Учени произвеждат енергия от приливи и отливи (видео)

  • 22 март 2017 11:54

  • 5197
  • 2
Учени произвеждат енергия от приливи и отливи (видео)
©

Идват. Отиват си. ... Ритъм, на който отдавна е подчинен живота в Залива Суонзи в Южен Уелс. Учени решиха да уловят енергията на приливите и отливите и с нея да произвеждат електричество. Някои предричат енергийна революция на залива. Амбициозният план предвижда изграждането на почти 10-километрова стена, която ще бъде построена в морето и ще образува лагуна, предаде БНТ.

В стената ще има турбини. Те ще се задействат от приливите и отливите. Приливите тук са много големи. Три часа след покачването на водата в океана, нивото на водата в лагуната ще е с около четири метра и половина по-ниско. Тогава отворите в стената ще се отварят, водата ще преминава през турбините и така ще се произвежда енергия. За секунда ще нахлува количество вода, равно на вместимостта на Олимпийски басейн, разказва Марк Шорок, изпълн. директор на проекта.

Според плана, произведената енергия ще захранва с електричество 155 хиляди домакинства.

Веднъж построена, стената може да функционира 120 години. Турбините също ще издържат 120 години.

Според създателите на проекта, една от най-силните му страните е, че движението на водата в лагуната е предвидимо. Защото при приливите и отливите няма случайности.

Може с точност да се изчисли количеството енергия, която се произвежда. И в това е голямата разлика с другите възобновяеми източници на енергия - слънцето или вятъра, например. Ветровете не са постоянни, а слънце има само през деня. При приливите нещата са сигурни - в определени моменти от денонощието, ние винаги можем да разчитаме на определена енергия, обяснява Марк Шорок.

Предвижда се изграждането на още 6 подобни лагуни. Общо те ще произвеждат 30 процента от сегашното производство на енергия в страната.

Последвайте канала на

Novini.bg
5197 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.03.26 | 12:57

2
Браво,ей такива новини да се случват,а не дразги и конфликти!
щдвя

2017.03.25 | 01:38

1
това се разработва от десетки години , но още не може да се доизпипа, това е неизчерпаема 100% енергия

Добави коментар

Водещи новини