Шефът на спецсъда: Ще работим напълно прозрачно

  • 03 януари 2012 09:59

  • 1613
  • 0
Шефът на спецсъда: Ще работим напълно прозрачно
©

Първоинстанционният специализиран наказателен съд и специализираната прокуратура са напълно готови да започнат работа и очакват първите дела.

Това казаха в предаването „Преди всички” по БНР председателят на съда Георги Ушев и говорителят на специализираната прокуратура Пламен Марков.

Ушев обясни и каква е процедурата: "Окръжните съдилища, в които се гледат дела за организирана престъпна група, завършили са разследванията, има внесен обвинителен акт, но няма насрочено първо съдебно заседание, трябва прекратят съдебното производство и да изпратят делото на специализираната прокуратура. След това тя трябва да внесе обвинителен акт в специализирания съд."

Марков от своя страна посочи очакванията: "Предварителните очаквания са за около 80 дела. Това са дела, които са приключени на досъдебна фаза и са внесени с обвинителен акт в съответните окръжни съдилища и Софийския градски съд. Що се отнася до тези досъдебни производства, които са образувани и висящи пред съответните разследващи органи, бройката за годината, която очакваме, е над 350 дела."

Към момента 9 съдии ще работят в специализирания наказателен съд, каза Ушев и добави, че първо трябва да се види обема на работа и тогава ще се прецени дали да се иска увеличение на щата. Ушев обеща, че съдът ще бъде напълно прозрачен. Според него само това е начинът да се повиши доверието в съдебната система.

Пламен Марков подчерта, че има проблем с набирането на следователи: Законът предвижда, че досъдебните производства се водят и разследват от разследващи полицаи, които са определени със специална заповед на министъра на вътрешните работи. Такава заповед вече има издадена. Висящите в момента досъдебни производства се довършват от органите, които ги разследват. Така че на този етап не очакваме сериозни затруднения от липсата на следователски апарат към специализираните прокуратури, но се надяваме този недостатък да бъде преодолян бързо.

"Когато едно дело трябва да се разгледа и изработи качествено, не трябва да се набляга на бързината. Трябва да се намери баланса между бързина и качество на работата", коментира още Георги Ушев. Той призна, че има притеснение, че може да възникнат спорове за подсъдност пред Касационния съд: "Когато има повече обвинения по едно дело, някои от които са подсъдни на окръжен, а други на специализиран наказателен съд, делото, според сега действащата нормативна уредба, следва да бъде разделено. Имаме добър диалог с прокуратурата на ниво ръководство, така че надявам се да се внасят дела за престъпления, които са подсъдни на специализирания наказателен съд. В противен случай ще се наложи да се стигне до прекратяване на съдебното производство." Според Пламен Марков, в голяма степен този въпрос ще бъде решен на досъдебна фаза и много рядко ще се стига до спор на съдебна фаза.

Специализираният съд не е създаден за определени личности, а за определен вид престъпления, допълни съдия Ушев. Правораздаваме по един и същи закон - Наказателно-процесуалния кодекс, а не по извънредно законодателство, обобщи говорителят на специализираната прокуратура Пламен Марков.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1613 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини