Ватикана разсекретява архиви

  • 01 март 2012 13:12

  • 3548
  • 0
Ватикана разсекретява архиви
©

Ватикана извади част от архивите си и ги представи в изложба, съобщи турист.инфо.

Около 100 документа от различни епохи ще видят бял свят за пръв път. Експозицията е подредена в Капитолийския музей в Рим. Изложбата е озаглавена "Тайните архиви на Ватикана се разкриват". Това се случва за първи път и вероятно времето, през което е открита изложбата, ще бъде единствената възможност да се видят тези документи извън стените на Ватикана.

Ето част от документите, които публиката ще може да види със собствените си очи: Писмо от английски благородник до папа Климент VII от 1530 г., с което се иска на крал Хенри VIII да бъде позволено да се разведе с Катерина Арагонска, за да се ожени за Ан Болейн; Писмо на индиански вожд от 1887 г., написано на ивица от кота, в което той се обръща към папата като "Велик Майстор на молитви"; Документ за ареста на астронома Галилео Галилей, заради неговите теории за Вселената след процеса срещу него по обвинение в ерес през 1633 г.; Документи от Ордена на тамплиерите, решението за отлъчване от Църквата на реформатора Мартин Лутер; Акта за абдикацията на кралицата на Швеция Кристина. Заради слуховете, че е хермафродит, тя се отказа от трона си през 1654 г., приема католицизма и се премества в Рим.

Показаното в изложбата е само малка част от стотиците хиляди документи, намиращи се в архива на Ватикана, който също така пази кореспонденцията с папите на такива исторически личности като Микеланджело, Волтер, Моцарт, Хитлер и дори Ейбрахам Линкълн. Архивите на Ватикана обикновено се отварят само за внимателно проверени изследователи и учени.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3548 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини