Експерт: Ако природният газ поскъпне с 30%, драстично ще се увеличат цените на парно, топла вода и т

  • 21 март 2017 15:27

  • 4371
  • 4
Експерт: Ако природният газ поскъпне с 30%, драстично ще се увеличат цените на парно, топла вода и т
©

Парното и топлата вода могат да поскъпнат драстично, ако природният газ скочи с близо 30 на сто от 1 април, както предвижда енергийният регулатор. Експерти пресметнаха, че това означава повишение с около 20 процента на топлоенергията. Това ще доведе и до оскъпяване на тока, който плащат всички потребители, а не само тези, които се отопляват на парно.

"Скокът при топлоенергията трябва да е около 20 процента", посочи председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев пред БНР.

"При положение че разходите за природен газ в топлофикационните дружества са от порядъка на 60-70 процента от общите разходи, това означава поне с 18-20 процента промяна нагоре на цените на топлинната енергия и съответно на комбинираната електрическа. Това ще доведе и до поскъпване на тока", допълва председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

"Тъй като цената на електроенергията, която ще се произвежда от топлофикациите, влиза в таксата "задължение към обществото", която също се очаква да се повиши.

"Индустрията няма да е конкурентна при скок на газа от 30 на сто", казва председателят на Българската федерация на големите енергийни консуматори Константин Стаменов. "За нас е шоково поскъпване. Освен че е много голямо, поскъпването е много трудно за преодоляване и ще навреди много на конкурентоспособността ни, а индустрията в България основно работи за износ. Това със сигурност ще влоши картината на нашите продажби. Подобен скок на цената на газа ще се отрази и на обществения доставчик "Булгаргаз", допълни Стаменов.

Ако има такова поскъпване и няма никакви буфери, които да намалят поскъпването, то би следвало да помислим и за сигурността на доставките, тоест стабилността на обществения доставчик, смятат експертите.

В края на месеца Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди цените и ще вземе окончателно решение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4371 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
681

2017.04.01 | 11:13

4
От руска страна цената на газа не е променяна. Защо тогава Булгаргаз иска 30% увеличение? Явно планират вдигане на заплатите си!

2017.04.01 | 11:13

3
Винаги така се е случвало след идването на власт на комунистическата чума. Народе, внимавайте за кой гласувате, отворете очите си.

2017.04.01 | 11:13

2
регулатора ще издържи ли на дъжд от камъни?!?!
Хора, бдете!

2017.03.22 | 17:58

1
Господи! Тия вече са продали народа си! "...ако природният газ скочи с близо 30 на сто от 1 април, както предвижда енергийният регулатор..." Думата "предвижда" е уликата...

Добави коментар

Водещи новини