Бракониери убиха една от най - редките птици в света! (снимки)

  • 19 януари 2012 15:15

  • 7676
  • 11
Бракониери убиха една от най - редките птици в света! (снимки)
© Булфото

Екипът за полево проучване на дивите гъски и контрол по лова към проекта на БДЗП „Сигурни зимовища за червеногушата гъска” откри тази сутрин отстреляна птица от вида голяма дропла (Otis tarda).

 Птицата се беше установила за зимуване в района на крайбрежните езера Шабленско и Дуранкулашко, където бе наблюдавана неколкократно в продължение на един месец - от 23.12.2011 до днес, пише "Булфото".

Голямата дропла е един изключително рядък вид, включен в Световния червен списък и абсолютно забранен за лов. Видът е престанал да гнезди у нас и е изчезнал преди повече от 50 години. Тази птица вероятно е дошла от Украйна, привлечена от благоприятните условия за зимуване. Това е единствения екземпляр от вида, наблюдаван в България през последните 3 години.

Голямата дропла и брадатият лешояд са птиците-символи на българската природозащита, но и двата вида вече не се срещат в България. Една от основните причини за това е бракониерството, съобщават от БДЗП. Птицата е отстреляна в защитена зона, част от Европейската екологична мрежа „Натура 2000” , където особено стриктно трябва да се спазват правилата за лов. Дуранкулашкото и Шабленското езеро са важни местообитания и за други световно застрашени видове, като червеногушата гъска, и преди една година БДЗП внесе предложение за ограничаване на лова около двете влажни зони. Това предложение обаче, бе отхвърлено от МОСВ.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
7676 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
А.В.Торът

2012.12.14 | 20:02

11
Смърт за всички бракониери и ловци в Европа, мамицата им гнусна!!!! Онзи ден чета, че се плащат по 15 хил. евро за убийство на жираф в Африка (естествено ги плащат белите презадоволени шкембелии), днес чета за рядка птица, отстреляна просто така, утре какво ще е? Смърт бе, тъпанари долни! Да видите какво е да си от другата страна на дулото!
никодим

2012.04.02 | 18:34

10
хората умират от глад тия за някъв папагал се притесняват
ne e vajno

2012.04.02 | 18:34

9
mnogo si tap sa6e
оффф

2012.04.02 | 18:33

8
ми дай да изтребем всичко защитено и да нахраним гладните...Това ли предлагаш...
към тъпото копеле

2012.01.28 | 22:41

7
Виж к'во я такива тъпаци като тебе дето се праят че сичко знаят, да не си дават мнението айде ако обичаш!?!?!? Какво ми се правиш на филантроп?!?!? Не мога да разбера защо когато някой иска да се защитават животните, все се намира някой със скудоумен ум, който стоически започва да защитава хората с 1-на малоумна фраза "То хората няма кой да защити, пък тея за животните тръгнали"!?!?! Не е така тъпак грозен, много съм сигурен, че такива дребни душици като теб, няма и пръста си да помръднат за някое дете или болен човек или старец!?!? Но тези които обичат животните, може и да не обичат хората, но поне няма да им навредят, а тези които не обичат животните и стрелят по тях не обичат хората!?!? Но ти и другите като теб едва ли могат да разберат разликата!?!?!? Скодоумец
Българин

2012.01.28 | 22:38

6
Ужас.Нямам думи, неможе да се опише изродщината на изчадието което го е извършило. Несъм природозащитник, нито атакист, винаги съм мислил хитлер за изрод, но май ще се окаже прав, като е решил да се отърве от голям брой некачествен материал от хора. Тия и такива, които сами ще доведът до унищожението ни, поради сбърканите си мозъци, както са довели до изчезването на толкова много видове на земята, на същества които не са създали, но са унищожили без да могат да ги създадът отново. Изреченията "Видът е престанал да гнезди у нас и е изчезнал преди повече от 50 години." и "Това е единствения екземпляр от вида, наблюдаван в България през последните 3 години." застреляха мен. Благодаря на автора, че дава гласност.

2012.01.23 | 13:38

5
Хората та хората, те ако са като онзи дето уби 100 човека и деца в норвегия ли беше и това копелдашко изчадие никодим, който кой го знае в действителност какви ги върши и те са "хора". А и всички знаем, че хората сме единствената опасност и единствените които можем и правим неща които да доведът до самоунищожението ни на нас и всички други на тази планета, никой друг неможе да ни стори това което хората правим. Тъй че хора, хора ама...
Любител ловец

2012.01.23 | 13:35

4
Меко казано ... :) Голяма борба се води и много средства се хвърлят за оцеляването на редкия дивеч , но всичко се постига с люти глоби и ефективни присъди за гадните бракониери , които не ходят на лов а на изтрепване на всичко живо , което им се изпречи пред пушките ! Повечето от тия мръсници са богати хора с яки джипове и трепят всичко за кеф а не за друго!!!

2012.01.23 | 13:34

3
скоро ще изчезнем и българската природа ще си отдъхне
Bori me4kata

2012.01.23 | 12:33

2
Ami da naistina Hitler e bil prav hora koito za ni6to ne stavat ne trqbva da gi ima,NE GOVORQ ZA EVREITA MAKAR ,4E I TE SE PRAVQT NA TARIKATI., NO PO NAGLO PLEME OT CIGANINA NQMA.Naistina tezi koito za napravili tova ne6to trqbva az da gi hvana ili da gi postrelqM , I NAI ve4e poneje sa stra6ni tapaci i mi6ki strahlivi ybil si go tova e fakt no pone vzemi pticata zapazi q pone nqkoi 6te q vidi i 6te i se vazhi6tava ,a tozi koito q e ubil q e ustavil kakto i nego nqkoi 6te go dumne i 6te misli samo secunda za nego dokato darpa spysaka.
HATE

2012.01.23 | 12:17

1
"ова предложение обаче, бе отхвърлено от МОСВ." dokoga???? mainata vi na vsi4ki v skanatite administracii

Добави коментар

Водещи новини