НАП погва неосигурените, начисляват им лихви

  • 09 април 2012 06:05

  • 5918
  • 15
НАП погва неосигурените, начисляват им лихви
©

Неизрядните платци на здравни осигуровки да се третират като данъчни длъжници. Такава мярка срещу решаването на проблема с плащането на вноските лансира вчера новият шеф на НЗОК Пламен Цеков, съобщава в. "Монитор".

Когато здравнонеосигурени се нуждаят от лечение, сега системата им дава възможност да се включат с една вноска и да ползват осигурителната система. Когато приключат с лечението, те отново стават здравнонеосигурени. Защо когато едно такова лице не си е плащало здравните осигуровки, след като напусне лечебното заведение и му е оказана помощ, към него да не бъдат предявени искания за данъчни задължения, запита в ефира на БНР директорът на касата. По думите му здравната осигуровка може да се тълкува като вид данъчно задължение и така да се трупат съответните лихви. Така данъчните служби ще могат да предявяват искове както към длъжниците на данъци за възстановяване на сумите към касата, поясни идеята за справяне с проблема Цеков, според когото броят на неизрядните платци варира между 400 000 и 1 900 000.

Ако бъде избран този механизъм, ще се пресече порочната практика човек без здравни осигуровки да внася таксата за два-три месеца върху минималния осигурителен праг, което прави 76 лв., а след това болницата и касата да плащат хиляди левове за лечението му.

Тази възможност по никакъв начин не дисциплинира тези, които нямат намерение да се осигуряват здравно. Напротив, те я използват и пак не плащат реално както изрядните български граждани, убеден е Цеков. По думите му срещу лекуването на неосигурените протестира не здравният министър, а хората, които си плащат вноските. Здравнонеосигурените се лекуват на гърба на тези, които се осигуряват, възмути се шефът на касата, визирайки идеята на министър Десислава Атанасова хората, които не плащат редовно за здраве, да бъдат отрязвани от административни услуги.

Последвайте канала на

5918 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
ПИЧА

2013.10.08 | 15:49

15
НЯМА ЛОШО ВСЕКИ ДА СИ ПЛАЩА ЗА ЛЕЧЕНИЕ, НО НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА КОГАТО СЕ СТИГНЕ ДО ЛЕТАЛЕН КРАЙ НА ПАЦИЕНТ ПО ВИНА НА ЛЕКАРСКИ ЕКИП КОЙ ,ЩЕ ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТТА??? ДОСЕГА НЕ СЪМ ЧУВАЛ ДА ИМА ОСЪДЕН ЛЕКАР...И ОЩЕ НЕЩО, ЗАЩО НИТО ЕДИН ЛЕКАР НЯМА КАСОВ АПАРАТ СВЪРЗАН С НАП СЛЕД КАТО ИМАТ ДНЕВНИ ДОХОДИ КЪДЕТО НИКЪДЕ НЕ СЕ ОТЧИТАТ КАТО ПЕЧАЛБА?????
stenli

2013.10.08 | 15:49

14
Осигуровки, за бонуси ли. Плащаш, после отиваш и пак пари, това не се поемало онова не се поемало от здравната каса. Тези осигуровки са си кражба от всякъде, и системата няма да се промени докато се плащат, ще има за лапане.
чук

2013.10.08 | 15:48

13
добре де, аз съм без работа от половин година, заедно още около 500-600 хил души. (циганите не ги вкарвам в бройката дори). Как да си плащам здравните след като нямам пари?
Арийско братство

2013.10.08 | 15:47

12
Майка ви некадърна.Народе да се вдигаме като в Египет и да ги трепем тия управници да им изгорим банките и бензиностанциите.За трепане сте всички там в София.Господ да ви срине с Земята за това се моля.
МАФИЯТА ИСКА ДА КРАДЕ ОТ НАЙ-БЕДНИТЕ

2013.10.08 | 15:47

11
Здравната каса е машина за източване на пари затова драпат да я захранват по-всякакъв начин,това е спонсора на ГЕРБ!
az

2013.10.08 | 15:47

10
Май не става ясно, че здравето е най ценно. Пари за коли,злато,ядене и пиене се дават , но когато става въпрос за здраве на всеки му се увижда. Комунизъмът отдавна свърши когато здравеопазването беше безплатно, сега всеки трябва да си плаща, защото и здравните работници както монтьори, хлебари, шофьори и т.н. не работят даром, а тяхната работа е най-сложна и отговорна.
dess

2013.10.08 | 15:46

9
как не ги е срам аз от година и половина че и повече не мога да си намеря работа да не би да не искам да си ги плащам осигуровките хубаво ли ми е това положение .. СРАМОТА ЗАСРАМЕТЕ СЕ ГОСПОДА И ГОСПОЖИ УПРАВЛЯВАЩИ !!!!!АМА ВИЕ СИ ГИ ПЛАЩАТЕ РЕДОВНО СИГУРНО ООО АМА ИЗВИНЕТЕ ВИЕ ВЗИМАТЕ БОНУСЧЕТА ,ГОЛЕМИ ЗАПЛАТКИ КАРАТЕ СИ ХУБАВИТЕ КОЛИЧКИ ВЪШКА ВИ УХАПАЛА ИДЕТЕ СЕ СКРИЙТЕ НЯКЪДЕ ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ВАС БЕЗСРАМНИЦИ ТАКИВА!!!
axel

2013.10.08 | 15:46

8
тоо па-по комунизма било безплатно,я се засрами,никога нищо не е било безплатно,аман от агенти
ДОКОГА МИСЛИТЕ, ЧЕ ЩЕ ЦАРУВАТЕ ИЗРОДИ ?

2013.10.08 | 15:46

7
Господа паразити и други подобни мръсници ! Докарахте хората да КРАЙНА МИЗЕРИЯ ! ДОКОГА МИСЛИТЕ, ЧЕ ЩЕ ЦАРУВАТЕ ИЗРОДИ ? ИДВА ВЕЧЕ КРАЯТ НА ЛЕНТЯЙСКИЯТ ВИ РАЙ !
bezpo6aden

2013.09.03 | 23:28

6
ako Хитлер беше жив шапка щеше да свали на здравната каса........

Добави коментар

Водещи новини