България в дъното на ЕС по свобода на медиите

  • 26 януари 2012 11:13

  • 909
  • 1
България в дъното на ЕС по свобода на медиите
©

България заема последното място в Европейския съюз по свобода на медиите в новия доклад на организацията "Репортери без граници". На предпоследно място в класацията за ЕС е Гърция, която се нарежда след Италия.

В сравнение с миналата година България е изпаднала с 10 места – от 70-о до 80-о в общата класация за света, като се нарежда зад Того и има еднакъв индекс със Сърбия, Чили и Парагвай.

В доклада се посочва, че София не се справя с нарушенията на свободата на медиите, преди всичко поради липсата на политическа воля. Като примери за обезпокоителната атмосфера, в която работят средствата за масова информация, се посочва атентатът срещу колата на журналиста Сашо Диков и възникналата в социалните мрежи кампания срещу репортерката на Btv Миролюба Бенатова заради начина, по който отрази събитията в Катуница.

"Репортери без граници" изразява силно безпокойство от положението на медиите в България и подчертава, че на безнаказаността, която цари около всички случаи на заплахи и насилие срещу журналисти, трябва да се сложи край. Организацията признава, че откриването на виновните за инциденти като взрива в колата на Диков, който можеше да има фатален изход, е трудна задача, но това не оправдава пълната немарливост на съдебната система.

Последвайте канала на

Novini.bg
909 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
namib

2013.05.02 | 19:40

1
shtom mutrite sa se sleli s vlastta,policiqta i sudat shte branqt tehnite interesi,a ne na normalnite hora.

Добави коментар

Водещи новини