MotoGP коментар: какво трябва да знаете преди Гран При на Катар

  • 23 март 2017 15:11

  • 2040
  • 0
MotoGP коментар: какво трябва да знаете преди Гран При на Катар
© gettyimages

Часове преди първата официална тренировка за сезон 2017 в MotoGP ви припомняме най-важните факти, които ще ви бъдат нужни преди старта на Гран При на Катар.

Изминалата 2016 година бе доста вълнуваща с цели девет победителя, а предстоящият сезон не ѝ отстъпва по никакъв начин. Според статистиката сезон 2017 ще започне с рекорд още преди самия старт – за първи път на решетката ще се наредят 10 световни шампиони, които делят помежду си цели 29 световни титли от всички класове.

Маркес ще започне за трети път защитата на титлата си. Неговата предсезонна подготовка протече по-леко в сравнение с миналогодишната въпреки редицата катастрофи, които претърпя. Испанецът с японския RC213V има два подиума и една победа в Катар откакто се подвизава в кралския клас, но рекордьорът по победи на катарското трасе и тази година ще бъде на стартовата решетка.

Валентино Роси има цели четири победи, въпреки че най-често от полпозишън е стартирал Кейси Стоунър. Най-бързата обиколка по време на състезание бе на Хорхе Лоренсо – 1:53.927 минути с Fiat Yamaha от 2008 година. В неделя обаче той за първи път ще търси победа със своя нов червен мотоциклет, без да забравя, че е последният триумфирал в Гран При на Катар.

Вторият пилот на Honda също може да иска да си каже думата. Дани Педроса е един от най-опитните мотоциклетисти в момента и е едва вторият пилот, който присъства в топ 5 и в трите предсезонни теста от началото на годината.

Маверик Винялес насочи прожекторите към себе си по време на зимните тестове с най-добрите времена на всяка сесия, но единичната обиколка няма много общо със серията от 22 по време на състезание. Миналата година той спря дългата победна суша на Suzuki с триумф на "Силвърстоун", а след това зае мястото на Лоренсо като съотборник на Валентино Роси.

Четири са новите лица, които "завършиха" Moto2 и Moto3, като един от тях се представя доста впечатляващо. Йонас Фолгер бе най-бързият сред четиримата с мотоциклета на Yamaha и остави Алекс Ринс, Йоан Зарко и Сам Лоус в сянката си.

Джак Милър, Кал Кръчлоу и Андреа Яноне също се наредиха сред миналогодишните победители и не се знае с какво може да изненадат този път. Последният все пак държи и рекорда за най-висока развита скорост по време на състезание в Катар – 351.2 км/ч.

За първи път от 2004 година насам на пистата ще присъстват шест различни конструктора след голямата крачка, която КТМ предприе.

Още по темата прочети тук.

Последвайте канала на

sportal.bg
2040 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини