Ковачки разпродава всичко, бяга от Сърбия

  • 09 май 2011 12:51

  • 4296
  • 1
Ковачки разпродава всичко, бяга от Сърбия
©

Бизнесменът Христо Ковачки е започнал да разпродава предприятията си в Сърбия. Намеренията му съвпаднаха с решението на Софийския градски съд той да бъде осъден условно за финансови злоупотреби с ДДС за 16 милиона лева, пише Блиц.


Според справка от 21 март 2011 г. една от най-големите фирми на Ковачки в Сърбия – „Траял” - е затънала в дългове. Официално собственик на „Траял” са „Брикел” ЕАД със 737 295 акции и „Акционерен фонд” АД-Белград със 117 978 дяла. Именно въпросният фонд се свързва със сочения за наркобос №1 на Балканите Сретен Йосич.

Оттеглянето на Христо Ковачки от бизнеса в Сърбия не е никак случайно. Затова се говореше още преди ареста на Сретен Йосич, смятан за човека, проправил път на енергийния бос в Сърбия. Заради подозрения в далавери местните власти изискаха дори от България данни за бизнеса на Ковачки у нас. Те настояваха да се извърши разследване заради съмненията във финансови далавери в особено големи размери. Факт е, че откакто Ковачки стъпва на сръбския пазар, предприятията му там започват да се сриват.

В края на февруари т.г. в Сърбия са арестувани българите Петър Кръстев, бивш генерален директор на “Траял корпорация” АД и Васил Бонев, бивш финансов директор на фирмата. Двамата са задържани заради злоупотреба със служебното положение и затова, че са причинили щети на фирмата за 80 000 евро.

На прокурор е даден и Петър Петров, бивш генерален директор на „Траял корпорация”. Според обвиненията той е облагодетелствал с 266 000 евро Георги Рачев, директор на фирма „Металац търговине” в град Иваница.

Подобни са и останалите „инвестиции” на Ковачки в Сърбия - друг пример е предприятието „Невена”. „Ръководството не знаеше как или не искаше да работи. Криеше всичко от нас, а собственика го видяхме само веднъж на 50 метра, заобиколен от бодигардове“, твърди Небойша Перович, председател на независимия синдикат в „Невена“, цитиран от белграския вестник „Блиц”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4296 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
jorje.1992

2014.08.16 | 14:24

1
gospodin kova4ki ne znze kakvo stava tija okolo nego go kradnat .TOI NE ZNAE SIGORNO DAGE V VAGLEDOBIVA ZA KOLKO PARI RABOTAT MINOJRITE,V BOBOV DOL.

Добави коментар

Водещи новини