Бойко Борисов: Прекратихме проекта "Белене" (обновена)

  • 28 март 2012 13:17

  • 25077
  • 91
Бойко Борисов: Прекратихме проекта "Белене" (обновена)
© Булфото

България се отказва от строежа на втора атомна централа, съобщиха от Министерски съвет.

Вместо това ще строим газова централа на площадката на АЕЦ "Белене", съобщи зам.-финансовия министър Владислав Горанов. Позицията на страната ще бъде предадена лично в Русия от нашия министър на икономиката Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:, който утре ще отпътува за Москва. Той ще преговаря с Русия държавната компания „Росатом” да не съди България за неустойки.

Вече поръчаният от България първи реактор за Белене, ще бъде купен от страната и доставен в АЕЦ „Козлудуй”. За изработения от "Росатом" реактор ще са нужни за доплащане още 100 млн. евро, съобщи Горанов.

Премиерът Бойко Борисов е отишъл да съобщи решението на президента Росен Плевнелиев, а след това ще информира и депутатите.

Позицията на София дойде след телефонен разговор между българския премиер и руския му колега Владимир Путин. След него от правителствената пресслужба бяха лаконични в коментара си, като съобщиха само, че Борисов е запознал Путин с позицията на България по отношението на реализацията на централата.

Двудневното мълчание на Борисов след разговора с Путин предизвика скандал в Парламента. Основните политически сили поискаха тази сутрин изслушване на премиера в пленарна зала по АЕЦ „Белене”, „за да не носи персонална отговорност”. Мнозинството обаче спести обясненията на премиера, като отхвърли предложенията на Синята коалиция, Коалиция за България и „Атака”.

В ранния следобед и премиерът Бойко Борисов потвърди информацията, че се отказваме от строежа на втора атомна електроцентрала. "На днешното заседание на Министерски съвет взехме решение да прекратим проекта АЕЦ "Белене" и да доплатим първи реактор, който октомври месец ще е окончателно готов. За него остава да се дадат още около 140 милиона евро", заяви в парламента министър-председателят, който взе участие в работата на комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм.

"Даден е мандат на министър Добрев да започнe процедура за монтирането му като седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, защото при цена около 6 милиарда евро, с кредитния ресурс, който ни се предлага – между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж, тази централа отива някъде от порядъка на 10 милиарда евро или приблизително 20 милиарда лева. Ние нямаме възможност да я платим, а и да задължим държавата поколения наред да плащат тези пари. Няма как да стане. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом, остава за сметка на България”, каза още Бойко Борисов.

Пред журналисти в парламента министър-председателят заяви, че в момента плащаме най-скъпия газ в Европа. На въпрос дали има рискове, след като България категорично взима решението и дали има проблем в разговорите, които трябва да се водят в Москва за газа и за други отношения, Борисов каза: "Разбира се, че има. Германия плаща 330 долара, България плаща близо 600. Така че това беше тема на разговора ми с президента Путин и се надявам да приключим добре с тези проекти, работим активно по "Южен поток" и съответно да договорим по-ниска цена на газа. Тук много е важно да видим какъв е начинът да се махнат посредниците”, заяви Бойко Борисов. Той не даде категоричен отговор на въпроса, ако строим централа, дали тя пак ще бъде снабдявана с руски газ. Попитан защо не е изчакал доклада на HSBC, Борисов каза: "Откъде знаете, че не съм го изчакал?"

Премиерът посочи, че стратегическа цел на страната ни е да запазим пети и шести реактор на АЕЦ "Козлодуй" работещи през следващите 20 години. По повод седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", Борисов каза: „Защо – седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”? Защото пети и шести реактор са руски, поколение 2, този е 2+, а и нашата стратегическа цел е да запазим пети и шести рекатор да работят през следващите 20 години. По този начин – там си е изцяло руска централата, 1000 инженери имаме свободни. Паралелно с това, имаме изградена електропреносна система, която за АЕЦ „Белене” би била около 1 млрд. допълнително. Ако имаме централа, поне 1 млрд. трябват за електропреносна система, а това в АЕЦ „Козлодуй” е изградено. Паралелно с това, първи, втори, трети и четвърти реактор, ги извеждаме от експлоатация. Там също ще се обособи площадка и бихме могли след време там да изградим осми реактор", добави министър-председателят. Той уточни, че новият реактор ще бъде хибриден, с диверсифицирано гориво и турбина.

Според премиера монтирането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй” ще отнеме 6 - 7 години. Попитан защо сега се взима стар реактор, Борисов каза: „Ние така или иначе сме го платили. По-добре - да го вземем и тогава специалистите да търсят варианти, ако има някой желаещ да го купи, може да му го продадем. Ако няма, така и така сме дали толкова пари, ще го монтираме”. На въпрос дали решението за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй” е категорично, Бойко Борисов каза: „Категорично е, че там ще го пренесем. Оттам нататък работим по тази тема".

"Газова централа имаме намерение да строим. Всичко това ще зависи от финансово-икономическата обстановка. В разговора с президента Путин му казах, че не ни отива да шикалкавим години наред и двете страни и да разваляме нашите отношения с един проект, по който и двете страни нямат яснота. В ЕС конкурсното начало, прозрачността на процедурите са основно мерило не само за демокрацията, а и за борбата с корупцията, а и за това колко едно общество е изрядно", посочи Борисов.

"Какво се е случило на АЕЦ „Белене” през тези години – почти е бил готов проектът през 1991 г. – до покрив. Тогава се взема решение да се спре този проект и започва едно връщане на оборудване, на което не може да му хване края. Какви са загубите – огромни. Впоследствие се решава - да се дострои АЕЦ „Белене” и се провежда конкурс. Естествено, че на този конкурс може да се яви само този, който е започнал да го строи. Цялата прозрачност и конкурентноспособност е зачената порочно, с вземането на решение. Впоследствие решават, че ще го съборят и ще строят нещо ново. Да, но като е нещо ново, трябва да има конкурс и тогава са могли да дойдат и други технологии, само че това не се прави, а се дават огромни пари, стотици милиони, за да се разруши това, заради което е направен конкурсът за построяване. Затова е порочен целият проект и затова никой европейски или стратегически инвеститор с име не иска да дойде в този проект. Това е основното”, каза още Бойко Борисов.

По думите на премиера, ако предишното правителство е считало, че проектът АЕЦ "Белене" трябва да бъде осъществен, нищо не им е пречело да го строят. "Нищо не е пречело - да вземат кредитния ресурс, който са им осигурявали тогава Руската федерация, и го е имало заложен в техния бюджет, и да бъде подписан HSBC контракт. Вместо да направят това, и процесът да е необратим, те умишлено не са го направили. Сто пъти питам и никой не ми отговори – да кажат – каква е ескалацията на проекта? В същото време - те са направили малко плащане по възможно най-скъпата ескалация. Нещо повече – те са плащали дългосрочни поръчки там, които ние сега разчитаме на мисията на министър Добрев – да успее да ги анулира при преговори. Истински му пожелавам късмет, и най-вече истински се надявам президентът Путин да удържи на думата си, че ние ще се разделим по този проект дружески, и ще започнем работа по АЕЦ „Козлодуй”, заяви Борисов.

"Тежко решение, но не случайно и предишното правителство не го е строило – умишлено не го е строило, умишлено не са казвали - колко е ескалацията, умишлено са оставили всичко да го решаваме ние. Като това не им е попречило да вземат още 250 милиона евро кредит и на три транша до стотинка да ги похарчат. Ние имаме сега като данъкоплатци да съберем още 500 милиона, като 102 милиона вече изплатихме като лихви. И през годините, докато ги върнем, ще станат сигурно с 200-300 милиона отгоре. Това е положението по тази тема”, заяви премиерът.

Министър-председалят съобщи, че плановете на правителството са до декември 2015 г., да тече газ по "Южен поток". "До края на март месец, трябваше да кажем дали удължаваме още с три месеца, за пети или шести път, срока на АЕЦ „Белене”. В един момент вече, в България започва да се говори „за” и „против” Русия, „за” и „против” българо-руска централа. Нещо, което в исторически план, за нашите много добри отношения... Винаги сме били благодарни като държава за това, че са ни освободили от турско робство. Не ни отива на двете държави – един проект да ни създава такъв проблем. С "Южен поток" като газов проект, ние ставаме газопреносен център на Балканите, стратегически важен. Турското правителство подписа договор с "Южен поток", където акционери са най-големите компании на Франция, Италия, Германия и др. и турското правителство им даде право да минат през икономическата зона на Черно море. Ние в "Южен поток" ще вложим всички амбиции и плановете ни са - 2015 г. декември месец, да тече газ по "Южен поток". Дай Боже, по същия начин да се развива и „Набуко”. Тъй като този регион ни е изключително важен, и искаме да има балансирана мощност", каза Бойко Борисов.

Премиерът си тръгна от парламента, защото по време на брифинга звънна телефон на представител на медиите.



 

Последвайте канала на

25077 91

Свързани новини

Коментари 91

Добави коментар

2012.04.01 | 09:26

91
Борисов ако не е, ще го ядат всичките, направо не го знам тоя човек, как намира сили да ходи наляво и надясно да оправя мизериите на българският народ, днеска са хората от Кърджали, вчера Миниорите оправи, спаси деца с редки заболявания с парите, които ги върна от бонусите, дето така нагло си бяха взели депутатите, утре какво ли ще е, шапка му свалям на човека.. само в последният месец директно е оправил проблемите на няколко хиляди човека, а индиректно с работите, които прави по самата държава помага на целия народ и всичко това го прави в средата на най голямата криза някога удряла модерният свят и все пак се намират глупаци да го оплюят... Борисов е първият човек, който прави нещо за България от десетилетия.. ама ето глупави са хората и не го виждат..

