Спряха разследването на "Тановгейт"

  • 23 януари 2012 13:43

  • 2716
  • 12
Спряха разследването на "Тановгейт"
©

Повече от една година разследващите не можаха да открият кой е човекът или хората, отговорни за изтичането на скандалните записи от специални разузнавателни средства на телефонните разговори между шефа на митниците Ваньо ТановВаньо Танов Генерал-майор Ваньо Митков Танов е бивш директор на Националната служба "Борба с организираната, бившия му заместник Антони Странджев, финансовия министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи и премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Разследването е спряно с официално постановление на Софийската градска прокуратурата с аргумента „неизвестен извършител”, съобщи БТВ. По досъдебното производство няма да се работи, тъй като поредната експертиза по случая, изготвена от БАН, не може да даде яснота кой или кои са виновни за оповестяването на разговорите, в които премиерът произнася репликата "Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...".

Освен ангажимента към покойния вече пивовар и бивш шеф на баскетболната федерация Михаил Михов, запомняща се ще остане и репликата на Борисов, с която той диктува на Танов да върне на работа уволнения митничар Вучката. Една година държавата е неспособна, или не e заинтересована да разберe автентично ли е това изречение или е сглобено от различни подслушвани разговори.

Скандалът, известен като "Ало, Ваньо" и "Тановгейт”, придоби колосални размери и повдигна редица въпроси около работата на спецслужбите, поголовното подслушване и „опъването на чадър” над избрани бизнесмени. Записите бяха нищени от медии, анализатори, специализирани комисии в парламента, прокуратурата и експерти. Резултатът от тези усили „по стар народен обичай” е нулев.

В края на февруари миналата година вътрешният министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа хвърли цялата вина за изтичането на секретните записи върху служител на специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) в МВР и агент от ДАНС. Извършителят обаче продължава да е неизвестен.

Заради цялата конспирация единственият висш държавен кадър, който пое някаква отговорност, и то принудително, е Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола. Той напусна председателският пост в ДАНС, но след това бе реабилитиран от премиера Борисов и назначен като негов съветник. Според публикации в медиите Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола сега ще бъде шеф на кабинета на новия президент, което още повече показва, че той просто бе принесен в жертва заради скандала.

Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, чието ведомство бе посочено като отговорно за теча на СРС-та, в официален доклад на парламентарната подкомисия за контрол на разузнавателните средства, така и не призна нито за миг, че липсата на достатъчно контрол в МВР е в основата за публичното замеряне с флашки. Единственият, който официално си призна, че записите са автентични, бе напусналият зам.-шеф на митниците Антони Странджев. Трябва да се отбележи, че той излезе от системата преди раздухването на скандала.

Със становище, че записите са оригинални, а не манипулирани, излезе френска лаборатория, която бе натоварена да изготви експертиза от ръководството на близкия до Алексей ПетровАлексей Петров Алексей Петров е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, доцент по корпоративна в. „Галерия”, през който изтекоха разговорите на едрите държавни чиновници.

Всички експертизи, направени в България от Научно-изследователския институт по криминалистика и криминология към МВР и от БАН, установиха единствено, че разговорите са презаписвани на няколко различни носителя. В заключенията на експертите не се коментираше въпросът дали разговорите са напасвани или не.

Отговор по въпроса не е дала и последната експертиза на БАН. Тя обаче дава основание на прокуратурата да спре разследването. Подробностите от заключението на тази последна експертиза остават за прокуратурата, защото тя е секретна за разлика от предходните.

Все пак под някаква форма скандалът ще стигне до съда, но по гражданско дело за клевета. Няколко дни преди прокуратурата да спре разследването, зам.-главният редактор на в. „Галерия” Явор Дачков обяви, че ще заведе дело срещу премиерът заради твърдението му, че записите са манипулирани с участието на журналиста.

За протокола трябва да се отбележи, че подслушването е било осъществено в рамките на разследване срещу сина на Ваньо ТановВаньо Танов Генерал-майор Ваньо Митков Танов е бивш директор на Националната служба "Борба с организираната. "Съществен" е и фактът, че прокуратурата спира, а не прекратява делото. Това означава, че то може да се възобнови веднага, след като се появят някакви нови обстоятелства. Дотогава обаче ще си стои в "трета глуха".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2716 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
долу бойко

2012.02.04 | 11:46

12
ГЕРБ - ОПАСНА ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ Когато един смешник забавлява народа,това е комедия.Когато същият този смешник води народа,е трагедия!

2012.02.04 | 11:45

11
А сега хапете се Гербери и Комунисти кой оправил и кой разрушил държавата, разделяй и владей винаги е вършело работа пък те само ще ви гледат сеира и ще лапат а нашите деца кучета ги яли
Илиев

2012.02.04 | 11:45

10
Баси държавата дето сме тука. Някаква измислица. Немога да повярвам, че след такъв скандал е възможно нищо да не се случи. Не е нормално.
Обама

2012.02.04 | 11:45

9
Как нищо, нали намериха човека заради който стана скандала -'' умрял от секс и злоупотреба с виагра''
456u

2012.02.03 | 21:03

8
ХААААХАААА..........ЦИРК
малка коркция

2012.02.03 | 21:02

7
Пардон, ''мед и масло'' ! Млякото ще бъде от пиле ! В момента Цвъко е проснал пилето на земята и го убеждава да пусне мляко ! Но действията на Цвъко са законни, да не си помислите, че упражнява насилие... неее !
Az

2012.02.03 | 21:02

6
Бойко е поредното корумпирани лайно което фърти сфирки на мангалите , мутрите и логарсите и точи ежропари и комисионни с магистрали и лентички ! Навсякъде освиркван ! Не по различен от комунистите и турците дето ограбиха татковината !

2012.02.03 | 21:02

5
"Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата..." Ами той човек за закачане ли е ? С това слабо сърце и толкова фабрики , че го и стресираха с тези екоинспектори...Абе истината започна да прозира но оше не е дошло времето , защото гарван гарвану око не вади.

2012.02.03 | 21:01

3
Значи е по-важно КОЙ е "виновен" за изтичането на записите, а не самото съдържание на записите? Какво ще кажат сега мръсните помияри, възхваляващи Борисов? Френска лаборатория доказа, че записите са АВТЕНТИЧНИ. За подобен скандал не само в западна държава, но дори и в африканска държава щяха да хвърчат глави! А тук какво стана - "бау-бау, на ви три пържолки"?!

2012.02.03 | 21:02

4
Стига бе, как не те е срам да говориш така ? Бате Мутрьо е най-честният премиер ! Ние сме комунисти и го плюем понеже сме престъпници, а той ни спря кранчетата ! Пусни чешмата да видиш, че от там тече мед и масло откакто той ''си взе държавата'' (израза е негов) ! Хората си бършат задниците с банкноти, вместо с тоалетна хартия защото Боко-тиквоко всеки ден изсипва по един самосвал пачки пред домовете на хората и вече се чудим какво да ги правим ! Между другото, време е да си затворим границите защото наплива от немски, френски, испански и т.н. емигранти е повече, отколкото можем да приемем... ама то с тоя нисък външен дълг е така...
Намбър 1

2012.02.03 | 21:01

2
Както приключиха проверките за имотите на Цоко, така и всичко свързано с управляващите приключва когато, хората са позабравили за случилото се за да ни замажат очите...Корупция има навсякъде, няма оправия в тази държава...
Нищо ново под слънцето

2012.02.03 | 21:01

1
Защо ли не съм изненадан ? Никой не е и очаквал да се случи нещо.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини