Премахваме незаконните си балкони

  • 16 февруари 2012 07:23

  • 2821
  • 4
Премахваме незаконните си балкони
©

Масово и задължително преостъкляване на балкони и тераси очаква столичани. Целта е всички сгради и кооперации да имат еднаква конструкция и визия. Фасадата трябва да е в един цвят.

Климатиците, там където ги има, строени в една редица от първия до последния етаж. И скрити зад декоративни решетки. За да не загрозяват градския пейзаж.

Новата сградна естетика ще се въведе чрез проектите за саниране на сградите, обмислят в Столичната община, пише Труд. Причината е, че от десетилетия всеки собственик по свое желание и възможности остъкляваше терасата си, без проект и разрешение от общината.Вероятно мярката ще се разпространи постепенно в цялата страна.

“В резултат цари пълен хаос. Освен че не са естетически, остъкленията не издържат и на изискванията за топлотехническа ефективност”, коментира шефът на “Контрол по строителството” към общината арх. Влади Калинов.

Почти 100% от затворените в момента балкони са незаконни. Настоящата нормативна уредба не предвижда никакви процедури по тяхното признаване. Ето защо единственият начин да оправим положението е да използваме предстоящото саниране, обясни арх. Калинов. Общината планира да изготви такива планове за панелните блокове, които да предостави без пари на етажната собственост. Кметството няма да събира средства и за разрешителни за строеж. Предвижда се проектите да са според вида на панелките. Това прави около 12-14 типа блокове.

Според специалистите панелните комплекси трябва бързо да се санират. “Сега те не са опасни, но е възможно да станат”, твърди арх. Калинов. Според него трябвало редовно да се правят проверки за корозия на местата, където отделните панели са свързани чрез метални части. Такива обаче не се правят. И сега опасността е цели панели да се откъртят от фасадите, притесняват се в Столичната община.

Санирането задължително предвижда не само опаковане на сградите с топлоизолация, а и преглед на всички инсталации, на конструкцията, покриви, фасади. 50% от нужните средства за обновяване на сградите ще се осигурят по европроекти. Останалата сума обаче ще се плаща от собствениците. По предварителни сметки за собственика на жилище от 60-70 квадрата сумата ще е около 10 000 лева.

Общината има идея и да разреши върху покривите на блоковете да се монтират соларни батерии и така частниците да си помогнат като спестят от сметките за енергия.

Според новия план, ако някой след санирането иска допълнително да си остъкли балкона или да си монтира климатик, трябва да получи одобрение от етажната собственост. От общината ще инициират и законодателни промени така, че по фасадите на сградите да не може да се слага нищо без проект.

Експертен съвет, може би, ще дава мнението за цветовото решение на блоковете по кварталите. Този въпрос обаче още не е решен.
90 млн. лв. за саниране на училища

С 90 млн. лв. от фонда за закриване на първите четири блока на АЕЦ “Козлодуй” ще бъдат санирани болници, училища, детски градини и общински и държавни административни сгради. Подаването на проектите започна вчера, а първата сесия приключва в края на март. Вече има предварителни заявки за над 1 млрд. лв.

20 млн. лв. от фонда за закриване на “Козлодуй” са отделени и за насърчаване на газифицирането на домакинствата. Семействата, които преминат на отопление на газ, ще получат по 3000 лв. помощ.

С предимство ще се подпомагат домакинства от градовете с наднормено запрашаване на въздуха.Очаква се мярката да бъде одобрена през лятото.

Последвайте канала на

Novini.bg
2821 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Величка Петрова

2012.02.16 | 13:35

4
Как ще спрат собствениците на апартаменти на първите етажи да отнемат общи площи и да ги покриват с навеси в новите комплекси, които са от затворен тип и са топлоизолирани? Вижте "Цариградски комплекс". Гл арх. на Община Искър в "Дружба 2",Братков, издава Разрешение за Строеж 5 дни след постъпила жалба с/у незаконно строителство. Комисията от Отдел "Контрол по строителството" минава 41 дни след внасяне на жалбата и заявява, че строителството е законно, защото има РС. Датите са съответно 14.09., 19.09. и 25.10.2011 г.

2012.02.16 | 10:40

3
Сега да видим как 80% от собствениците на апартаменти ще бутат тераси в които са инвеестирани хиляди?????!!?!? Кой ще плати за това саниране? 10000 за саниране - тези нормални ли са???? А случайно някой да е виждал инструкция за ползване на СОБСТВЕНИЯ си балкон? Явно има такава!
ДВГ

2012.02.16 | 10:35

2
“Сега те не са опасни, но е възможно да станат”, твърди арх. Калинов. Сега ще видим кои фирми ще санират сградите и колко милиона ще се влеят там???
ANONIMEN

2012.02.16 | 10:30

1
DRAN-DRAN - VSI4KATA MARA VTASALA, NA KALPAVIA I V...MU PRE4I......... KOLKO VI PLATIHA ........

Добави коментар

Водещи новини