Харесайте facebook страницата ни

Чешкият външен министър разкритикува Юнкер

© Getty Images/Guliver

Чешкият външен министър Лубомир Заоралек разкритикува председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който според него не обръща нужното внимание на позицията на новите страни членки в ЕС, предаде Франс прес.

"В миналото е имало доста неприятни проблеми между Изтока и Запада (на ЕС), дори сякаш се появяваха разцепления. И така и никога не видях председателя на Европейската комисия да посети Източна Европа, да види на място какъв е проблемът", заяви Заоралек, без да уточни за какви разногласия говори.

"Затова пък съм чувал изказвания, които всъщност влошаваха положението и пораждаха усещането, че Изтокът е някак странен и различен", заяви чешкият външен министър по държавната телевизия ЧТ 24.

"Убеден съм, че ролята на Европейската комисия е да търси компромиси в моменти на криза, а не да изостря напрежението", заяви шефът на чешката дипломация.

Заоралек направи изказването си броени дни преди срещата на върха на ЕС на 25 март, на която ще се отбележи 60-годишнината от Договорите от Рим в момент, когато в редица европейски столици се споменава сценарият за Европа "на няколко скорости".

В началото на месеца страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия) отхвърлиха в съвместна декларация идеята за ЕС "на няколко скорости", пише БТА.

Коментари
Коментари (5)
Коментирай
(гост)
21.03.2017 | 22:52

Радвам се,че има още разумни хора в Европа,които мислят нормално.Жалко е,че и ние нямаме такива политици,според мен е важно да се обединим в един съюз със тях и да се опитаме да променим статуквото.

Рейтинг:
 
0
(гост)
21.03.2017 | 22:53

Мууутата НЕ разрешават, искат разпад и унищожение на европейските народи. Не се и надявай на нормален живот вече.

Рейтинг:
 
0
(гост)
21.03.2017 | 22:53

Такова поведение от нашите пълзящи и наведени политици няма да чуете, поне за сега

Рейтинг:
 
0
(гост)
21.03.2017 | 22:53

Вишеградската четворка трябва да управлява ЕС,те са най-адекватни и разумни в решенията си!

Рейтинг:
 
0
дуци (гост)
21.03.2017 | 22:53

дали ще доживеем да се порадваме и ние на такъв външен министър ,който ще застане и ще скръцне със зъби на тия брюкселски изроди , не да им лиже задниците !

Рейтинг:
 
0
 
Добави Коментар