Десислава Атанасова: Не съм съгласна да плащам лечението на неосигурените

  • 06 април 2012 08:10

  • 5366
  • 35
Десислава Атанасова: Не съм съгласна да плащам лечението на неосигурените
© Булфото

Рецептата на Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование за министерско дълголетие не е ефективна, щом той напусна, затова не я приех. Смятам, че по време на мандата ми трябва да се случи промяна в системата на здравеопазването. Трябва да има подобрение както за лекарите, така и за пациентите.

Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на здравеопазването Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,.

По думите й, причините за проблемите в сектора са комплексни. "Системата е много консервативна, не търпи резки промени и решенията трябва да се вземат с консенсус и диалог между различните организации в сектора. Именно затова аз провеждам такава политика. Имах среща и със съсловните организации, и с пациентските, както и с големите фирми от фармацевтичния бранш. Предстои ми и среща със синдикалните структури. Искам да чуя от колегите различни мнения, за да вземем най-добрите решения за реформата в сектора", добави Атанасова.

Тя потвърди за рекордните задължения на болниците, като поясни, че от 378 млн. лв. дългове, 70 млн. са просрочените задължения. "Те не са от мандата на нашето правителство. Една от причините за големите дългове е лошият мениджмънт в здравните заведения. От друга страна има огромен брой неосигурени хора, които се лекуват в болниците и оттам лечебните заведения натрупват нови задължения. Трябва да намерим механизъм, по който не само да санкционираме неплатилите здравните си осигуровки, но и да поощрим съвестните, тези, които ги плащат. Не съм съгласна да плащам за лечението на някой, който не си плаща осигуровките", заяви здравният министър.

Тя увери, че няма да има пациент с онкологично заболяване, който да остане без лечение. Атанасова каза, че се работи и по намаляване цените на лекарствата. "Очаквам до седмица работната група да ми предложи проект за промяна в Наредба 10. Основната промяна е НЗОК да може да договаря всички лекарствени продукти. Има създадена анкетна комисия в НС, за да се установи кой носи отговорност нормативната уредба досега да беше такава. Вярвам, че някой ще понесе отговорност за това, вярвам в съдебната система и очаквам резултати", каза Атанасова, като уточни, че се въздържа от мнение дали това трябва да бъде бившият здравен министър Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование. "Той беше отговорен за лекарствената политика - дали е знаел или е бил подведен от някого, е отделен въпрос", добави тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5366 35

Свързани новини

Коментари 35

Добави коментар
ДО КОГА

2012.10.28 | 19:44

35
Предлагам следната реформа. Веки да се осигурява при сегашните услови, но Всеки да има здравна електронна карта в която да постъпват парите от осигуровките. Към НЗОК да постъпват само по 5 лв. добровилен фонд за такива които не се осигурят. Останалите пари да са по индивидуални сметки на всеки осигуряващ се. В елетронната карта да се вписват всички заболявания, лечения и от кого са проведени. Когато отиваш на преглед, заболекар или аптека да се плаща от натрупаните в индивидуалните сметки суми. Няма по добър контрольор от самият осигуряващ се. Иначе в кацата с меда всеки който е на власт бърка и краде. Да се публикува колко ще струва таъв иили онакъв преглед или процедура. Това е истинската реформа, а не както е сега с бонуси по незнам си колко хиляди, защото в края на годината НЗОК трябва да е на нула и събраните от народа пари да се крадът от шепа лумпени докопали се до власта.
Илиев

2012.04.07 | 18:34

3
Колко глупости може да наприказва човек? Че за здравно неосигурените и сега никой не плаща. Да не говорим, че парите които се плащат за здравно осигурените неотговарят на стойността на ослугата и точно затова болниците трупат дългове. За това болниците са принудени да вземат пари за услуги като "избор на екип", "придрожител" и други подобни. А освен това здравната каса се стреми да наложи колкото може по-големи глоби на болниците, които да си раздадат като бонуси защото както стана ясно хората, които работят в здравната каса си пишат бонуси точно от глобите на лекари и болници. И така лекарите са принудени да подправят документи (което беше причината предния министър - др Константинов да започне реформата като искаше премахен клиничните пътеки и прекара клиничносвързаните групи, което пък би довело до по-големи дългове на болниците). Или да не приемат някой пациент, който не отговаря напълно на клиничната пътека, защото по всяка клинична пътека има изисквания, които пациента трябва да покрива за да бъде изпълнена пътеката (иначе боницата няма да си получи парите, а те ще бъдат раздадени като бонуси), вместо примерно да се плаща на извършена услуга (примерно има пътека "раждане" по която касата не плаща, ако е извършено успешно раждане и майката и детето са добре, а ако е изпълнен алгоритъма на пътеката). Или пък лекарите са принудени да вземат пари от пациентите. Точно за това нашето здравеопазване е на този хал. Нашите лекари са професионалисти и правят каквото могат в тези условия (защото здравеопазването е много скъпо по целия свят) за да може в България да има все още някакво здравеопазване и работещи болници за да не умират хората по улиците на малките градове и селата. Да не забравяме, че парите за лекарите и болниците идват от здравни осигуровки, които се плащат от около 2 милиона българи (защото за учениците и държавните работници и безработните плаща държавата), а да не говорим, че и тези 2 милиона работят за една заплата, а се подписват за друга. Да не забравяме, и че парите от здравни осигуровки би трябвало да отиват само за здравеопазване, а всъщност част от тях отиват за строителство на магистрали. Също така болниците са задължени по закон да приемат пациенти по спешност независимо дали са здравно осиурени или не. Кой трябва да плаща за тези пациенти ? Болницте със дългове от милиарди ? Или пък лекарите, и сестрите които работят в тези болници ?
Ivan

2012.04.11 | 03:00

34
Ako otivat za magistrali, togava kade sa parite ot vInetkite? Vsi4ko se krade!!

2012.04.11 | 03:00

33
Не знам къде е расла тая овца ама опредлено няма нищо общо с реалния живот, аман от такива "способни" безхаберници. Не е проблема че тя е безхаберна, проблема е че нарочно я слагат там, айде гласувайте сега за бат Боки и да живее простотията.
IRON MAIDEN

2012.04.11 | 03:00

32
Поредната грешка на недоносчето ГЕРБ и мутрата БОЙКО
нашенец

2012.04.11 | 02:49

9
Слушай,хубавице,ти нали беше намерила “гениален“начин, да накараш бедните и безработни хора да си плащат здравните осигуровки,като им прибираш личните документи !!!??? Какво стана...защо още се киприш като министър ??? За това “тежко–артилерийско“ хрумване,отдавна трябваше да си се простила с министерстването !!! Аз, да ти кажа,живея много години в една бяла Европейска Държава,и повече от две години вече,съм безработен...получавам 900 Български лева на месец помощи,плюс медицински осигуровки...изплащани от бялата Държава !!! Разбра ли...кипро ???
мартин

2012.04.11 | 02:58

31
Каква е разликата тогава да си търтей в България или в "бяла" държава? Ти си безработен търтей и там....
осигурен

2012.04.11 | 02:58

30
аз да ти задам един въпрос министърке умна. ако съм неусигурен и ми вземете правата за лечение ,и след това започна работа ще ми удържат ли пари за здравна осигуровка при условие че съм без права ?
ДИЛЯНА КИНДЖАКОВА

2012.04.11 | 02:57

29
ТИ Г-ЖО МИНИСТЪР В КОЯ ДЪРЖАВА ЖИВЕЕШ? В ДЪРЖАВАТА -СОФИЯ ЛИ? НЕ ВИЖДАШ ЛИ ,ЧЕ ХОРАТА НЯМА КЪДЕ ДА РАБОТЯТ ,ЗА ДА СИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ!

2012.04.11 | 02:57

28
Тая колко душманската съм е е.ал....сега ще санкционира с е.ания си г.з .Десислава е като луд с картечница в момента.....
???

2012.04.11 | 02:56

27
Десислава Атанасова: Не съм съгласна да плащам лечението на неосигурените======================= Ти пък какво плащаш? Сякаш от твоя джоб излизат тия пари. Досега Цар Тиква се хвалеше че плаща за магистрали, метра, зали, мостове и на буля Пена външната тоалетна, а сега вече и калинките взеха да обясняват колко много плащали за народеца... Мама ви и безродна!
sani

2012.04.11 | 02:56

26
BEZRABOTNITE < KAK DA SE OSIGURIAVAT

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини