САЩ забраняват някои електронни устройства на борда на самолети от 8 страни в Близкия изток и Северн

  • 21 март 2017 06:58

  • 3841
  • 0
САЩ забраняват някои електронни устройства на борда на самолети от 8 страни в Близкия изток и Северн
© gettyimages (архив)

Американските власти ще забранят, считано от утре, по-големите електронни устройства на борда на пътническите самолети, пътуващи за Съединените щати от десетина страни от Близкия изток и Северна Африка.

Причината за това е неуточнена терористична заплаха, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позова на източници от правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп. Новите правила ще бъдат обявени официално от министерството на вътрешната сигурност утре. Те са били обмисляни, откакто правителството на САЩ научило за неуточнената заплаха преди няколко седмици.
Като се позова на неназован представител на администрацията на Тръмп, американската телевизия Си Ен Ен каза, че мярката е предприета заради Ал Каида на Арабския полуостров, като част от информацията е била придобита при неотдавнашна операция на американските спецчасти в Йемен, предаде Ройтерс.

Тази информация засега не може да бъде потвърдена. Ройтерс обаче припомня, че е съобщила за няколко предотвратени опита на Ал Кайда на Арабския полуостров да взриви летящи за западни държави пътнически самолети. Съединените щати смятат йеменския клон на терористичната мрежа за най-опасния. Новите правила ще важат за дузина чуждестранни авиокомпании, летящи от 10 летища в 8 държави от Близкия изток и Северна Африка, посочва Асошиейтед прес. Ройтерс отбелязва, че сред засегнатите въздушни превозвачи ще са такива, базирани в Йордания и Саудитска Арабия. Други държави не бяха споменати.

Американски авиокомпании не са засегнати от новите правила. Забраната за носене в ръчния багаж ще важи за електронни устройства, по-големи от мобилни телефони, например лаптопи, таблети и видеокамери. От министерството на вътрешната сигурност на САЩ отказаха коментар, като все пак обещаха да дадат информация, когато му дойде времето. Служители на Конгреса разкриха, че министърът на вътрешната сигурност Джон Кели се е обадил през уикенда на законодатели, за да ги уведоми за плана. Белият дом отказа коментар.

Йорданските кралски авиолинии съобщиха в Туитър, че техните пътници от утре няма да имат право да носят на борда на самолети, летящи за САЩ, повечето видове електронни устройства. Мярката ще важи и за онези пасажери, които минават транзит през Канада. Носенето на мобилни телефони и одобрени медицински устройства ще остане разрешено. Саудитското правителство потвърди новите американски правила.

Последвайте канала на

БТА
3841 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини