Психиатри връщат към нормалния живот хора, страдащи от деменция

  • 23 март 2017 15:56

  • 5711
  • 0
Психиатри връщат към нормалния живот хора, страдащи от деменция
©

Психиатри от Търговище работят за връщането към нормален живот на хора, страдащи от деменция. Проектът, който приключи, е пилотен за страната и цели засегнатите от болестта да бъдат стабилизирани и върнати към социалния континуум, каза психиатърът д-р Иван Тянев, ангажиран с идеята.

По проекта екип от психиатри, социални работници и помощен персонал успяват да обучат 150 души, подпомагащи болните. Разработени са 10 психо-социални програми за хора с деменция. Изградена е сграда с 560 кв.м. разгърната площ в село Макариополско, в която се помещават Защитено жилище и Дневен център. Открити са 600 потребители с деменция и са включени в регистър. От началото на годината в Защитеното жилище са преминали 30 клиенти, а в Дневния център - 12.

Тъй като засегнатите от болестта се капсулират и живеят със старите спомени, стремежът на екипа е да създадем условия за лечение и наблюдение, така щото те да се чувстват добре и да са на място, в което да изживеят щастливо оставащите им години, обясни д-р Тянев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5711 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини