Висш служител от руската ФСО е задържан за измама в особено големи размери

  • 22 март 2017 09:10

  • 2062
  • 2
Висш служител от руската ФСО е задържан за измама в особено големи размери
© gettyimages (архив)

Андрей Каминов, шеф на предприятие от системата на руската Федерална служба за охрана (ФСО), е арестуван по дело за измама при строежи в президентската резиденция Ново Огарьово край Москва. Заедно с него са арестувани още двама души, свързани с ФСО и бизнесмена Дмитрий Михалченко, пише "РБК".

Каминов е генерален директор на държавното предприятие "Атекс", подчинено на ФСО. Източник на вестника, близък до ръководството на Федералната служба за сигурност (ФСС), потвърдил, че е арестуван. Тримата заедно с бившия шеф на "Атекс" Станислав Кюнер и бившия директор на фирма "Стройкомплект" Дмитрий Торчински са били задържани от служители на централния апарат на ФСС и на федералното следствие.

Тримата били свързани с петербургския бизнесмен Дмитрий Михалченко, държан под стража в следствен изолатор с обвинение в контрабанда. Михалченко е сред най-влиятелните предприемачи в Санкт Петербург, арестът му се отрази върху кариерите на неколцина високопоставени силови шефове, разказали на "РБК" събеседници, близки до ръководството на ФСС.

Фирма "Атекс" получила само половината от договорените 5,7 милиарда рубли, но изобщо не завършила строежите и ФСО сезирала арбитражния съд. При това според материалите в делото страните "не отрекли, че фактически са изпълнени още по-малко дейности от заявените в иска". В крайна сметка съдът постановил, че "Атекс" трябва да плати като неустойка почти 77,2 милиона рубли и сега шефът на компанията е арестуван по подозрение в измама, разказва вестникът.

Според "Комерсант" са арестувани шестима заподозрени по делото, а точната сума на щетите още не се знае; при това "шумното дело" може да обхване и нарушения във връзка с изпълнението на "други, не по-маловажни държавни договори". Медии твърдят, че Каминов и Кюнер може да са задържани и във връзка с друго федерално разследване - за контрабанда на скъп алкохол, обвиняеми в което са Михалченко и двама негови предполагаеми помагачи, арестувани през март м. г., посочва вестникът.

Последвайте канала на

БТА
2062 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.03.22 | 18:36

1
абсурд!!! ченге да краде?!?!

2017.05.09 | 10:37

2
Това не са ченгета . Това са изроди от КГБ , за тях всичко е разрешено , не забравяй кой стои начело на крадливата им клика .

Добави коментар

Водещи новини