Иванка Тръмп получава кабинет в Белия дом

  • 21 март 2017 10:49

  • 4846
  • 3
Иванка Тръмп получава кабинет в Белия дом
© gettyimages (архив)

Иванка Тръмп ще получи кабинет в западното крило на Белия дом.

35-годишната дъщеря на американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския ще получи и достъп до секретна информация, макар че формално тя не е служител на правителството, съобщи неин адвокат, цитиран от АП. Така тя затвърждава ролята си на влиятелен фактор в екипа на президента, отбелязва агенцията. Нейното присъствие в Белия дом е очевидно от началото на мандата на баща й. Съпругът й - Джаред Къшнър, бе официално назначен за един от главните съветници на държавния глава. В петък Иванка Тръмп участваше в една от срещите на баща си с гостуващата във Вашингтон германската канцлерка Ангела Меркел.

Кабинетът на президентската дъщеря ще се намира на втория етаж на западното крило, до кабинета на друг от главните съветници на президента - Дина Пауъл, която неотдавна бе повишена в длъжност в Съвета за национална сигурност. Според адвоката на Иванка Тръмп - Джейми Горелик, въпреки че няма да има официален статут, тя ще прекарва в Белия дом пълен работен ден, ще спазва етичните норми и правилата за съхранение на поверителни материали, отнасящи се до държавните служители. Консултативната юридическа служба на Белия дом е одобрила този подход. Според източник, пожелал анонимност, Иванка Тръмп смята, че може да предложи на баща си по-независим поглед, като не е официален служител на Белия дом, отбелязва АП.

Тя често заместваше баща си на предизборни митинги и срещи в предизборната кампания. А след като той спечели изборите и влезе в Белия дом, Иванка се премести със семейството си във Вашингтон и анонсира планове да работи по икономически въпроси, като отпуските по майчинство и грижите за децата. В специално изявление тя каза: "Ще продължа да давам откровени и непредубедени съвети на баща си, както съм правила през целия си живот".

Федералните закони срещу семействеността не позволяват роднини да бъдат назначавани на правителствени длъжности. Но юридическият отдел на министерството на правосъдието неотдавна разреши на президента да назначи зетя си Къшнър в екипа на Белия дом. Според адвокат Горелик отделът е отбелязал също, че президентът може да се консултира с членове на семейството си като частни лица, а Иванка Тръмп щяла да прави именно това. АП припомня също, че "първата дъщеря" е взела мерки формално да се разграничи от ролята си в бизнеса на семейство Тръмп и от собствената си модна търговска марка, предлагаща обувки, облекло и бижутерия.

Последвайте канала на

БТА
4846 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
321

2017.03.24 | 23:26

3
комунистически номера - официално неможе, но неофециялно, за НАШИ ХОРА, може
Гол Тупан

2017.03.23 | 20:20

2
Много правилно действа Президента! Трябва да се обгради със хора, на които може да вярва и да получава достоверна информация!
FM

2017.03.23 | 11:57

1
За нея, само "Оралният кабинет".

Добави коментар

Водещи новини