Мирослав Найденов: Няма птичи грип опасен за хората

  • 10 януари 2012 16:20

  • 862
  • 0
Мирослав Найденов: Няма птичи грип опасен за хората
©

Единственият щам на птичи грип, който е опасен за хората, е H5N1, който причинява грипа и при хората. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на във връзка с информация за избити 15 165 патици преди празниците в Пловдивско. Това не е констатирано у нас. Ако беше констатиран този, високопатогенният, щяхме да го обявим, категоричен е Найденов.

Българската агенция по безопасност на храните не е официализирала данните, за да не се предизвика паника в населението, посочват пред медията от БАБХ. Министър Найденов изказа мнението си не като министър, а като ветеринарен лекар и експерт. „Това е нископатогенен щам и такива има хиляди. Ако обявяваме всеки ежедневно, няма да ни стигне бюлетинът.

Има хиляди щамове не само по птиците, а и при останалите домашни животни. Ежедневно има заболявания и ние не можем да обявяваме абсолютно всички. Тъй като този е свързан с чисто икономически загуби при животните, затова се е пристъпило към унищожаване”, каза Найденов.

В България никога не е имало птичи грип от опасния за хората щам, бе категоричен той.

Последвайте канала на

Novini.bg
862 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини