Скопие свали статуята на Симеон Радев

  • 11 април 2012 20:25

  • 2223
  • 4
Скопие свали статуята на Симеон Радев
©

Скулптурата на за новата сграда на македонското Външно министерство ще бъде сложена в Музея на Македония в Скопие, се казва в съобщение на правителството, поръчало статуята. Според македонската правителствена служба статуята е била поставена, след като предварително е било направено проучване на списъка с личности, които ще бъдат сложени на обекта.

След анализ било решено статуята да бъде прехвърлена в Музея на македонската борба, Музея на ВМРО и Музея на жертвите на комунизма, където имало изтъкнати личности, които имали влияние върху събитията в Македония, „без значение на тяхното историческо или държавно развитие или разбирането им за ситуацията и процесите, или контекста на тяхното деяние, по отношение на държавността и нейните атрибути".

„На мястото на Симеон Радев ще бъде поставена фигура на Жан Моне – идеолог и основател на европейското обединение, която безплатно ще бъде изработена от компанията „Бетон” от Скопие”, се казва още в съобщението, пише actualno.com.

За решението на правителството съобщи македонската агенция Макфакс. Според агенцията от правителствената служба са преценили, че става дума за допусната грешка. Агенция "еРепортер" посочва, че Радев по грешка се е намерил на покрива на Министерството на външните работи и ще бъде поставен в новия музей.

"Българинът Радев е аут" е заглавието на електронното издание "Щипка". Според изданието телевизия Алфа първа пуснала репортаж, в който била „демистифицирана” статуята на Радев – българин от Македония, участвал в подписването на историческия Букурещки договор.

Правителствената служба е решила да премахне статуята след редица реакции в Македония и България.

Колкото повече паметници на български революционери, духовни дейци, възродители и национални фигури по цял свят, толкова по-добре за всички нас, коментира междувременно министърът на външните работи Николай Младенов за скулптурата на Симеон Радев. Младенов се срещна днес със зам.-председателя на правителството на Македония Теута Арифи.

"Македонските туристи са едни от най-активните туристи, които посещават България напоследък, и трябва да направим всичко възможно в това отношение в двустранна посока да се развият контактите", каза Младенов.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2223 4

Коментари 4

Добави коментар
Виктор

2012.05.02 | 00:15

4
Тези мекерета мамини,нещо за Европа се гласят ,а?Ама то със статуи не става.Ние дето сме доста по-добре от тях едвам се промъкнахме,какво да тговорим за тия шушляци.
Celestian

2012.04.16 | 18:38

3
За да си добра п-ка трябва да разтвориш широко крачка и да поемеш каквото ти дават. И да се радваш. Щом ти плащат. - Македонските туристи са едни от най-активните туристи, които посещават България напоследък, и трябва да направим всичко възможно в това отношение в двустранна посока да се развият контактите", каза Младенов
stanislav

2012.04.16 | 18:37

2
upravnici-dupedavci
Пич

2012.04.16 | 18:37

1
Айде стига глупости, сменят статуя на Симеон Радев с такава на френския пейзан и пиянде Жан Моне... Кой нормален човек пие коняк, бре...Да правят каквото щат, албанците скоро ще сменят всичко, щото сегашните управници са тъпи. хак да им е!

Добави коментар

Водещи новини