Децата от плевенския дом тежели по 16 кг не от глад, а заради болестите

  • 10 април 2012 06:16

  • 3205
  • 0
Децата от плевенския дом тежели по 16 кг не от глад, а заради болестите
©

Плевенската прокуратура е започнала проверка на условията в скандалния дом за медико-социални грижи в града (ДМСГД), който бе обект на внезапна инспекция от министър Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, миналия петък.

"Преписката е от 8 март т. г. и се води от колегата Иван Шарков. Той работи съвместно с регионалната здравна инспекция", съобщи за "Стандарт" окръжният прокурор на Плевен Иво Радев.

Не за пръв път обвинители влизат в станалия известен като "Могилино-2" плевенски дом. Приключила е друга прокурорска проверка от края на миналата година по сигнал на Агенцията за закрила на детето, последван от уволнението на предишната директорка Иржина Костова. "Тогава бяха засечени административни нарушения, но не и престъпления", съобщи прокурор Иван Шарков. Новото разследване е предизвикано от сигнал на Антония Владимирова от фондация "Мечти". "Ще имаме резултати още след празниците", обещаха от прокуратурата.

"Медалът има обратна страна - здравната министърка не е наясно с условията в детския дом, те не са чудовищни, несправедливо ни прекръстиха на "Могилино-2"." Жените с бели престилки очевидно не искат да загубят работата си, въпреки че получават под 300 лева на месец, а карат по 3 смени. "Сменяме памперси редовно, всеки ден пълним по един контейнер с тях", твърди служителка. "Напрежението е голямо - докато нахраним едно дете, друго вече се е наакало и трябва да го почистим. Не се грижа за собствените си деца така", довери лелката. Повечето мъници в дома са до 3 г. Полагат им се по 3 памперса на денонощие. Според персонала за ниското тегло на част от тях е не глад, а специфичните им заболявания. В момента в дома живеят 60 деца с тежки увреждания, информира още "Стандарт".

Последвайте канала на

Десислава Станева
3205 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини