Уникална система пази книгите от микроорганизми

  • 22 март 2017 14:39

  • 1792
  • 0
Уникална система пази книгите от микроорганизми
© Getty Images (Архив)

В Националната библиотека "Свети Кирил и Методии" ще бъде представена нова система "Аноксия". Тя позволява 100-процентово почистване от вредни микроорганизми на стари ръкописи и книги, без да се уврежда структурата на хартията.

Доц. д-р Красимира Александрова и нейният екип ще дадат специална пресконференция. Това е иновативна разработка на българина Христо Златанов, който повече от 15 години работи за международна компания за опазване на културно наследство и прилага метода в престижни институции като Александрийската библиотека, националните библиотеки на Сингапур и Португалия, националните архиви на Мексико и Ангола, Зографския манастир в Света гора и др.

Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” е първото място на Балканите и в Източна Европа, където се инсталира системата “Аноксия”. Това стана възможно със специално организираната няколкомесечна дарителска кампания. Христо Златанов ще бъде гост на пресконференцията, ще представи камерата и начините за “лекуване” на безценните ръкописи, книги и документи от фондовете на НБКМ.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1792 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини