Холандският премиер започва преговори за коалиционно правителство

  • 23 март 2017 16:01

  • 1030
  • 0
Холандският премиер започва преговори за коалиционно правителство
©

Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на холандския министър-председател Марк Рюте и още три партии се съгласиха да започнат преговори за съставяне на управляваща коалиция, но предупредиха, че между тях има сериозни различия, които е необходимо да бъдат преодолени, за да се постигне споразумение, предадоха световните агенции.

НПСД, Християндемократически призив, "Демократи-66" и "Зелени леви" се срещнаха за проучвателни разговори, а техните лидери казаха, че са готови да започнат по-формални обсъждания.

"Аз съм готов за преговори в тази конфигурация, а същото важи за другите", заяви Рюте след първоначалните обсъждания. По думите му обаче "политическите различия между тези партии са значителни".

НПСД спечели парламентарните избори миналата седмица, но ще се нуждае от коалиционни партньори, за да състави правителство. Наблюдатели очакват преговорите да бъдат продължителни.

Лидерът на "Зелени леви" Йесе Клавер заяви, че не е ясно дали преговорите ще успеят, и каза, че ще се стреми да се придържа към идеалите на своята партия, включително повишаване на разходите за възобновяема енергия и приемане на бежанци.

"Готови сме за по-нататъшни разговори с другите партии, за да видим дали значителните различия между нас могат да бъдат преодолени", заяви той.

За да бъде постигнато споразумение между НПСД и "Зелени леви", ще трябва да бъдат направени сериозни компромиси, като се има предвид, че партията на Рюте водеше предизборна кампания с обещание за нулева имиграция.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1030 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини