Обирджията от Италия се оказа син на общинар

  • 06 януари 2012 20:45

  • 2047
  • 2
Обирджията от Италия се оказа син на общинар
©

30-годишният Недко Ванюшев Найденов от Лом е арестуван в Кориляно Калабро, област Калабрия, по обвинение в грабеж и сексуално насилие, съобщиха италиански медии.

Недко е син на общинския съветник от ЗС "Александър Стамболийски" в Лом Ванюш Лазаров. Заминал в Италия преди 3 г. при майка си, която работи там.

За случая е уведомена ломската прокуратура. На Недко Найденов е издадена и европейска заповед за арест, съобщиха магистратите. Обявен е за международно издирване заради влязла в сила присъда в България за кражби, поясниха от полицията в крайдунавския град.

Найденов е получил заповедта си за арест рано сутринта на 1 януари от карабинерите на Кориляно Калабро по обвинения за сексуално насилие и грабеж в дома на домакиня на 2 декември. Предполага се, че българинът е действал с друг съучастник, по всяка вероятност сънародник, който се издирва.

Жертвата подала жалба на 2 декември миналата година. Според свидетелствата на 40-годишната жена двамата чужденци се вмъкнали сутринта на 2 декември в дома й и откраднали бижута и други ценни вещи, след което я изнасилили.

Жената успяла да подаде оплакване в полицията едва след като се отърсила от понесения шок. След проведеното разследване карабинерите стигнали до Недко. В дома му не били открити откраднати предмети.

В сайта на италианския град изрично е посочено, че Недко Ванюшев Найденов е българин, роден в Лом на18 февруари 1981 г., който е женен и се подвизава на Ботуша като работник. "Няма да коментирам. Компетентните органи ще решат", каза бащата на задържания.

Недко е бил добре известен на органите на властта още отпреди месеци, затова и обръчът се е стегнал бързо около шията му след разследване.

Българинът е бил пратен в затвора на Росано и на 18 декември миналата година. Той е бил задържан тогава заради бягството сина 20 април 2011 г. от домашен арест в Кастеланета, до Таранто, на какъвто е бил подложен от 14 март заради обир.

По сегашното обвинение за сексуално насилие италианският закон предвижда затвор от 5 до 10 г., а за грабеж - от 3 до 10 г.

В 40-хилядната община Кориляно Калабро официално са регистрирани да живеят 209 българи, но в действителност са много повече. Заедно с румънците те са основна работна ръка в събирането на реколтата от мандарини, които стигат до масата на италианеца най-вече от тази калабрийска зона.

Тя е известна като сърцето на района под контрола на мафията Ндрангета. Стотици българи, румънци, поляци, албанци биват вербувани рано всяка сутрин за събирането на реколтата по улиците на Кориляно. Всеки от тях получава по 20-25 евро на ден или по 1 евро на щайга.

Легло в стая под наем струва 120-150 евро на месец. Чужденците плащат по 400-1000 евро на месец за апартамент, или двойно повече от италианците, затова и живеят натъпкани в стая.

Мнозина предпочитат обаче да нощуват в своеобразни палатки от парцали извън града.

Последвайте канала на

Novini.bg
2047 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.01.08 | 14:01

2
Ей, новините, по 1 евро на щайга означава до 100 Е на ден. Какви са тия глупости дето ги пишете. Ако при 1Е на щайга се правят само 20-25 Е т.е. за работен ден се човек бере само 20-25 щайги, как по дяволите тази област ще изхранва Италия с мандарини? Мислете малко вместо да пишете глупости!
toni

2012.01.08 | 14:01

1
jiveja v italia no ne sum 4yvala njakoj da vzima 20-25euro na den az do kolko znam naj malkija nadnik e 40-50euro e ne sum i 4yvala za bulgari na palatki-osven njakoj romi no znam 4e tova e profesija na romunzite te spjat na palatki a vzimat po 550euro sozial na 4ovek jivejat pod mostove no vsjaka sutrin zakusvat s kroasan i kapucino v njakoj bar a kato minesh pokraj tjah takuv aramot te luhva 4e mojesh da ymresh

Добави коментар

Водещи новини