни :X :X :X
запознат

2012.05.13 | 19:06

41
Сьрбия има в момента около 4 пьти по-развита икономика от нас. преди месец бях там. видях този пьт Белград отблизо и ми стана мь4но за наше село

2012.05.13 | 19:04

35
глупости пишеше прости в сърбия ги управляват добри политици.Иначе България бвп е 53 милиарда долара сърбия 45 милиарда долара.

Добави коментар

Водещи новини