Никос Кодзиас: Гърция няма да се превърне в склад за бежанци

  • 23 март 2017 12:01

  • 1536
  • 3
Никос Кодзиас: Гърция няма да се превърне в склад за бежанци
© GettyImages/Gulliver

Не мисля,че Гърция има възможност и разполага с финансов ресурс, за да приеме бежанци, които ще бъдат изпратени от страни в Северна Европа. Някои държави от ЕС смятат, че Южна Италия и Гърция могат да бъдат иозползвани за складиране на бежанци. Това заявява в интервю за в. "Велт" гръцкият външен министър Никос Кодзиас, цитиран от агенция АНА-МПА и БТА.

Спирайки се на предложението на ЕК за повторно прилагане на правилата по Дъблинския регламент от 14 март и на изявлението на германския вътрешен министър Томас де Мезиер, че в Гърция ще бъдат изпращани бежанци, чиито искания за убежище се отхвърлят в Германия, Никос Кодзиас заявява:

Гърция прояви голям хуманизъм, като прие бежанци. Една нова вълна от бежанци обаче това лято ще ни натовари прекомерно много. Гърция е стигнала до предела на своите възможности. Спешно се нуждаем от по-голяма помощ от страните от ЕС, за да се преборим с бежанската криза.

Първият гръцки дипломат изтъква, че един от най-големите проблеми на ЕС се свежда до това, че Съюзът няма стратегия за решаване на кризи.

Повечето европейски страни приемат много малко бежанци. Общи решения, като това за разпределението на бежанци във всички страни членки, трябва да се прилага съвместно, казва още пред "Велт" външният министър на Гърция.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1536 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.03.28 | 12:39

3
Трябва да дойдат холандците и да ни построят една ограда,като тази която строи Тръмп,а тези през морето да се екстрадират веднага обратно и наплива ще спре.

2017.03.28 | 12:39

2
Абе то хубаво, ама защо и вие като танте Шмеркел чак сега писнахте??? Милионите от ЕС за Гърция текат - щом казвате алфа, трябва да кажете и омега! А не сега дайте парите, можеме, а после, не щеме бежанците, дайте тарабуките и на другите. А другите ни пари искат, ни бежанци. Айййде
Е

2017.03.23 | 16:56

1
ВЕЧЕ СТЕ!

Добави коментар

Водещи новини