Парламентът възкреси АСТА, започва филтриране на сайтове

  • 15 март 2012 14:17

  • 15089
  • 32
Парламентът възкреси АСТА, започва филтриране на сайтове
©

Парламентът възкреси масовото следене в интернет, след като депутатите одобриха окончателно промените в Закона за хазарта. Според измененията Комисията по хазарта ще изготви черен списък на нелицензираните сайтове за онлайн залагания и ще го публикува на своята страница.

Освен че регламентира онлайн залаганията, проектът увеличава изискванията към хазартните оператори, както и условията за рекламиране, съобщи Дарик радио. Дейности по този закон вече ще могат да се организират от търговски дружества, регистрирани у нас или друга страна-членка на ЕС, както и в друга държава, която е страна по споразумението за Европейското икономическо пространство или в Швейцария.

„Не е ли това едно доста безсмислено надбягване с времето? Защото всяка интернет страница в черния списък на другия ден може да бъде пререгистрирана с променено име и възлагаме на комисията надбягване с времето, което е безсмислено. И най-важното - чрез черните списъци и контрола, който ще осъществяваме върху интернет сайтовете и доставчиците, през задната врата отново да контролираме интернет снабдяването в страната и извън нея. Или, както се съмняват интернет доставчиците, отново да въведем в действие някои от елементите на ACTA", каза Румен ОвчаровРумен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 г. в Бургас. В периода 1979–1984 завършва висше образование в.

Според Червенкондев регламентът за поставяне в черния списък е ясен - всички сайтове, които нямат лиценз от Държавната комисия по хазарта, осъществяват незаконна дейност, тоест престъпление по смисъла не само на българското законодателство, но и на европейското. „Не може интернет доставчиците да знаят кои от всичките страници, които те хостват или са в интернет, осъществяват незаконен хазарт. Това ще им бъде посочено от Държавната комисия по хазарта", каза той.

Сред основните притеснения е възможността да бъде филтриран достъпът до интернет сайтовете, които не са лицензирани от комисията по хазарта, но въпреки това предоставят хазартни услуги. Според правозащитници и граждански организации текстовете биха могли да се ползват за прецедент и след това да станат основание за спиране на достъпа и до различни други сайтове като торентите например. Филтрирането ще става от интернет доставчиците след решение на Държавната комисия по хазарта. С проекта се забранява пряката реклама на хазартната дейност, както и получаването на нежелани SMS-и от такива игри.

Приумицата за филтриране на интернет вече е осъдена в Европа. В свое решение от 16 февруари Съдът на Европейския съюз в Люксембург е постановил, че дружеството, което поддържа социална мрежа онлайн, не може да бъде задължено да въведе система за общо филтриране по отношение на всички ползватели на социалната мрежа, за да се предотврати незаконното използване на музикални и аудио-визуални произведения.

Подобно задължение не би било съобразено нито със забраната да се налага на такъв доставчик общо задължение за контрол, нито с изискването да се осигури справедливо равновесие между защитата на авторското право, от една страна, и свободата на стопанската инициатива, правото на защита на личните данни и свободата на получаване или разпространяване на информация, от друга страна, са записали в мотивите си европейските магистрати.

Повод за казуса е белгийското дружество за управление на авторски права SABAM, което представлява авторите, композиторите и издателите на музикални произведения. За тази цел то е натоварено по-специално с издаването на разрешения за използването от трети лица на техните защитени произведения.

Правният спор е между SABAM и социалната мрежа Netlog, в която всеки регистрирал се в нея ползвател получава лично пространство, наречено „профил“, което този ползвател може да попълни лично, като се има предвид, че този профил е достъпен в целия свят.  На своя профил ползвателите могат по-специално да си водят дневник, да посочват своите развлечения и предпочитания, да показват приятелите си, да излагат лични снимки или да публикуват видеоклипове.

Според SABAM обаче, социалната мрежа на Netlog позволява също на ползвателите да използват посредством профила си музикални и аудио-визуални произведения от репертоара на дружеството, като предоставя тези произведения на разположение на потребителите по такъв начин, че други ползватели на мрежата да имат достъп до тях, при това без да е получено разрешение от SABAM и без Netlog да е заплатило такса за това.

Още на 23 юни 2009 г. SABAM предявява иск срещу Netlog пред председателя на Първоинстанционния съд в Брюксел, като иска Netlog незабавно да преустанови всяко незаконно предоставяне на достъп до музикалните и аудио-визуални произведения от репертоара на SABAM, а при неизпълнение на разпореждането — да му бъде наложена периодична имуществена санкция от 1 000 евро за всеки ден забава.

В решението си съдът постановява, че Netlog съхранява на сървърите си информацията, предоставена от ползвателите на тази платформа във връзка с техния профил, и че при това положение Netlog е доставчик на услуги за съхраняване на информация по смисъла на правото на Съюза. От друга страна, доставчикът на услуги за съхраняване на информация би трябвало след това да определи кои от тези файлове са съхранявани незаконно и е предоставен незаконен достъп до тях и накрая да блокира предоставянето на достъп до файлове, които е сметнал за незаконни. Така подобен превантивен контрол би изисквал активно наблюдение на файловете, съхранявани от ползвателите при дружеството, поддържащо социалната мрежа. Следователно системата за филтриране би наложила на това дружество да извършва общ контрол на съхраняваната при него информация, който е забранен от Директивата за електронната търговия.

Съдът на Европейския съюз решава, че има опасност от засягането на основните права на ползвателите на социалната мрежа като правото им на защита на личните данни, както и свободата им да получават или да разпространяват информация, като тези права са защитени с Хартата на основните права на Европейския съюз.

Всъщност се създава опасност от нарушаване на свободата на информация, тъй като е възможно системата на филтриране да не разграничава в достатъчна степен незаконното от законното съдържание, така че прилагането ѝ може да доведе до блокиране на съобщения със законно съдържание.

Последвайте канала на

Novini.bg
15089 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар
Вземете своето!

2012.03.18 | 08:50

32
Вземете своята част от парите, които мултимилиардните компании като Гугъл и Фейсбук печелят, само за това че ползвате страниците им. На 09 април стратира нова страница, която съчетава търсачка и социална мрежа. Всички които се регистрират до 09 април 2012 ще получават 50% от приходите и до живот! Всеки месец, като заплата! Регистрацията е напълно безплатна и проста - име и имейл и става с покана. Колкото повече хора поканите, толкова повече пари ще спечелите! Но това не е пирамида, защото хората които ще получат дивидент, трябва да са регистрирани до 9 април! След това тази опция отпада! Това е бонус само към първите, за доверието! Те възприемат първите си клиенти като основни акционери, които ще бъдат наградени с месечен дивидент! Kомпанията е сериозна американска и е вложила милиони в проекта си, а очакванията са за милиони, дори милиарди долари от реклама! Част от тях са за Вас! Шанса наистина е уникален! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub info/?lrRef=98df1a72
Аззз

