5 неща, които правят връзката вредна за здравето

  • 15 февруари 2012 15:40

  • 2024
  • 0
5 неща, които правят връзката вредна за здравето
©

На Св. Валентин гледката на много двойки, които се държат за ръце и си разменят целувки може да отключи вълна от ревност у необвързаните.

Но пък може би няма чак толкова много неща, за които наистина си заслужава да завиждате.

Понякога връзките могат да са изпълнени с тъга, гняв, объркване и стрес. Ето пет примера за това как връзките – особено обтегнатите – могат да са вредни за здравето.

Повишен риск от коронарни сърдечни заболявания

Една стресираща връзка или брак може да ви направи уязвими или да разбие сърцето ви – буквално.

Според изследване от 2000 г., публикувано в Journal of the American Medical Association, жените, които описвали брака си като средно до силно обтегнат, 2,9 пъти по-често се нуждаели от сърдечна операция, страдали от сърдечна недостатъчност или умирали от сърдечни заболявания в сравнение с жените, които не преживявали стрес във връзката си.

             

Това откритие останало непроменено дори когато изследователите взели предвид други фактори като възраст, тютюнопушене, диабет, кръвно налягане и нивата на LDL холестерола.

Според изследването неомъжените жени, живеещи с половинките си и преживяващи тежък стрес във връзката си, също са изложени на повишен риск от сърдечни проблеми.

Тези резултати се потвърдили и при друго изследване, публикувано в American Journal of Cardiology през 2006 г., където било доказано, че качеството на брака и социалната подкрепа са особено важни за възникването и развитието на хроничните заболявания като конгестивна сърдечна недостатъчност. Изследването открило, че пациентите с най-тежки сърдечни заболявания и най-нещастните бракове били изложени на най-висок риск да умрат в рамките на следващите четири години.

Шансовете за оцеляване през този четиригодишен период били 42% при жените с тежки сърдечни заболявания и нещастен брак в сравнение със 78% при пациентите с по-леки сърдечни заболявания и щастлив брак, съобщава zdrava.bg

             

Лошо психично здраве

Въпреки че изследванията доказват, че стабилната връзка е полезна за психическото здраве, вероятно няма да е изненадващо да узнаете, че трудната и обтегната връзка има обратния ефект. Негативните поведения като враждебност и критичност по време на конфликт във връзката се свързват с негативни влияния върху психичното здраве. Според една статия от 2003 г. от Journal of Health and Social Behavior необвързаните хора имат по-добро психично здраве в сравнение с тези, които имат бурна неуравновесена връзка.

Преживяването на много раздели може да се окаже по-лошо от това просто да стоите необвързани. Едно английско изследване, публикувано през 2003 г. в Journal of Epidemiology and Community Health е установило, че преживяването на неколкократна смяна на партньора се отразява зле на психичното здраве на жените. Изследователите проучили 2127 мъже и 2303 жени и открили, че жените, които преминали през няколко раздели са като цяло с по-лошо психично здраве от жените, които са били необвързани през целия си живот.

              

Негативни ефекти върху цялостното здраве

Един нещастен брак не само може да повлияе върху духа ви, но може и да навреди на здравето. Изследвания са доказали, че ефектите на брачния стрес върху жените могат да се сравняват с по-традиционните рискови фактори за заболяване като липсата на физическа активност и тютюнопушенето.

Жените, които преживяват повече конфликти и разногласия във връзките си са изложени и на повишен риск от високо кръвно налягане, напълняване в областта на корема, високо кръвно налягане, високи нива на триглицеридите и ниски нива на полезния HDL холестерол. Тези резултати са получени от изследване върху 276 двойки, представено през 2009 г. на годишната среща на Американската психосоматична общност (American Psychosomatic Society). Изследването също така открило, че негативните ефекти са по-високи при жените, отколкото при мъжете.

Брачните конфликти се свързват и с нарушения на имунната система. Според статия, публикувана през 1993 г. в списанието Psychosomatic Medicine новобрачните двойки, които били включени в 30-минутна разгорещена дискусия имали по-слаби имунни отговори в сравнение с двойките, които демонстрирали позитивни поведения по време на дискусията.

               

Натрупване на стрес върху стреса

Брачният дистрес може да е хроничен източник на стрес. Според един преглед от 2003 г. в списание Физиология и поведение, браковете в дистрес са основен източник на стрес за двойките. Всъщност хората с нещастни бракове като цяло изпитват по-слабо чувство на благополучие в сравнение с необвързаните хора.

А брачният стрес може да се разпростре и на работното място. Според изследване, публикувано през 2005 г. в Annals of Behavioral Medicine, домашното напрежение може да се отрази върху това колко добре функционират хората през работния ден, далеч от дома си. Изследователите измерили кръвното налягане и нивата на стресовия хормон кортизол у 105 мъже и жени на средна възраст и ги сравнили с нивото на стрес, което участниците сами си определили.

Резултатите сочат, че участниците с повече брачни проблеми самоопределили нивото си на стрес като по-високо през деня, имали по-високо кръвно налягане в средата на работния ден и повишени нива на кортизола сутрин. Тези фактори с времето могат да повишат риска от напълняване, диабет, депресия, сърдечна недостатъчност и удар.

              

По-бавно оздравяване

Конфликтите и стресът в една връзка се асоциират с по-лошото физическо здраве и по отношение на суровостта на симптомите на отделните заболявания и степента на възстановяване.

Брачният стрес се асоциира с по-лошо възстановяване при жените, преборили се с рак на гърдата. Пациентите във връзка в стрес не само демонстрирали продължително високи нива на стрес, но и функционирали по-лошо в сравнение с хората със стабилна нестресираща връзка. Освен това пациентите, които били неудовлетворени от брака си, по-рядко спазвали медицинските възстановителни режими като например изграждането на здравословни диетични навици.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2024 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини