Броят рапаните по нов метод

  • 21 март 2017 13:02

  • 1514
  • 1
Броят рапаните по нов метод
©

Необходимо е в страната да се въведат нови иновативни методи за производство на аквакултури и улов на рапани и други ценни стопански морски видове, каза днес във Варна Таня Милкова, началник на отдел в Басейновата дирекция "Черноморски район" и ръководител на проект за прилагане на Рамковата директива за морска стратегия. С осъществяването на проекта, финансиран от Германската федерална агенция по околната среда, експертите са изготвили национална програма от мерки за опазване и подобряване на състоянието на морето.

Индикативната стойност на планираните мерки е между 7 и 12 милиона лева, уточни Милкова. По думите й за прилагането на някои от тях са нужни и промени в законодателството. Милкова уточни, че голяма част от мерките всъщност са транснационални и трябва да бъдат реализирани съвместно с Румъния и другите черноморски страни.

В програмата е заложено опазване на видовете, обект на целеви риболов, както и провеждането на дълготрайни наблюдения върху зоните, разрешени за тралиране. Особено внимание е обърнато на справянето с отпадъците от корабите. Акцент са и плановете за управление на защитени зони и територии в морската акватория, като е предвидено техните площи да бъдат увеличени.

С опазването на Черно море трябва да бъдат ангажирани всички държави в региона, допълни Андрея Вайс от германското екоминистерство. По думите й това може да стане с помощта на България и Румъния, които да инициират приемането на трансгранични мерки за подобряване на състоянието на акваторията.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1514 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пешо манафа

2017.03.21 | 23:04

1
Те хубаво ще броят рапаните, но мисля че не е лошо да преброят и рапОните в тая държава и да вземат съответните мерки срещу тях.

Добави коментар

Водещи новини