"Топлофикация - София" се похвали, че е повишила събираемостта

  • 21 февруари 2012 16:06

  • 835
  • 0
"Топлофикация - София" се похвали, че е повишила събираемостта
©

За 2012 г. "Топлофикация"-София очаква да излезе на загуба от около 7 милиона лева. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов.

По думите му това ще е последната година с отрицателен финансов резултат. "През 2011 г. за първи път излязохме на печалба", допълни той. През изминалите няколко години дружеството е натрупало общо около 370 милиона загуба. "В един студен зимен ден "Топлофикация" потребява газ за 3,5 милиона лева", обясни Цветанов.

Той каза още, че са намалени загубите вътре в централите и разходите по преноса. Повишила се е и събираемостта. Общо 12 на сто са клиентите на дружеството, които нямат нито една просрочена сметка. 72% от клиентите пък са коректни и имат до шест сметки. 18% от абонатите с борчове дължат 80% от задълженията на дружеството.

"Това са пари, които много трудно могат да се съберат, тъй като са сметки трупани над 5-10 години", каза още Цветанов. За подобряване на обслужването на клиентите вече има възможности за разсрочено плащане, уточни той. Освен това във всички каси на "Топлофикация" са поставени пост терминали.

Очаква се да се сложи край и на опашките пред касите на дружеството. В момента една сметка от между 3 до 7 хиляди лева се обработва дълго време и клиентите трябва да чакат между 10 и 12 минути, за да я получат. С новите фискални устройства, които се монтират в момента, хората ще получават сметките си за срок от 3 до 7 секунди.

Вече има и четири нови основни точки, където клиентите могат да получават всякаква информация. Две от тях са в центъра на бул. "Дондуков" и "Скобелев".

За една година "Топлофикация" вече има нови над 4 хиляди клиенти. В бизнес плана за тази година от дружеството ще се насочат основно към инвестиции и ремонти.

Ще се ремонтира ТЕЦ-София изток. Реновацията ще остави за 15 дни жителите в "Дружба" и "Младост" без топла вода. Това неудобство обаче ще гарантира зимния сезон за хората.

По думите на Цветанов този ремонт е задължителен. Така предстои да се ремонтира още и турбогенератор № 5. Обновяването ще трае три месеца, но няма да причини никакво неудобство на столичани.

За тази година се предвижда да се вложат 12 милиона лева за смяна на 32 км от топлопреносната мрежа. Следващите три години ще се сменят по още 34 км. 50 % от парите ще са съфинансирани от международен фонд "Козлодуй". До 2015 г. дружеството предвижда общи инвестиции между 320 и 350 милиона лева. От тях между 80 и 100 милиона ще бъдат собствени средства.

Последвайте канала на

835 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини