Цацаров: Михаил Цонков и колегите му са действали абсолютно правомерно, защитавайки границата

  • 23 март 2017 09:21

  • 2395
  • 1
Цацаров: Михаил Цонков и колегите му са действали абсолютно правомерно, защитавайки границата
© Булфото (архив)

Заради заплаха за националната сигурност ДАНС експулсира турски гражданин и му наложи забрана да влиза в страната за 5 години. Друг турски гражданин е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци. Експулсираният е пребивавал у нас от няколко години със статут на служител на турска държавна институция. Той е извършвал дейности, създаващи антибългарски нагласи и застрашаващи единството на българската нация. Другият турски гражданин, срещу когото ДАНС предприе мерки, е правил опити за придобиване на информация, представляваща държавна тайна.

От петък до днес, турските граждани срещу, които ДАНС предприе мерки стават 5-ма. В интервю за БНТ главният прокурор разкри подробности за действията на турските граждани. Той коментира и казуса с обвинените от Турция граничари. Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в е категоричен, че те са действали правомерно и при евентуално искане няма да екстрадираме никой от тях. "Изгоненият от България служител на турска държавна институция е бил емисар основно в райони със смесено население. През последната повече от година той попада под специалното наблюдение на контраразунаването ни, след като е засечен негов опит да се сдобие с информация, която е държавна тайна. След като няколко пъти не успява да получи необходимата му информация, прави опит да въздейства върху наши институции да извършат действия в полза на Турция. През цялото това време продължава да контактува интензивно предимно с български мюсюлмани, опитвал се е да убеждава голяма част от тях, че не са част от нацията ни, а през последните месеци и да агитира в полза на определена политическа сила. Тук не говорим само или единствено за намеса в изборния процес. Тук говорим като цяло за действия, които малко или много са насочени към проповядване на идеи, свързани и с нарушаване на българската териториална цялост. Нека да е ясно - няма нормална страна, която да не е заинтересована от много добри отношения със своите съседи. Говорим за действия, които като цяло заплашват Националната сигурност", категоричен беше Цацаров.

Главният прокурор коментира и казуса с връчения турски обвинителен акт на бившия граничен полицаи Михаил Цонков и колегите му Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов, които и в момента работят в МВР. "За българската правна система тези хора са действали абсолютно правомерно, защитавайки държавната граница и изпълнявайки абсолютно правомерно своите служебни задължения. България няма да предаде на страна, която не е членка на ЕС лица, за които би постъпило искане за екстрадиция. Трябва да е съвсем ясно първо, че те се действали повече от правомерно. Второ, че така трябва да действат всички техни колеги и трето, че държавата би следвало и следва точно по този начин да изрази позиция и да покаже, че защитава своите граждани", разкри Цацаров.

Всяко искане за екстрадиция по конкретния случаи ще бъде последвано от отказ, защото разследването е доказало невинността на четиримата полицаи. Освен това близките на загиналия преди 9 години турски гражданин, навлязъл незаконно в български териториални води са водили дело и в Европейския съд по правата на човека, който е потвърдил решенията на българските съдебни власти, доказали по категоричен начин правилността на действията по охрана на държавната граница.

Цацаров изказа и мнението си за отново зачестилите телефонни измами. "За мен продължава да е необясним механизмът, по който много хора се оказват в положението на пострадали. Това е въпреки направените от нас анализи на тези престъпления, въпреки усилията на медиите за информиране на хората. Практиката показва, че механизмите се множат с всеки изминал ден. Виждал съм тези хора в съдебната зала. Все ми се струва, че ключа към това нещо са няколко неща. Първо, премахване на анонимността по отношение на възможностите за ползване на телефонни карти, ограничаването на броя е едно. Имали сме случай, в който 3000 карти са записани на едно лице. Втората стъпка е масова пропаганда, тоест до съзнанието на хората трябва да стигне сигнала за измама. И трето - тежка наказателна политика. Безкомпромисни обвинения и реални присъди", каза главният прокурор.


 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2395 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.03.25 | 05:58

1
За пръв път откакто е главен прокурор Цацаров, прави правилно заключение.

Добави коментар

Водещи новини