Монтират къщички за прилепи в природен парк "Златни пясъци"

  • 11 април 2012 16:30

  • 1803
  • 0
Монтират къщички за прилепи в природен парк "Златни пясъци"
©

В природния парк "Златни пясъци" ще бъдат монтирани 25 каменно-дървени къщички за прилепи, съобщи днес директорът на парка Юлия Тумбаркова.

Освен това на входовете на пещерите, където живеят прилепи, ще бъдат поставени метални скари. Идеята е да бъде спрян достъпът на посетители по време на размножителния период на животните.

Опазването на прилепите е част от новия проект, по който започва да работи паркът. Финансирането - 405 345 лева, е осигурено по оперативната програма "Околна среда". Проектът е с продължителност три години.

Част от средствата ще бъдат отделени за възстановяването на местата, където има орхидеи, допълни Тумбаркова. По думите й в парка се срещат 12 вида такива цветя. Местата им ще бъдат почистени от храсти и подхранени. В рамките на проекта ще бъдат изследвани и птиците, които преминават или престояват в парка по пътя Via Pontica.

Според Тумбаркова в "Златни пясъци" се срещат 122 вида птици, като 100 от тях са защитени. Мигриращите видове птици са 42.

През май ще бъде открит втори информационен център в природния парк, допълни Тумбаркова. По думите й в него ще бъде оформен и център за видеонаблюдение на защитената територия. В момента на различни места в парка се монтира видеонаблюдение. Ще бъдат поставени шест традиционни камери и още толкова апарати, които ще се включват само при наличие на движение. Според Тумбаркова след поставяне на видеонаблюдението туристите ще имат възможност да наблюдават различните животински и растителни видове в реално време.

Последвайте канала на

БТА
1803 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини