Калфин: Еврокомисията да подготви цялостна стратегия за сигурност в интернет

  • 28 февруари 2012 13:32

  • 467
  • 0
Калфин: Еврокомисията да подготви цялостна стратегия за сигурност в интернет
©

Интернетът е неотменна част от ежедневието на милиони хора и фирми и неговото прекъсване или смущение може да донесе значителни загуби и да изложи на риск живота на гражданите.

Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска иска Европейската комисия и страните членки да признаят този факт и да включат интернет сектора сред обектите на критичната инфраструктура, които подлежат на специален режим на защита и управление.

Калфин представи днес пред Комисията за промишленост, изследвания и енергетика в Брюксел своя "Доклад за защитата на критичната информационна инфраструктура - постижения и предстоящи стъпки: постигане на сигурност в световното кибернетично пространство".

Включването на интернет и комуникационните мрежи сред обектите на критичната инфраструктура ще позволи да се създадат механизми за тяхната защита от кибер атаки и да се изработят процедури срещу нарушаване и смущаване на връзките.

Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска настоява Европейската комисия да подготви цялостна стратегия за сигурност в интернет, която да предложи минимални европейски стандарти за сигурност на мрежите, да въведе на предупредителна система срещу кибер нападения и общ европейски подход за защита при трансгранични инциденти. Лансира се идеята собствениците на информационна инфраструктура и доставчиците на интернет да бъдат задължени да защитават потребителите на интернет от кражба на данни и други рискове като заделят за това нужните хора и инвестират в екипировка, както и да информират гражданите и институциите при кражба на данни или за кибер инциденти.

"Компютрите вече са навсякъде.Те управляват не само транспортния трафик и електропроводите, от тях са зависими здравните системи, финансовите услуги, водните системи и храните, без които не можем", подчерта Калфин. Той добави, че управлението на сигурността на информационните мрежи е невъзможно на национално ниво и че е необходим общ европейски подход за защитата им.

Калфин припомни, че наскоро и европейските институции станаха жертва на серия от атаки, които блокираха работата им за дни, а конфиденциална информация беше открадната. Все по-често публични и фирмени информационни мрежи стават жертви на кибер нападения.

Докладът излиза едновременно със започването от страна на Европейската комисия на преразглеждане на директивата за критичната инфраструктура (2008/114/ЕО). В момента според европейското законодателство единствено транспортната инфраструктура и производството и разпространението на енергия се оценяват като критична инфраструктура.

Критична инфраструктура са съоръжения и услуги, чието спиране, неизправно функциониране или разрушаване би имало сериозно негативно въздействие върху здравето и безопасността на населението, околната среда, националното стопанство или върху ефективното функциониране на държавното управление. Ето защо то е обект на специална защита и оценка на риска.

Последвайте канала на

Десислава Станева
467 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини