Кошмар: Най - малко 11 жертви взе триметровото цунами в с. Бисер (обновена + снимки)

  • 06 февруари 2012 08:51

  • 120933
  • 119
Кошмар: Най - малко 11 жертви взе триметровото цунами в с. Бисер (обновена + снимки)
© Булфото

Над три метра е приливната вълна след като язовирна стена на язовир Иваново се е скъсала. Това съобщиха зрители в ефира на БТВ от с. Бисер, Харманлийско.

В това село има близо 800 души. Жена, която се представи като Елена Вутова съобщи, че се намират на втория етаж, тъй като първият вече е под вода. Температурата е едва два градуса. Нещата тук са за хеликоптер и лодки. Водата се покачва постоянно, разказа жената.

Най-малко 11 души намериха смъртта си, заради пороите, излезлите от коритата си реки и скъсана дига на язовир.

Четирима са загиналите в с. Бисер, двама са били в завлечен от водите автомобил до с.Иваняне и двама - в друга кола, отнесена от водата край с.Бориславци. 73-годишен мъж е получил удар в харманлийското село Лешниково при вида на давещите се животни в двора му.

В района на с. Бисер, община Харманли, продължават спасителните действия.Обстановката в областта остава тежка. Органите на ОДМВР-Хасково осъществяват непрекъснато наблюдение на застрашените от наводнение места. В 13.02 часа в Регионалната служба 112 – Кърджали е съобщено, че в 11.40 часа е постъпила информация за двама жители на с. Иваново, които са тръгнали към Харманли и се издирват. В 11.58 часа след скъсване на мост на главния път в дерето е открит лек автомобил, синът на издирваните е потвърдил, че автомобилът е на родителите му. В 12.42 часа от община Харманли е постъпила информация, че в колата е открита починала жена. В момента сили на МВР продължават да издирват мъжа.

50 души са изведени до момента от наводненото село Бисер в община Харманли, съобщиха от пресцентъра на МВР. Действията на силите, ангажирани в спасителната операция, са координирани от национален щаб. На място са пристигнали и доброволци от Българския Червен кръст. Местните власти работят за осигуряването на помещения за временно настаняване на изведените от наводнените райони и осигуряването им с дрехи, храна и завивки.

В цялата област Хасково е обявено бедствено положение, обяви областният управител Ирена Узунова. Мобилизирани са спасителни екипи с лодки, които ще пристигнат в с. Бисер. Гражданска защита спасява двама души, които са били отнесени с автомобила си.

Водната стихия е отнесла и 9-тонен камион на „Гражданска защита“. Още три села в района - Диново, Любеново и Родопи, са откъснати от пороя. В Хасковска област е обявено бедствено положение. Животни и покъщнина плуват над водата. Областният управител на Хасково Ирена Узунова каза пред БНТ, че положението продължава да е сериозно. Две пожарни и една лодка вече са в с. Бисер. Два хеликоптера  от авиобаза "Крумово" осъществяваха спасителната операция.

По-рано през деня премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г съобщи пред БНТ, че са мобилизирани всички сили на пожарната и Гражданска защита. Борисов призова бедстващите хора да имат кураж, защото цялата техника е мобилизирана, за да им се помогне. По думите на премиера, има риск за живота на летците, защото при минусовите температури има опасност от замръзване на крилата на хеликоптерите. "Проблемът е, че Кугърите, за които дадохме толкова много пари, нямат обледенителни системи. А е 60 метра горната граница и рискът да паднат хеликоптерите като излетят, е много голям. Поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат дотам. Проблемът е, че техниката, най-скъпата техника, която държавата е взела, няма, обледенителни системи на витлата и те не могат да прелетят през облаците. Такива хеликоптери са поръчали и платили – за над 400-500 млн., над половин млрд. сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях. В снежно време, хеликоптерите не могат да бъдат използвани. Министрите, които ръководят от сутринта и са изпратили всичката налична техника, са по пътя нататък с автомобили. Но в този сняг и лед, не могат да се движат толкова бързо", заяви премиерът.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов разпореди формирования от българската армия да окажат помощ на бедстващото население. Пред БНР той каза: "След като получихме информацията, че жителите на село Бисер се нуждаят спешно от помощ, са задействани батальонът в Хасково и модулът в Стара Загора. В Стара Загора се формира допълнителна група за помощ. Метеорологичните условия са сравнително тежки - с ниска долна граница на облаците и намалена видимост. Нашите пилоти ще направят всичко възможно от въздуха".

Кметицата на село Бисер Златка Вълкова каза, че водата е спаднала с повече от метър, но обстановката остава критична. "Тези къщи се намират близо до реката. Спасителните екипи са от другата страна на моста, но там няма път и не знам как ще преминат. Нямам информация да е пристигнал хеликоптерът от авиобаза „Крумово“. На място бяха кметът и зам.-кметът на Харманли, държим връзка с „Гражданска защита“ и успокояваме хората, доколкото е възможно", каза Вълкова.

Всички пострадали от наводнението в с. Бисер, община Хармани ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в максималния размер по ЗСП - 325 лв., отпусната от дирекция „„Социално подпомагане” – Харманли. Тя ще бъда част от мерките за преодоляване на щетите от бедствието, сполетяло жителите на селото.

Хеликоптерът с премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г кацна на авиобаза „Крумово”. Премиерът посети бедстващия район в Хасковска област.

Три хеликоптера „Кугър” са излетели днес от авиобаза „Крумово” за бедстващото село Бисер в община Харманли, съобщи пред журналисти генерал Златко Златев, командир на 24-а авиобаза „Крумово”. Двата хеликоптера, които са оказвали спасителна дейност, са се върнали.

В третия хеликоптер са били министърът на вътрешните работи Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Заедно с тях е бил и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Симеон Симеонов. Хеликоптерът е рулирал над летище Пловдив и е взел и премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, който е пристигнал с правителствения самолет.

"Много са бедстващите. Подсигурена им е храна, дрехи и напитки", заяви Борисов.

Премиерът каза, че първоначално е имало спор дали военни хеликоптери могат да кацат на заледени терени. Според инструкциите това не е разрешено, но премиерът е поел отговорността и е разпоредил хеликоптери от авиобазата в „Крумово” да летят.

Според генерал Златко Златев, командир на 24-а авиобаза „Крумово”, при бедствия това е необходимо, въпреки разпоредбите. Именно поради това премиерът е летял сам в хеликоптера, за да докаже, че не е опасно „Кугър”-ите да летят и кацат в тези райони и да оказват помощ.

"Ситуацията е тежка и критична. Все още има бедстващи хора, които не са извадени от автомобил", каза още Борисов.

Министрите Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа и Мирослав Найденов са останали в бедстващия район.

Окръжна прокуратура – Хасково е образувала досъдебно производство във връзка с наводнението в харманлийското село Бисер.
С постановление на окръжния прокурор в Хасково разследването е възложено на екип от следователи. Те трябва да установяват причините за наводнението, както и евентуалната отговорност на лица, които по закон следва да упражняват контрол и надзор над безопасното ползване на язовира. Максималния срок на наказанието, предвидено в закона е 5 години лишаване от свобода.


Последвайте канала на

Novini.bg
120933 119

Свързани новини

Коментари 119

Добави коментар

2012.02.17 | 22:09

119
Първо дайте да организираме нещо да помогнем на пострадалите, после ще наказваме виновните. Има си време и място за всичко.
Koko

2012.02.07 | 22:25

84
Сега е редно 5 човека да си подадат оставките и на още 10 да им бъде потърсена дори съдебна отговорност поради немърливост! Цял живот градиш една къща, пък било то и от керпич за да може някой селски зет да го назначат на "висок" пост да си клати краката и да ти съсипе живота! Как може с години да спорят на кой е терене и никой да не го припознава. Ама ако беше терен на плажа на морето щеше да е обратното нали, щяха да се избират да го припознават!
Шубе Сан

2012.02.11 | 20:14

118
Коко, надявай се ама не разчитай - те допуснаха арестуван заподозрян за предумишлено убийство да се "самоубие" и те си направиха "непуко", та сега ли???
AJ4A

2012.02.11 | 20:00

117
От известно време, за да се защитават руските интереси в България, на Балканите и в ЕС, някой хора не спряха да лицемерничат, че забраната за проучване за шистов газ била В ИМЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА ........ Тъжното е, че заради такива ЛИЦЕМЕРИ страдат бедни и съвсем обикновени хорица. Вчера говорим елики слова пред Държавния секретар на САЩ, а днес пращаме министрите си да сведат до знанието на БОЛШЕВИШКИЯ ГУРУ В КРЕМЪЛ какво е гооврено и как са протекли разговорите ........... но природата не прощава на тези, които дръзват да нарушават "равновесието" ............ само защо Господ напраща тази мъка на бедни и невинни хорица, защоооооо НЕВИННИТЕ СТРАДАТ ЗАРАДИ ЛИЦЕМЕРИЕТО И ДВУЛИЧИЕТО НА НЯКОИ ДРУГИ ИНДИВИДИ .... дали не е затова, че именно хората в селата са движещата сила и най-голямата опора на болшевизма и комунизма?!?!?! Господ да им е на помощ, защото тези, коиот те държат на власт вече повече от 67 години НАПЪЛНО НЕХАЯТ ЗА ЖИВОТА И СЪДБАТА ИМ, а мислят единствено и само да се докажат на античовешките и антибългарски управници в Кремъл, които в името на властта и интересите си са готови да "прежалят" всеки един живот ........ като на обикновените сирийци примерно!!!! Не хора а изверги .......
АКО НЯМА ДА ПОМАГАШ НЕ ПИШИ

2012.02.11 | 15:05

116
ПОКАЖЕТЕ ЧЕ СТЕ ХОРА - ОСТАВЯЙТЕ НЯКАКВИ СЪОБЩЕНИЯ КОЙ КАКВО ПРЕДЛАГА ТЕЛЕФОНИ И-МЕЙЛИ ЗА ВРЪЗКА - САМО ТАКИВА НЕ РАЗМИВАЙТЕ СЪС БОШЛАФ КОЙ ВИНОВЕН КОЙ ДРЪН ДРЪН - ЯСНО Е КАКВО ЩЕ ПРОИЗЛЕЗЕ - ПАК НИЩО СЕГА НИЕ БЪЛГАРИТЕ ДА СИ СПОМНИМ ПРИКАЗКАТА ЗА НЕВОЛЯТА И ДА СИ ПОМОГНЕМ САМИ ПРИ ТОВА ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ НА СЕЛАТА СЪМ СИГУРЕН ЧЕ ИМА ПОВЕЧЕ ОТ ДОТАТЪЧНО КЪЩИ В БЛИЗКИ ДО ПОСТРАДАЛОТО СЕЛО РАЙОНИ - ХАЙДЕ ПИШЕТЕ НЕ СЕ СВИДЕТЕ - АЗ ОТ ОПИТ ЗНАМ ЧЕ НЕОБИТАВАНИЯ ИМОТ СЕ РУШИ И ОТ САМОСЕБЕСИ КАТО НЕ СЕ ПОДДЪРЖА
ДА ПОМОГНЕМ НЕ ДА СЕ ДЖАВКАМЕ

2012.02.11 | 15:01

115
ДАВАМ ЕДНА КЪЩА ДА СЕ ПОЛЗВА БЕЗВЪЗМЕЗДНО ДОКАТО СИ ОПРАВЯТ КЪЩИТЕ - ДВУЕТАЖНА Е - ВЯРНО ТОАЛЕТНАТА Е ВЪНШНА СПРЕЛИ СА ТОКА , ТРЯБВА ДА СЕ ОПРАВИ И ВОДОПРОВОДА НО ЗА 50-60 ЛЕВА ЩЕ ПУСНАТ ТОКА (АЗ ЩЕ ГО ПЛАТЯ САМО ДА СЕ ОПРАВИМ С БЮРОКРАЦИЯТА НА ЧЕС-ЧЕ ВЪПРОСА НЕ Е САМО ДО ПАРИ АМИ И ДО ХОДЕНЕ ТРЯБВА ДА СЕ ХОДИ В ЛЕВСКИ) ЗА СЕЛСКИ ХОРА КОИТО СА СВИКНАЛИ ЩЕ СВЪРШИ РАБОТА ПОНЕ ВРЕМЕННО ИМА 3 СТАИ ГОРЕ И 1 ДОЛУ РАЗПОЛАГА С 5 ЛЕГЛА ГОРЕ И 2 ДОЛУ НЯКОИ ОТ ЛЕГЛАТА СА ДВОЙНИ НО НЕ ПОМНЯ КОИ ТОЧНО КЪЩАТА Е СТУДЕНА НЕОБИТАВАНА ОТ ГОДИНИ(ЩЕ ТРЯБВАТ ДЪРВА И ВЪГЛИЩА , БЕЗ ТЯХ Е НЕМИСЛИМО) НЕ Е НАЙ ПОДХОДЯЩОТО , НО С ТОВА РАЗПОЛАГАМ - КЪЩАТА СЕ НАМИРА СЕ В СЕЛО СТЕЖЕРОВО (НА 24 КМ ОТ СВИЩОВ) - ТЕЛЕФОНА МИ Е 0890904091 СЪЖАЛЯВАМ ЧЕ НЕ МОГА ДА ПРЕДОСТАВЯ ДРУГО , НО НЕ РАЗПОЛАГАМ НАИСТИНА - АКО НЯКОЙ ДРУГ ИМА ПОДХОДЯЩ ИМОТ КОЙТО БИ МОГЪЛ ДА ПОСЛУЖИ КАТО ПОДСЛОН МОЖЕ ДА ПОСЛЕДВА ПРИМЕРА МИ ВМЕСТО ДА СЕ ДЖАВКАТЕ И ЛАЕТЕ - МОЛЯ ВИ НЕКА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ КОМЕНТАРИ ДА СА САМО ТАКИВА
Liubomira

2012.02.07 | 16:46

41
Evala!Sigurna sum Che xorata I na tova shte sa dovolni!
Иван Петров

2012.02.10 | 15:36

114
Здравейте, уважавани от мен представители на партия ГЕРБ. Пиша ви във връзка с падналата язовирна стена на язовир Иваново. Защо,не попитате бившият кмет на село Иваново кой му нареди да затвори изпоскателният кран на язовира когато той беше кмет на село Иваново? Лично бившият кмет на село Иваново Недко Александров Димитров със още един Пламен Димитров Петков са затворили изпускателният кран на язовир Иваноно който язовир се препълни и скъса стената и заля село Бисер Харманлиско . Питъйте същият Пламен Димитров кой бяха дето изрязаха тръбите и окрадоха помпената станция на язовир Иваново. А сега лично сестра му на Пламен Димитров в село Иваново е кмет. Така,че приятели от партия ГЕРБ ето ви точна информация за бедствието което стана в село Бисър. А стената на язовир Ивано е спукана още през 1963 година. Това нещо го знаят всички Ивановци и всички кметове бивши,а може би и някъде да е документирано в архивните документи на община Харманли или на село Иваново. Така,че сега приятели я им разкажете играта на тия самозабравили се лица от село Иваново община Харманли област Хасково!
simo

2012.02.07 | 20:11

47
Содом и Гомор! Господ си знае работата.
Симеон Дянков

2012.02.09 | 20:20

113
Содом и Гомор са два велики града в които не е имало истински врярващи хора и затова God решава да ги унищожи като ги засипва с огън и сяра от небесата Та идеята ми е че не е ни огън ни сяра а Вода и мисля че българите сме доста вярващи та съпоставката ти е доста неудачна.А и нали знаете нещата ще се оправят сами-ще стане лято и града ще изсъхне и бОЙКО ще може да го отвори за ползване официално.
iva

2012.02.07 | 20:12

50
Вместо да ходиш по секти да ти промиват мозъка,върви се лекувай в някой психиатрия докато имаш още шанс!!!! Ти изобщо знаеш ли какво се е случило със Содом и Гомор!?
ozadachena

2012.02.07 | 13:30

26
Ти Содом и Гомор знаеш ли какво е?
господина

2012.02.09 | 18:57

112
Къде е г-жа Кристалина Георгиева да покаже как работи в Европа и как се справяме успешно и безотговорно .........
KAYOZEROSKY

2012.02.07 | 20:57

66
КОЙ НАБУТА КУГЪРИТЕ НА ВВС?ВИДЕН КОМПАРТИЕЦ НИКОЛАЙ ГИГОВ!КОИ СА ГЛУПАЦИТЕ ЗАКУПИЛИ ХЕЛИКОПТЕРИТЕ БЕЗ ЕКСПЕРТНАТА ОЦЕНКА НА ПИЛОТИТЕ ОТ КРУМОВО ЦИТИРАМ-www.dnevnik.bg Хронология на сделката: Договорът с "Юрокоптер" е подписан през януари 2005 г. от тогавашният военен министър Николай Свинаров. Той е за общо 18 вертолета на обща стойност 358 млн. евро. Сумата не беше изцяло изплатена и по време на тройната коалиция, ръководена от Сергей Станишев, и така правителството на Бойко Борисов завари непокрити около 40% от стойността. В началото на мандата военният министър Аню Ангелов съобщи, че по сделката е платен гаранционният депозит в размер на 249 млн. евро. От хеликоптерите досега са доставени 11 марка "Кугър" и още три "Пантер". В момента се водят тежки преговори с "Юрокоптер" да се откажем от останалите три "Пантер", каза Ангелов. Дължимата сума към "Юрокоптер" е близо 175 млн. лв. Още в началото на мандата на кабинета "Станишев" левицата се закани да преразгледа сключения договор и да го оптимизира спрямо възможностите на България. Тогавашният министър на икономиката Румен Овчаров дори оглави работната група за преразглеждане на споразумението. Впоследствие обаче властта реши, че френската компания "Юрокоптер", част от европейския гигант EADS, все пак ще достави хеликоптерите за армията. Беше договорено, че по офсетната програма компанията ще компенсира със съпътстващи инвестиции страната ни за това, че е избрана за доставчик. Така дебатите нужни ли са всичките 18 скъпи машини приключиха, а конфликтът в правителството се сведе до това кое от ведомствата - икономическото (от квотата на БСП) или военното (НДСВ), ще контролира по-голямата част от средствата по офсетната програма. По думите на Овчаров споразумението предвиждаше над 105 млн. евро да бъдат вложени в икономиката, а 254 млн. евро в отбрана. Министърът и представителят на "Юрокоптер" Оливие Мишалон обявиха, че ще бъдат разкрити 1000 нови работни места, и назоваха два проекта - изграждане на завод за алуминиеви продукти и инвестиции в "друго българско предприятие". Тогава и двамата отказаха да дадат повече информация под предлог, че става въпрос за търговска тайна. Според заместничката на Овчаров Корнелия Нинова обаче, която отговаряше за офсетните споразумения, нищо съществено не е било променено, а само са уточнени области, в които ще се инвестира, броят на работните места и сроковете за изпълнение. А все още така и не е ясно изпълнени ли са договорките от страна на френската компания. Друг според въпрос около сделката е изборът на посредник между "Юрокоптер" и Министерството на отбраната. Според информации в пресата това е бизнесменът Николай Гигов, президент на футболния клуб "Локомотив" - София. Самият Гигов участваше в редица разговори и даваше информация по параметри от сделката. Как е избран той за посредник обаче не е известно. Договорът с "Юрокоптер" е предизвикал и недоволството на американската страна, се видя от публикувани през миналата година грами, предоставени от Wikileaks на сайта "Биволъ". В документа бившият американски посланик в София Джеймс Пардю е настоявал през 2005 г. тогавашният държавен секретар по отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд да протестира пред българския си колега Николай Свинаров срещу сделката за покупка на хеликоптерите "Кугър".www.dnevnik.bg

2012.02.09 | 18:57

111
Браво, ето нещо с факти. Така виждаме кои са правителствата, които продават националните интереси. А американците какви са нагли, затова че не сме купили тяхна техника, ще ни набива канчето техният министър на отбраната, просто това прекрачва всякакви граници. То по-добре верно в евро-азиатския съюз да ходим.
Хеликоптера

2012.02.09 | 18:56

110
Като тези хеликоптери не могат да летят на минусови температури, да изкарат старите и проверени руски машини от серията МИ.Те са направени да летят и в сибир, стига само да не са ги продали на скрап, или да кажат че нямало части - ми да бяхте ги оправили за тия пари, вместо да се купуват нови, които даже не са предназначени за нашите географски ширини.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини