Манолова се срещна със стачкуващите миньори в мина "Оброчище"

  • 23 март 2017 11:14

  • 2678
  • 0
Манолова се срещна със стачкуващите миньори в мина "Оброчище"
© Булфото (архив)

Националният омбудсман Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на се срещна със стачкуващите миньори в мина "Оброчище" и заяви, че ще положи всички усилия да седнат заедно с представители на концесионера около една маса и по възможност да се стигне до споразумение.

Но за мен спазването на здравословни и безопасни условия на труд, наличието на служба "Трудова медицина", която да си върши работата, снабдяването с питейна вода, навременното получаване на хранителни ваучери, задължително увеличаване на работните заплати - това са искания, които трябва да бъдат изведени пред скоби, заяви Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, цитирана от БТА. За мен основно трудово възнаграждение в размер на 460 лева за работник под земята е експлоатация, добави омбудсманът, като поясни, че ваучерите за храна, които се начисляват на миньорите, не са заплата. По думите й мангановата мина е сред четирите най-големи в света и при добра експлоатация би трябвало да дава много добри икономически резултати.

Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на каза, че не разполага с всички необходими документи, за да прави съпоставка какво от това, което концесионерът е поел като ангажимент с концесионния договор, е изпълнил. Омбудсманът смята, че, ако в договора са заложени минимални стандарти,би следвало съответните министри и Министерският съвет във времето да актуализират разпоредбите за концесията. Миньорите в мангановата мина "Оброчище" са в гладна стачка, след като две седмици протестираха с искане за 30 на сто увеличение на възнагражденията. Миньорите вече настояват и държавата да преразгледа концесионния договор. Концесионерът "Евроманган" АД е сключил договора през 1999-а за срок от 25 години.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2678 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини