Създадоха временна анкетна комисия за шистовия газ

  • 04 април 2012 13:57

  • 679
  • 0
Създадоха временна анкетна комисия за шистовия газ
©

Депутатите създадоха временна комисия за проучване, анализ и обсъждане на добри практики и законодателни решения във връзка с регулирането на дейности по проучване и добив на подземни богатства при опазване на околната среда.

От общо гласували 107 народни представители „за” предложението от депутата от ПГ на ГЕРБ Диан Червенкондев за изменение в края на изречението на точка първа да се добави „при опазване на околната среда” гласуваха 89 депутати, „против” – 16, „въздържал се” – 2.

Предложението за промяна в заглавието от депутата от ПГ на партия „Атака” Венцислав Лаков комисията да се нарича комисия за възобновяване на проучванията за добив на шистов газ от „Шеврон” беше отхвърлено със 7 гласа „за”, „против” – 72, „въздържал се” – 17.

„Тази комисия трябва да изучи и опише световната практика. За шистовия газ, държа да бъдат описани всички възникнали проблеми в различните страни и да видим възможни ли са в България. Тази комисия да прати представители на МИЕТ в тези страни, включително и в Румъния и Полша, за да видят какво се случва и какви са рисковете и да ги оценят”, каза от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на Синята коалиция и председател на парламентарната икономическа комисия Мартин Димитров.

„Договорът с „Шеврон” беше сключен без никаква оценка на въздействието и събиране на информация, което доведе до очакваното обществено недоволство. Тази комисия е координационен орган и възлага задачи. При сегашния Закон за концесиите има огромен риск газът, който е добит, да бъде на близки цени до цените, на които Русия продава газ на България”, каза Мартин Димитров.

„Заедно да помислим за рамка, при която откритите полезни изкопаеми да се продават на много по-ниски цени. Тогава ще получим по-голяма обществена подкрепа, както направиха други страни. Иначе всичко това ще остане като добри намерения, които няма да бъдат реализирани”, заяви Мартин Димитров.

„Знанието води до развитие и ще подкрепим създаването на анкетна комисия. Надявам се 100-годишната БСП да спре да се противопоставя на знанието и прогреса”, посочи Димитров.

Председателстващият пленарното заседание Павел Шопов отказа възможност за изказване от зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов, който е от вносителите на проекторешението, докато беше зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

Последвайте канала на

679 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини