Пускат репресираните в Комисията по досиетата

  • 21 март 2012 13:28

  • 708
  • 1
Пускат репресираните в Комисията по досиетата
©

Депутатите одобриха  на първо четене промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

След 1989г. редица присъди по политически процеси бяха отменени по съдебен ред, а голям брой политически затворници и репресирани по времето на комунистическия режим бяха реабилитирани със закон. Ако днес някой от тези несправедливо пострадали от комунистическия режим лица, желае да се кандидатира за член на комисията по досиетата, той няма да може да бъде издигнат, поради формалното изискване на закона - да не е бил осъждан за престъпления от общ характер независимо от реабилитацията.

На първо четене гласуваха 90 депутати, 82-ма бяха „за”, 6 – „против”, а двама се въздържаха. Според промяната текстът в чл. 5 ал. 4 т. 1 „независимо от реабилитацията” се замества със следния текст: „освен ако присъдата им е отменена по съдебен ред или са реабилитирани по реда на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица”.

Последвайте канала на

Novini.bg
708 1

Коментари 1

Добави коментар
ха така

2012.03.21 | 23:01

1
Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от8-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, било чрез коментар във форум, e-mail , Skype или разговор, и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=5e63e7a8

Добави коментар

Водещи новини