Мащабно летателно учение започна у нас

  • 22 март 2017 19:44

  • 4722
  • 6
Мащабно летателно учение започна у нас
© Фейсбук/ Bulgarian Air Force

От днес до 7 април на летище Пловдив се провежда летателно учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация 2017-1” (ЕААТТС 17-1).

В него участват транспортни самолети и екипажи от военновъздушните сили на България, Белгия, Чехия, Италия, Франция и Холандия. За изпълняване на задачи ще бъдат използвани също така летищата Чешнегирово, Тенево и Черногорово.

Ръководител на ЕААТТС 17-1 е полковник Филип Ангелов, заместник-командир по летателна подготовка във военно формирование 32040 – Крумово, а директор на курса е полковник Микеле Рега от Европейската агенция по отбрана. От българските Военновъздушни сили в учението ще вземат участие военнослужещи и техника от Командване на ВВС, 24-та авиационна база – Крумово и екипажи от 16-та транспортна авиационна група – Враждебна, 3-та авиационна база – Граф Игнатиево, База за командване, управление и наблюдение – София, База за специална техника – Божурище и от Първа зенитно-ракетна база – Божурище.
Предстои провеждането на брифинги с участващите страни по отношение на правилата, процедурите и мерките за безопасност при организиране, ръководство и провеждане на полетите и използване на въздушното пространство.

Полетите се очаква да започнат на 27 март (понеделник) и да продължат до 6 април. На този ден ще се проведе и церемония по завършването и ще бъдат връчени сертификати на успешно преминалите курса участници.

По време на „Европейския курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация 2017-1” са планирани за изпълнение следните задачи: полети по маршрут на малка и пределно малка височина; десантиране от въздуха; тренировъчни заходи за симулирано хвърляне на товари; преодоляване на противовъздушна отбрана, включващо наземни средства и изтребители; тактически заходи за кацане; кацане и излитане от грунтова полоса; операции по обслужване на самолета от наземния технически състав; тактически прехвати и зенитно-ракетно прикритие на обекти.

Основните цели на българските ВВС в учението са постигане на по-висока оперативна съвместимост за участие в многонационални операции със страни съюзници, повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка за изпълнение на транспортни задачи, а за изтребителната авиация – за изпълнение на прехват на транспортни самолети. Също така се цели повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на разчетите от зенитно-ракетните войски за работа по ниско-летящи, малоскоростни цели, както и на теоретичната и практическа подготовка на РП „Контрол” и РП „Бойно управление” за ръководство, насочване и управление на ниско-летящи, малоскоростни цели.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
4722 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
БЪЛГАРИН

2017.03.23 | 14:28

6
Това с хвърчила ли? Щото ние самолети нЕмаме...

2017.03.23 | 14:28

5
Хамерика ще ни подари стари самолети, нали са ни приятели..!?

2017.03.23 | 14:28

4
Като избягахме от Русия само боклуци ще получим.
кклооо

2017.03.23 | 14:27

3
В Казанлък се произвеждат много добри мотоделтапланери. Да им сложим по една картечница и готово!
someone

2017.03.23 | 14:27

2
Първа зенитно-ракетна база – Божурище хахах и какво има в нея ? сигурно е празна защото нито ракети земя въздух имаме нито зенитни комплекси
Гуги

2017.03.23 | 14:27

1
С гражданските самолети е учението. Стюардеси ще мятат бомби.

Добави коментар

Водещи новини