2012.03.16 | 15:03

13
Ще си копирам поста от Спортал.бг от 24-ти февруари-надявам се системата да го позволи,защото е голям. 24 февруари 2012 | 23:17 Преди да кажа следващите неща държа да уточня за тези,които ще ми прочетат коментара,че съм завършил право в БГ,бил съм данъчен инспектор,а след това съм завършил Международно право в чужбина-т.е. знам какво говоря! ХАхаах-платените мишки лакейчета на НАЙ-ЖАЛКИЯ букмейкър в Света Еврофутбол се появиха хахаха Да се уточнят няколко неща преди разбралите и недоразбрали да се обаждат: 1-во Онлайн букмейкърите са ЛЕГАЛНИ и няма НИЩО измамно в тях! Голяма лъжа е,че тези сайтове са някакви си измамници дето са по някакви си острови-огромен процент от добрите букмейкъри са регистирани в АНГЛИЯ! 2-ро "Да ама те не плащат данъци" -ТЕ НЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ в България,защото са регистирани в Англия и всякакви данъжи и такси СА КАЛКУЛИРАНИ В САМИТЕ ИМ КОЕФИЦИЕТИ! 3.Юридически залагайки в английски сайт ти сключваш сделка В АНГЛИЯ И ПОРАДИ ФАКТА,ЧЕ ВСИЧКИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ СА КАЛКУЛИРАНИ В САМИТЕ КОЕФИЦИЕНТИ- ТАМ СИ ПЛАЩАШ ДАНЪКА! Това е все едно да ти кажат да си пазаруваш само от България-НЯМА КАК ДА СТАНЕ! Лично аз си купувам почти всичко от чужбина-дрехи,техника,детски играчки,детски пюренца,козметика,бяла и черна техника-ВСИЧКО е по-евтино от България и ми понякога ми излиза повече от два пъти по-евтино да си поръчкам нещо+доставката,от колкото да си го купя от България!Голяма част от храната дори си поръчвам от чужбина-да по-евтино ми е! Цялата идея на това нещо е на Дянков и не е да се цензурира интернет и залаганията онлайн! Идеята беше ПЕЧАЛБИТЕ , които постъпват след това по картите да се облагат с данъци! Но това НЯМА КАК ДА СТАНЕ,АКО сайта в който залагате е регистриран в стана член на ЕС! Ако залагате в Pinnacle примерно и печелите по-големи суми ,които ви се превеждат по сметка-така в най-лошия случай могат да ви накарат да плащате плосък данък 10% върху приходите ви от тях! И това е в най-лошия случай,като реално си има много лесни начини как да се избегне! С думи прости -ако залагате и получавате пари,от САЙТОВЕ,КОИТО СА РЕГИСТРИРАНИ В ЕС НЕ ДЪЛЖИТЕ НИКОМУ-НИЩО! Ако сайта е регистриран в страна ИЗВЪН ЕС,тогава в най-лошия случай може да ви накарат да платите 10% данък,но само и единствено върху печалбите! Щяли да филтрират-едно прокси и "си ти"... Сега-държа да уточня и 2 други много важни неща: 1-во Това дали да залагате,или не си е въпрос на личен избор-някой го могат,други не-не си надхвърляйте възможностите и играйте разумно и то на спортове,които разбирате. 2-ро и МНОГО важно нещо-колко и да харесвам Bet 365 като ОНЛАЙН букмейкър,но мода да не кажа,как ФИЗИЧЕСКИТЕ им пунктове за залози,които никант като гъби в БГ са АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННИ,регистрирани са по друг закон и НЯМАТ НИКАКВО ПРАВО ДА ФУНЦИОНИРАТ по начина ,по който го правят,а това,че го правят е пададокс и определено е незаконно! Тук съм АБСОЛЮТНО на страната на Еврофутбол! Както вече обясних-залагайки при тях онлайн ти залагаш и склюваш сделка в Англия-всичко си е в реда на нещата,но това което правят във ФИЗИЧЕСКИТЕ им пунктове в страната е абсолютно незаконно,защото се извършва хазартна дейност В БЪЛГАРИЯ,а те за такава ЛИЦЕНЗ НЯМАТ! Само по себе си банерите по всички сайтове са си напълно легални-те те препращат към онлайн варианта на 365-нелегални са букмейкърсите им пунктове-вече обясних защо. Ако някой нещо не му е ясно,или залага и се притеснява-питайте тук и ще се постарая да ви отговоря! Успех на всички ...... След като вече им промени от 24-ти февруари: 1.Бяха ударени физическите пунктове на bet365 в БГ-нещо съвсем нормално-самото им съществуване беше незаконно. 2.Щяли да филтрират-за проксита ,за VPN чували си са тези хора? Явно целта е да се сплащат хората да залагат в , както вече споменах "най-мизерния букмейкър в света"! Забелязвам,че се правят целенасочени опити с ботове и платени статии и репортажи по сайтове и медии,че онлайн букмейкърите били незаконни?!?!? Ще уточно за последно: 1.Има много начини дори да ви филтрират букмейкърите да си залагате в тях. 2.Когато залагате в букмейкъри регистрирани в ЕС не дължите НИКАКВИ пари на никой при получаване на печаби по сметките ви-вече обясних защо. 3.Абсолютно никакви пари не дължите като залагате-няма значение в европейски,азиатски или американски букмейкър! 4.Да-нормално е да се дължат пари,ако играете и получавате пари по сметка от букмейкъри,които са извън ЕС-Pinnacle и други. Ако някой нещо не му е ясно,или залага и се притеснява от нещо-да пише в темата.
Georgie Best

2012.03.18 | 08:49

31
Мога само да ти кажа, че бет365 нямат и никога не са имали нито един физически пункт в цял свят. Това в БГ не са пунктове на бет365, просто са добавили 365 да бъркат хората.
ivan

2012.03.17 | 17:40

20
emi prieha zakona ve4e...zaradi evrofudbol to e iasno....da vidim ot tuk natatuk kak ste reagirat samit esaitove
Весо Маринов

2012.03.18 | 08:49

30
Всички знаят кой създаде и кои печели от този закон защо не го кръстят поне както си е Закон за защита на Еврофутбол. Да хубаво е да си монополист, но аз пък лично си изкарвам парите с труд ще си ги харча където искам дреме ми за ЕС,Шенген и най-малко за Швейцария. На конкуренцията официално Лека и пръст...
ГЕРБ-ТУМОРА НА БЪЛГАРИЯ!

2012.03.17 | 17:41

21
Протеста насрочен за 17 март срещу безобразията в родната България, насрочен в най-големите градове на страната да се състои по едно и също време, току що бе ударен през устата!!! Изтрити са event-овете за цялата страна от Анонимната ръка на властта най-вероятно... Вижте как се опитват да ни спрат дори не сме започнали а те се страхуват от нас, защото знаят че ние сме тяхното въже, ние сме промяната с която се борят и не искат да приемат! Справедливостта винаги възтържествува накрая!!! 17 март ОБЩОНАЦИОНАЛЕН протест в цялата страна срещу БЕЗОБРАЗИЕТО И БЕЗБОЖНАТА НАГЛОСТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ ПЛОЩАД В ГРАДА ВИ!!!!! Разпространявайте новината опитват се да ни приспят още преди събуждането, братя време е за действия!!!

2012.03.18 | 08:48

29
СТРАНИЦАТА НА "Национален Протест срещу безобразията в България" Е АКТИВНА ОТНОВО...
Дебили сте големи

2012.03.17 | 17:44

28
Скъпи мои недочели дечица... Ако случайно ви мързи да прочетете нещо друго освен малоумното и некоректно заглавие, то аз ще ви предложа своите услуги. Този закон се отнася до незаконните сайтове за хазарт, а не до порносайтовете, които съм убеден, че редовно посещавате. Така че не се безпокойте, няма да ви секнат чекията и едва ли ще забранят гей порното, на което редовно се наслаждавате. Приятен ден !
plamen

2012.03.16 | 14:40

6
vij kakvo tova 4e ti gleda6 i haresva6 gei porno ne ozna4ava 4e i drugite go haresvat, az naprimer ponqkoga si gledam porno ama normalno s jeni, a ne gledam pedali poneje mnogo gi mrazq, i sa mi adski protivni
ace of spades

2012.03.17 | 17:43

27
това което забелязвам е че този сайт нивини.бг е собственост на същата група която държи и спортал.бг , а във спортал.бг 80 процента от рекламите в сайта са точно тези хазартните за които става дума, така че дишайте спокойно, просто този сайт (новини бг) е пародия на новинарски сайт и пише глупостите си.
.....

2012.03.17 | 17:42

26
АБЕ ЕЙ не ме ебе за хазарта ви ама нема да барате замунда ви каам ясно ли е... шибаните европейски травестити ще го гласуват след 1-2-3 месеца и тогаа ще се скива кво ще стаа !!! ДОТОГАВА ИАМЕ ВРЕМЕ !!!! ДА ЖИВЕЕЕ ZAMUNDA,MP3SKULL,YOUTUBE,THE PIRATEBAY ...and more... !!!!!!!!!
Prodigy

2012.03.17 | 17:42

25
ЕЙ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО СА НАЙ-ЛИЦЕМЕРНИТЕ ПОДЛЕЦИ ОТ ВСИЧКИ! МРЪСНИЦТЕ СКАЧАТ СРЕЩУ ХОРАТА, КОЙТО СА ГИ ИЗБРАЛИ, НО НЕ УСЕЩАТ, ЧЕ С ТАКИВА ПРЕДАТЕЛСКИ ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ ВКАРВАТ НАЙ-БРУТАЛНИЯ АВТОГОЛ! ДОЛУ ВСИЧКИ ПРЕДАТЕЛИ И БЕЗГРЪБНАЧНИ ЛИЦЕМЕРИ И ДОЛУ ВСИЧКИ ПРОИЗВОДНИ НА АСТА!
717

2012.03.17 | 17:42

24
Щом пипат хазарта, ще се осмелят да пипнат и други неща трябва да им отрежем ръцете навреме, до де не са ни бръкнали в задниците.
Васко

2012.03.16 | 14:40

9
Vassil Vassilev Popov · Водещ коментатор · Студент в МВБУ Ботевград а хилядите които излизаха да протестират очевидно са били ей така за подигравка! От тая дьржава нищо не става все повече затьва и затьва ! Ей тея студенти четат само заглавията ............. Язък ти за ученето,ако всички ВУЗУ-ве произвеждат такива като тебе жална и майка на ОБРАЗОВАНИЕТО.....ЧЕТЕТЕ бе ЧЕТЕТЕ цялата статия.........А журналята може да не слагат ПОДВЕЖДАЩИ заглавия на статиите си!!!!!!
fucking gerberast

2012.03.17 | 17:41

23
ТИ СИ ТИПИЧНИЯ ГЕРБЕРСКИ БОКЛУК,ПОД ВСЯКА НОВИНА ГИ ЗАЩИТАВАШ!!!МАЙМУНО МРЪСНА,ЗАЩО НА МЕН ЩЕ МИ ОГРАНИЧАВАТ ПРАВАТА,ЗАТОВА ЧЕ ТИ СИ БОКЛУК????НИКОЙ....ПОВТАРЯМ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ КАЗВА КЪДЕ И КАК ДА СИ ЗАЛАГАМ ПАРИТЕ...МОИТЕ ПАРИ!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини