Енергиен експерт: Ефектът за икономиката ни от добив на шистов газ ще бъде нулев (видео)

  • 09 януари 2012 11:10

  • 3529
  • 4
Енергиен експерт: Ефектът за икономиката ни от добив на шистов газ ще бъде нулев (видео)
©

Отказът ни за строежа на "Бургас-Александруполис" беше политическо решение, този проект е сред приоритетите на Русия и Гърция.

Това заяви на пресконференция енергийният експерт проф. Нина Дюлгерова.

Според нея, очакваното повишение на цената на петрола ще доведе до възобновяването на нефтопровода, както и на "Бургас-Вльора". "На този етап за Русия няма да има проблем, защото петролопроводът ще бъде пренасочен към Балтийско-транспортна система 2. АЕЦ "Белене" също е руски проект, но той може да има съществено значение за българската енергийна система. Споровете между Българския енергиен холдинг и "Атомстройекспорт" също бяха политически. Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко предложи строителство на нов блок на АЕЦ "Козлодуй" и да не се строи "Белене", на следващия ден това беше отречено, но явно ще се върви към строежа на седми блок на съществуващата атомна централа. Стрес тестовете показаха, че АЕЦ "Козлодуй" е с високо ниво на сигурност", добави Дюлгерова.

Тя припомни, че по искане на руската страна се очаква правителството трябва да вземе решение дали ще се строи АЕЦ "Белене". "Лицензът за увеличаване на мощностите на АЕЦ "Козлодуй" трябва да стане факт до края на 2013 година, като дотогава трябва да се изготви доклад с мотивите за това", допълни експертът.

По отношение на полемиката около проучването и добива на шистов газ в България, тя припомни, че във Франция, Германия и Англия то е забранено. "Очаква се 2% от евентуалния добив на този газ да остава в България, останалото количество да се изнася, което означава, че икономическият ефект за страната ни на практика ще бъде нулев. Ефектът за населението и почвата на България обаче ще бъде необратим", каза още проф. Нина Дюлгерова, като добави, че се надява да бъде обявен мораториум над проучванията за шистов газ в България.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3529 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2012.01.15 | 14:21

4
Така, че всички на протест нека ние спечелим този път !!

2012.01.15 | 14:21

3
И преди някой да ревне "ама ние ще печелим от износа", бързам да допълня - печалбата ще отива в ШЕВРОН, не в България!
AJ4A

2012.01.15 | 14:21

2
Я си признай, че не ти пука, че Шеврон ще печели, а ти пука, че ГАЗПРОМ и БОЛШЕВИШКИТЕ СТРУКТУРИ няма да печелят!!! Някаква световно неизвестна енергийна специалистка ще ми прави предварителен анализ какво къде ще се продава!!! Другарката енергиен експерт да вземе да научи основни принципи на свободния пазар и тогава да говори!!!В условията на свободно движение на стоки и капитали, стоките се насочват към пазарите, на които биха могли да се реализират при максимално добри условия за този, който ги притежава и иска да ги отчужди от себе си!!! Защо ще им трябва на Шеврон да изнасят газта от България, след като в момента цените, които плащаме на руснаците са с около 100 и повече долари по-високи от спот-рейтовете на световните борси?!?!? Кой луд ще тръгне да прави разходи за транспорт и прочие, за да транспортира стоката си до външен пазар, че и да я продаде на него на по-ниска цена?!?!? Чиста проба БОЛШЕВИШКА ПРОПАГАНДА!!!! "Кучето" никога не забравя "ръката", която цял живот го е хранила ........... а "галениците" на руските енергийни интереси в България и по целия свят са били доста добре хранени досега!!!! Бой по руските енергийни интереси, бой, бой, бой!!!! Не на феодализма и на комунизма от репертоара на карикатури като Путин, Медведев, Ахмадин-незнам какъв си лилипутски и всякаквите подобни политически недоразумения!!!!

2012.01.15 | 09:47

1
Педала трайков да си затваря плювалника и да си ходи откъдето е дошъл, ние българският народ не искаме проучване и добив на шистов газ в Добруджа и България.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини