Харесайте facebook страницата ни

Йотова: Въпросът за отношенията с Турция трябва да има европейско решение

© Булфото (архив)

Според вицепрезидента Илияна Йотова въпросът за отношенията с Турция трябва да има европейско решение, а не всяка страна да го търси сама за себе си. Това коментира вицепрезидентът Йотова в отговор на въпрос.

Илияна Йотова отбеляза, че страната ни предприе няколко стъпки от чисто дипломатически характер като според нея "оттук-нататък проблемът Турция трябва да има европейско решение, а не всяка страна сама за себе си". По думите й много сериозно трябва да бъдат поставени на масата бъдещите отношения с Турция, като допълни, че това е честното отношение и към едната, и към другата страна. Вицепрезидентът коментира, че не е прецедент Турция да бъде канена на среща на върха на ЕС и посочи, че нищо не пречи тя да бъде поканена на следващия Европейски съвет, ако трябва да се направи и извънредна среща, защото според Йотова процесите са повече от тревожни.

В отговор на въпрос относно информациите за намеса на Турция в изборния процес у нас Илияна Йотова коментира, че до този момент турската страна достатъчно категорично се е намесила в нашите избори, което е предизвикало и отговора на българската държава. "Вярвам на служебния кабинет, както и на министрите на отбраната и на вътрешните работи, че ще се справят с тази изключително сложна ситуация. Не помня правителство, което да е било изправено пред такива предизвикателства, но вярвам на тези хора, че ще се справят", посочи Йотова.

Вицепрезидентът коментира темата преди участието си в международната конференция в МВнР на тема "Правова държава, права и човешка сигурност в епоха на несигурност" по повод на Международния ден на франкофонията - 20 март. На форума, който е под неин патронаж, вицепрезидентът Йотова заяви, че ако ЕС загуби ценностите си за солидарност, свобода и справедливост, няма да се справи оттук-нататък с нито едно предизвикателство.Тя обаче отбеляза, че именно за тези ценности в петте варианта в Бялата книга за бъдещето на Европа пише много малко. Според Йотова тази книга не трябва да бъде оставена затворена или да бъде изчерпана с една декларация или с подписването на един документ, както предстои да се случи в Рим, а трябва да се чете, препрочита и дописва с най-добрите идеи не само на правителствата и на политиците, но и на европейските граждани.

Коментари
Коментари (10)
Коментирай
(гост)
22.03.2017 | 20:23

Е това са БСП, преди избори говорят против ЕС и емигрантите... след изборите Йотова поде инициатива за интегриране на децата бежанци, а сега за турските своеволия ще чакаме ЕС кво ше каже... иначе много им знае устата преди избори да плямпат по пиперливи теми

Рейтинг:
 
0
(гост)
22.03.2017 | 11:12

Честито на гласувалите за Радев- Йотова... До война ще ни докарат. При Борисов - това нямаше да се случи.... Народе???

Рейтинг:
 
1
Ели (гост)
22.03.2017 | 11:12

Илияна Идиотова отвратително говедо ужасно същество дебела преяла свиня отврат дебелогъзо чудовище гнус!!!

Рейтинг:
 
1
боби (гост)
22.03.2017 | 11:13

Вие сте в европа ,а ние сме в българия аз не искам да питате европа искам да не чувам за Турция.ВЗЕМЕТЕ РЕШЕНИЕТО САМИ ИЛИ И ВИЕ ЩЕ СЕ ПРОСТИТЕ С ВЛАСТА И ВСИЧКО КОЕТО ИМАТЕ ,КОТО ДОЙДЕ 2 НАРОДЕН СЪД

Рейтинг:
 
1
usa (гост)
20.03.2017 | 23:47

nie da se radvame ako pone karucite si zapazim, koy ima kuraja da voyuva s turciq, rusiq i japoniq

Рейтинг:
 
0
стам (гост)
22.03.2017 | 10:02

Вредно е ,човек от такъв ранг,да се први на умен,

Рейтинг:
 
1
(гост)
22.03.2017 | 10:02

Трябва двойното гражданство с Турция да отпадне. Иначе България ще се мъчи още 30-40 години с тях.

Рейтинг:
 
1
todorov (гост)
21.03.2017 | 04:03

ne nie te sa ma4at s na6ite tapizmi

Рейтинг:
 
1
Николай Валюев (гост)
21.03.2017 | 14:29

Тази предателка се чуди как да каже, че иска да слугува на Путин и даже да му прави свирки ежедневно. Долна червива комунистка.

Рейтинг:
 
2
Х (гост)
22.03.2017 | 10:02

Европа така се държи с България, че не мога да й повярвам. Запазвам си мнението на Раковски и Каравелов за Европа.

Рейтинг:
 
3
 
Добави Коментар