Катарските бизнесмени ни отсвириха

  • 14 март 2012 11:02

  • 15449
  • 62
Катарските бизнесмени ни отсвириха
©

На българо-катарския бизнес форум, който беше открит днес сутринта от министър Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко в катарската столица Доха не дойдоха бизнесмени от Катар.

България бе представена от над 100 български компании, които пътуваха специално с чартърен полет, за да изложат своите продукти и услуги на евентуално заинтересувани катарски компании и инвеститори.

В зала "Цюрих" в хотел „Мьовенпик" в центъра на Доха дойдоха обаче само българи. Форумът беше открит от министър Трайков на английски език, което малко обърка присъстващите.

"Това беше предварителната уговорка", обясни обаче Трайков. "Външно министерство са поканили голям брой фирми, така че всички бяха подготвени официалният език на форума да е английски."

От поканените "голям брой фирми", по предварителни данни около 500, в залата не бяха забелязани техни представители.

За втори път в емирството се прави държавно посещение от най-високи ниво и министър Трайков поясни, че въпреки неявяването на местни фирми, партньорството между двете страни този път ще се случи в конкретни измерения, макар някои известни условности на правенето на бизнес с емирството: "Би трябвало да се видят какви конкретни проекти ще заявят катарските компании, но трябва да се има предвид, че тук решенията за големи проекти се взимат от икономически субекти, които могат да се преброят на пръстите на едната ръка".

В последните години са се предлагали редица проекти, но засега без конкретен резултат. Министър Трайков призна, че проектите не се случват, защото се струват малки и не достатъчно изгодни на катарската страна: "В последните две години, няма да скрия, че и ние и други министерства, предлагаме голям брой проекти, както казах катарските инвеститори са много взискателни - и от гледна точка на възвращаемост, и от гледна точка на качество на инвестицията. Досега не са се заинтересували от нито един от конкретните земеделски проекти, основно защото са им се стрували малки."

Министър Трайков все пак не изрази притеснения от липсата на катарски фирми на българо-катарския форум, тъй като "за всяка българска компания, която иска да привлича катарски инвестиции или да продава стоки и услуги, тук не е загубено време". Според министър Трайков, катарските компании не са огромна вселена от дребни компании, които по такъв начин правят инвестициите си: "Форумът е нещо чудесно", допълни той поясни, че "истинското съгласие за постигане на проекти според мен ще стане на срещите с инвестиционните организации."

Последвайте канала на

Десислава Станева
15449 62

Свързани новини

Коментари 62

Добави коментар

2012.03.19 | 18:13

62
Може да сме всякакви, но не мисля, че с такава визита сме заслужили такова отношение. Тъпо е. Все пак, ако тези същите .. хайде няма да обиждам(не, че не искам), ако дойдат тук и ние ги отсвириме, съм убедена, че ще вдигнат олелия до Господа ... Просто много тъпа постъпка от страна на тази нация. И въпреки всичко ние оставаме позитивно настроени (което разбира се си има и цел.. "Заради бизнеса") .. Но ако аз можех да взема решения никога няма втори път да се излъжа да отида и да си правя труда да представям страната си в толкова малодушна и неуважителна държава ..
ПИЧА

2012.03.19 | 18:10

58
ХОРАТА СИ ЦЕНЯТ ПАРИТЕ И НИКОЯ ДЪРЖАВА НЯМА СКОРО ДА ИНВЕСТИРА ТУКА В ТЕЗИ ПЛАВАЩИ ПЯСЪЦИ, ЗАМРЪКНЕШ С ЕДИН ЗАКОН, А ОСЪМНЕШ С ДРУГ, КОЕТО НЕ ВОДИ ДО НИКАКВА СИГУРНОСТ!!!!

2012.03.19 | 18:07

53
Това не е неуважение към българския народ ,това е по скоро ясен знак ,че за арабските бизнесмени ,които са и от управляващите са потомствени аристократи е обидно и невъзможно да се ръкуват с човек ,който е бил бодигард/слуга/ на друга личност от аристокрацията на света.Това , както и всичко останало което става в държавата също отблъсква арабите.
YO

2012.03.19 | 18:06

49
поредното доказателство колко пари струва власта днес и нейните представители хората си ценят парите каква работа да имат със измамници рекетираща на всякакаква инстанция

2012.03.15 | 23:20

20
Тия ще им свърши нефта,а водата е по-важна от нефта,нали?Ще ожаднеят и огладнеят,ще им стане горещо,но аз тогава няма да съм християнин... и даже няма да им разреша да кацнат в България .... а и който е договарял форума да му се потърси отговорност ... това си е повече от конфузна ситуация ...
Радо

2012.03.19 | 18:12

61
Че за какво да идват в държава пропита от корупция и не работеща съдебна система!

2012.03.15 | 15:46

10
Радо корупцията я правим ние,ако не даваш как ще има корупция,ако всеки си търси правата,а ти като те спре КАТ предпочиташ да му дадеш,доктора като ти поиска и на него даваш и то в държавната болница,на сестрата,на санитарката,на учителя за частни уроци,в общината да ти разрешат да си преустроиш гаража в магазин или апартамента на първия етаж за магазинче...примери много,това са дребни за дребните хора,а за предприятия,акцизи,ддс и други там са големми,но ние сме виновни гражданите и съм сигурен че който и да отиде във властта ще бърка не с пръст,а с цяла ръка....българите сме крадливо илъжливо племе и то на дребно и за жълти стотинки,РАЗБИРА СЕ НЕ ВСИЧКИ,НЕ ИСКАМ ДА ОБИДЯ ЧЕСТНИТЕ ХОРА,ЗАЩОТО ИМА МНОГО,НО ТЕ НИКОГА НЕ СА НА ВЛАСТ И НИКОГА НЯМА ДА ОТИДАТ....ТОВА Е ДРАГИ МИ СЪНАРОДНИЦИ И ОЩЕ НЕЩО,АКО НЕ СМЕНИМ ЧИПА НИЩО ДОБРО НЕ НИ ОЧАКВА....
гошо

2012.03.19 | 18:11

60
е и те се интересуват преди да си вложат парите някъде, да не са луди да идват тука да ги рекетират
ХАХАХАХХА

2012.03.19 | 18:11

59
ТОВА Е ЖЕСТОК ШАМАР ЗА САМОЧУВСТВИЕТО НА БАТ БОЙКО:)))

2012.03.14 | 15:38

2
Той няма такова .........

2012.03.19 | 18:10

57
"На българо-катарския бизнес форум, който беше открит днес сутринта от министър Трайчо Трайков в катарската столица Доха не дойдоха бизнесмени от Катар." Вече 15 минути не мога да спра да се смея :DDDDDD

2012.03.19 | 18:08

56
Сега Боко като се върне, ще скъса дюнержийниците от данъчни проверки :DDDDDDDD

2012.03.19 | 18:08

55
Тоя тъпак сигурно им е продавал пясък.

2012.03.19 | 18:08

54
Такава ни е и държавата и всичкото. Арабите държат половината свят, ше тръгнат да печелят от държавата Лайняния.
KUR za gerb

2012.03.19 | 18:07

52
ХА-ХА-ХА-ХА евала на арабеските.Ето с това отношение показват колко са значими герберастите.Хора,вие представяте ли си що за унижение е това-от 500!!! да не дойде нито един!!! ХА-ХА-ХА Ся ше чакаме боко тъпака да дойде и да обвинява Станишев,че заради него арабите не ни обръщат внимание ХА-ХА-ХА Герберастите така олекнаха,че нема накъде повече.На изборите ако не купят пак 1млн. гласове ще е чудо ако влезнат в парламента!Така им се пада на утрепките-лъжци,крадци и антибългарски предатели никой не харесва.България мрази герб!
Бойко Борисов - премиер

2012.03.19 | 18:06

51
Пожънахме голям успех е Катар. Ще купят всичко, без да го гледат.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини