Сирийски кюрдски сили заявиха, че Русия е сключила с тях споразумение за изграждане на база

  • 20 март 2017 19:26

  • 18595
  • 2
Сирийски кюрдски сили заявиха, че Русия е сключила с тях споразумение за изграждане на база
©

Русия се договори с кюрдските Сили за защита на народа да изгради военна база в контролиран от тях район в Северозападна Сирия и ще обучава техни бойци като част от борбата с тероризма, заяви днес кюрдски говорител, цитиран от Ройтерс.

Споразумението с Русия е било сключено вчера, а руски войски с бронирана техника вече са пристигнали на мястото в окръг Африн, каза говорителят. "Споразумението влезе в сила днес", каза Редур Кселил. По думите му "то е първото по рода си". Той не каза колко руски войници са пристигнали в Джандарис, където се изгражда базата. Говорителят заяви, че Джандарис по-рано е бил обстрелван от турските сили през границата. Сключването на сделката вероятно ще разгневи Турция, която смята силите за продължение на Кюрдската работническа партия (ПКК). Преди време Турция започна настъпление по част от сирийската граница, за да предотврати по-нататъшни завоевания на силите, които контролират територии в Североизточна Сирия и северозападния район Африн.

Силите за защита на народа са съюзник на САЩ в борбата с "Ислямска държава" в Сирия и играят важна роля в подкрепяното от Вашингтон настъпление срещу сирийския град Ракка, крепост на джихадистката групировка. Кселил каза, че групировката планира да увеличи своята численост с около две трети до над 100 000 бойци тази година, превръщайки се в по-организирана сила, наподобяваща армия. Това би укрепило автономните кюрдски анклави, които тревожат Турция. Силите за защита на народа, които имаха 60 000 бойци в края на 2016 г., вече са сформирали 10 нови батальона от началото на 2017 г., всеки от по около 300 бойци, каза говорителят. Според него целта е да се достигне численост над 100 000 бойци през втората половина на тази година.

По думите му всеки боец ще получава месечна заплата от 200 долара - с 20 долара повече от най-високата заплата, плащана в момента. Силите за защита на народа на практика служат като армия на автономните, ръководени от кюрди райони, появили се в Северна Сирия с оттеглянето на държавната власт през 2011 г., съпътстващо избухването на сирийската гражданска война. Те са финансирани от администрациите на тези райони. Не само Турция, а и кюрдските власти в Ирак се противопоставят на групировката, чиито отношения със сирийското правителство са по-нюансирани въпреки историческата вражда, като и двете страни предимно избягват конфликта в шестгодишната гражданска война, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
18595 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бачо Киро

2017.03.29 | 19:13

2
Путин знае,че Ердо е пътник рано или късно така че....стори му някакъв ихтибар.
Урок по висша политика

2017.03.28 | 01:31

1
Сега разбрахте ли какво е да си истински голям политик,наказанията продължават въпреки привидното приятелско отношение към анадолската маймуна,не всичко е груба сила,макар,че руснаците я имат дори в излишък.

Добави коментар

Водещи новини