2012.03.30 | 09:49

66
Ходи да му го издухаш на твоя Бойко, бе шибан кретен.Аман от гербераски олигофрени

2012.03.28 | 20:00

12
Теб няма ли да те вади от психиатрията?Бонуси е имало винаги а важното е че той е бил виж чиновник който е взимал и знае за бонусите.

2012.03.29 | 15:04

27
Дано е за добро !!!
Ради Колев

2012.04.01 | 09:25

90
Кое да е за добро не разбрах точно? САМО ЗА ТВОЯ А И НЕ САМО ЗА ТВОЯ ИНФОРМАЦИЯ КОСУМАЦИЯТА НА ЕЛЕК ТРОЕНЕРГИЯ В СВЕТОВЕН МАЩАБ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ ОТ 10 ДО 20 ПЪТИ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 15 ГОДИНИ!!!НА ЕВРОПА СЪЩО ЩЕ И Е НУЖНА ГОРЕСПОМЕНАТАТА ЕНЕРГИЯ!!
BAB

2012.04.01 | 09:23

89
БОКО ЗАБИ НЕ ЧЕП, А КЮТЮК В ГЪЗА НА БЪЛГАРИНА...
Zeitgeist

2012.03.31 | 20:38

87
Цървули няма, гайда иска! 20 млрд. лева по сегашни разчети, а до построяването и ще минат още 10-12 години и ще станат 30. Вие луди ли сте за какво ни е? Ако тези пари се пренасочат в алтернативна енергия(слънчевата примерно) няма да замърсяваме, а и енергията ще ни е почти безплатна. Защо хората тук си мислят, че като построим още една АЕЦ цената на тока ще падне. Защо не си купите по още едно жилище и не го дадете под наем за 1лв.Вие глупави ли сте или ДА!!! Някой ще направи инвестиция за 30 млрд. и после няма да иска да си я изплати и то с печалбата, така ли? Елементарни сте!!! Мислете. Евала на Бойко, че имаше куража да направи това, което другите не можаха да направят 22г., а само наливаха пари(нашите пари) в бездънна яма.
Ради Колев

2012.04.01 | 09:23

88
Не ми се влиза в полемика с човек ненаясно с енергетика какъвто сте вие Просто ми се иска да се замислите дали написаното от вас е възможно да не е истина!!МНОГО ЛИ ВИ СЕ СТРУВАТ 20 МИЛИАРДА?НАИСТИНА ЛИ Е БЕЗПЛАТНА ЕКОЕНЕРГИЯТА?ДАЛИ ГОЛЯМА ЦЕНТРАЛА СЕ СТРОИ ЗА ДА Е НИСКА ЦЕНАТА НА ТОКА ЗА НАСЕЛЕНИЕТО ИЛИ ЗА ДА СЕ СТИМУЛИРА ИКОНОМИКАТА? НЯМА ДЪРЖАВА В СВЕТА КОЯТО РАЗЧИТА НА АЛТЕРНАТИВНИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ ИЛИ ЗА КАКЪВТО И ДА Е НАПРЕДЪК!!!

2012.03.30 | 15:40

86
Тиквата си е тиква братче. Заби българите завинаги в небитието.Дреме му,че поколения нещастни ще страдат...Нали той си е осигурил бъдещето колкото и скъпо да е то?...ЕЕЕ и Цветето му ДЕ...
717

2012.03.30 | 14:50

85
Mаани ги тия реактори да не гръмнем че си е ебало мамата, като знам колко некомпетентни хора ще сложат да го управляват това нещо, японците гръмнаха ние няма все едно.
gogo

2012.03.30 | 14:48

84
От ГЕРБ се опитват да ни притиснат понеже не успяха да ни пробутат лесно добив на шистов газ и ще ни лишат от евтиният ток от атомната централа "Белене" и след време като повишат цените и на емисиите на парниковите газове ( и това допълни да напомпа цената на електричеството , а тя сега се повишава почети постоянно със повод и без повод ) И вече който е жив тогава вече ще клекне иска или не и ще си добиват каквото искат където искат и ще станем пълна колония на Америка !

2012.03.30 | 14:47

83
Браво на премиера. От тази година спираме износа на ток. След 5 години ще имаме нов (стар) режим на тока 2:1 (два часа нямаме - един час имаме). Газта следващите години ще поскъпва, ама вече не защото посредниците-обирджии така искат, а вече защото на руснаците им писна от путки като нас. Чудесно. Чакайте си икономиката да се развива без електричество или пък енергийни ресурси на непосилни за бизнеса цени. Чакайте си Слънцето да дойде да ви "оправя" и да ви "дава заплати" и да ви "строи пътища". Чакайте си.
смаян от простотията

2012.03.30 | 14:47

82
Най-точното определение за Бойко Борисов е Е-Н-И-Ч-А-Р

2012.03.30 | 14:47

81
Тиквата 2-дни след разговора с Путин мълчеше като гъз , фъфлеше и не знаеше какво да каже, Дянков през това време отлетя за Вашингтон . Явно сега са получили инструкции и смело ги огласяват. Честито, вече официално сме Американска колония .

Добави коментар

Водещи новини