Харесайте facebook страницата ни

Прага: Свободното придвижване на хора из ЕС може да доведе до разпадането на блока

© gettyimages (архив)

Свободното придвижване без гранични проверки може да тласне Европейския съюз към разпадане, казва чешкият външен министър Любомир Заоралек в интервю, публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

Пред пражкия вестник "Хосподаржске новини" Заоралек отбелязва, че ограничаването на свободата на придвижване може да е от полза за ЕС. "Ние казваме, че трябва да уважаваме свободата на придвижване и други неща, за които бихме се оставили да бъдем разпънати на кръст, фигуративно казано, но резултатът може да бъде, че вследствие на тези принципи съюзът ще се разпадне", заявява висшият дипломат.

По думите на първия дипломат на Прага, когато от изток идват "два милиона души, които вземат твоята работа, социални помощи и много други неща, ти трябва да опиташ да обясняваш на своите хора по хиляда пъти да свикнат с това. Но те няма да го приемат, защото си отишъл прекалено далеч и не си им казал истината", обяснява Заоралек. Думите на министъра противоречат на позицията на премиера Бохуслав Соботка и лидерите на останалите политически партии в Чехия, че чехите са за запазване на свободата на придвижване из блока

Впоследствие Заоралек уточни в отделно свое изявление, че не се опитва да промени чешката външна политика по въпроса, а че има предвид движението на работна сила, не на пътници въобще. "Свободното движение на хора е в основата на ЕС. Обаче ние трябва да помислим как да регулираме трудовия пазар, как да се преборим със социалния дъмпинг, така че единният пазар да не работи против гражданите на ЕС", се казва в изявлението му, разпространено по електронната поща.

В интервюто пред "Хосподаржске новини" Заоралек се обявява против настояването на Брюксел за разселването на над един милион имигранти по квоти из 28-те държави в блока, предаде Ройтерс.

Коментари
Коментари (6)
Коментирай
(гост)
25.03.2017 | 19:06

Аха добро утро и мултикултито ама късно либе за китка.

Рейтинг:
 
0
(гост)
21.03.2017 | 14:27

Всички ги изстрах от нашите цигани,това е паплач която е непредвидима.

Рейтинг:
 
0
(гост)
21.03.2017 | 14:27

А колко работят нелегално в западните държави.

Рейтинг:
 
0
(гост)
21.03.2017 | 16:06

Подобре да разпадне и всеки както може да се развива защитава родината си ,а не да разчита на чуждопоклонничеството .

Рейтинг:
 
1
(гост)
21.03.2017 | 16:07

Като гледам тая ограда ми заприличва на ограда да не влизат кокошки с рязане пера в двора

Рейтинг:
 
2
(гост)
23.03.2017 | 22:06

тука и такава вече няма, а каква имаше преди костовистото племееее, разбило страната ни ...

Рейтинг:
 
1
 
Добави Коментар