Бялото вино свършва преди лятото

  • 14 март 2012 21:47

  • 1506
  • 0
Бялото вино свършва преди лятото
©

Бялото вино тази година ще свърши много по-рано и още през юни ще има недостиг на тази напитка, съобщи вчера за „Монитор” директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. За сравнение дефицитът на кехлибарения еликсир през 2011 г. се усети през август, пише в. Монитор

Основна причина за липсата, която ще се яви преди активния туристически сезон, е инвазията на италианските фирми, които през миналата есен изкупиха гроздето от белите сортове направо от лозята. Към Апенините е заминала и преработена гроздова мъст.

Сушата също се е отразила на реколтата, която имаше много висока захарност, но беше малка по обем. Освен това от страната се изнася и готово произведено бяло вино. През 2011 г. от България са експортирани общо 58, 512 млн. литра, като 45 на сто от които са от светли сортове.

Русия остава основната дестинация за износ на родните винени специалитети, съобщи още Коев. Веднага след нея се нареждат традиционните ни пазари Полша и Румъния, като северните ни съседи вече купуват от нас над 10 млн. литра, което на практика е една трета от руския експорт. Потреблението на вътрешния пазар също има ръст, за 2011 г. сме изпили над 93 млн. литра вино. Очаква се да има сериозни измръзвания на лозята от суровата зима, но яснота ще има в края на месеца, когато започнат да се разлистват пъпките и се направи преглед на насажденията, каза още директорът на агенцията.

Последвайте канала на

Novini.bg
1506 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини