Помните ли колко скъпо ни излиза едно управление на БСП!?

  • 20 март 2017 12:45

  • 38006
  • 78
Помните ли колко скъпо ни излиза едно управление на БСП!?
© Фейсбук/ Ева Майдел

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел разказа пред novini.bg за успехите, постигнати в интерес на потребителите, напомни за инициативите на ЕП, за да подхрани европейската мечта и коментира предстоящите избори в България.

Постигнахте големи успехи в интерес на потребителите. Какво Ви костваше това?
В основата на нашата работа поставяме гражданите като потребители, като предприемачи, и като работници. Благодарение на вътрешния пазар на ЕС е възможно да отстояваме техните интереси чрез конкретни предложения в ЕП. За потребителите това означава право на достъп до стоки и услуги във всички държави-членки, с гарантирана, еднакво добра защита на техните права навсякъде. За предприемачите това означава, че ако те са успешни у дома, че ще могат безпроблемно да пренесат своя бизнес успех навсякъде в обединена Европа - пазар от над 500 милиона клиенти. За съжаление всичко това не е достатъчно добре пригодено за ерата на дигиталните услуги и съдържание, в която живеем. Именно тук са съсредоточени моите усилия в Европейския парламент - изграждането и завършването на Единния цифров пазар. Това е и неизбежна стъпка за всеки бизнес, който търси бъдеще. Някои от проблемите са, че достъпа до дигитално съдържание все още не е еднакво отворен за всички територии, все още има непонятни ограничения и такси при ползването на мобилни услуги, съдържанието, което притежавате не винаги е легално преносимо.
Много често, всички тези въпроси опират до различия в регулациите между отделните държави, до законодателство изоставащо от реалността, но и до сериозни интереси на доминиращите играчи на пазара. Моите усилия и тези на моите колеги от групата на Европейската Народна Партия в Европейския парламент вече дават резултат. Това към което се стремим е тройна победа. Първо, благодарение на няколко годишни преговори, таксите за роуминг отпадат от 15 юли тази година в целия ЕС. Това е успех, който е от полза за всички, които пътуват зад граница в ЕС. Второ, в момента работим за това потребителите да имат достъп до съдържанието, което са закупили в мрежата от всяка точка на Европа - абонаменти в различните платформи, които предлагат книги, филми, музика. Трета тема с която се занимаваме е т.нар. геоблокиране. При този проблем самите доставчици не позволяват достъп на потребителите от някои държави до техния онлайн каталози за стоки или услуги. Понякога това се прави заради невъзможността или високите разходи на доставка, но често заради дискриминиране в цените и договорки с други доставчици. Тези практики противоречат на принципа на свободната конкуренция.
Освен ползите за потребителите, изчистването на тези пречки ще има два други важни резултата: ще позволи на Европа да стане по-конкурентна на световния цифров пазар, и най-важното, ще направи културното богатство и разнообразие на Европа достъпно за всички.

ЕС имат много успешни инициативи, бихте ли ни ги напомнили, за да можем да подхраним европейската мечта?

Европейската мечта вече е факт и често гражданите на държавите от Източна Европа разбират това по-добре от останалите. Тази година честваме 60 годишнина от подписването на Римските договори, поставили началото на ЕС. Най-дългият период на мир в историята на модерна Европа е постигнат именно благодарение на съществуването на ЕС. Ако помислим, днес война между държави членки на ЕС е на практика невъзможна, не само заради демократичните ценности, които споделят, но и заради тясната обвързаност на икономиките им. В предния въпрос споменах ползите от общия пазар и движението на стоки и услуги, но помислете за най-значимото постижение на Европа - свободното движение на граждани. Тази година честваме също една друг годишнина, 30 години от създаването на програма Еразъм. Досега програмата е повлияла на съдбите и развитието на над 9 милион участници. Чрез програмата те са осъществили студентски обмен или са придобили работен опит в друга Европейска страна. Това е ярък пример за успеха на Европа.
Важно е да не взимаме тези привилегии като даденост и да разберем, че тяхното съществуване е свързано с отстояването на общи ценности и разбирания. Вълната от популизъм в много Европейски държави днес ни навежда на мисълта, че гражданите в някои държави забравят колко ценни са тези преимущества.

Основният Ви приоритет е насърчаването на малките и средни предприятия, предприемачеството, инвестиционната култура и дигитализацията, както в България, така и в Европейския съюз. Какви последващи действия възнамерявате да предприемете, за да го осъществите?
Възможностите, които дигитализацията ни дава, с които да засилим конкурентоспособността на предприятията в Европа са големи. Ето защо от решаващо значение е да подобрим достъпа до стоки и услуги на пазара, да премахнем пречките пред онлайн конкуренцията и да осигурим онлайн пазаруване през граници в ЕС. Само тогава ще бъдем в състояние да спрем изграждането на монополи и да предотвратим незаконния достъп до дигитално съдържание. Считам, че законодателството в тази област е ключово, но то трябва да бъде създадено по начин, който не възпрепятства МСП и стартиращите компании, както и не води до повишаване на цените за потребителите в по-новите държави-членки като България.
Гражданите и бизнесът са доволни, когато виждат конкретни положителни резултати в тяхното ежедневие, които са продукт на политически решения. Именно затова, работим за улесняването на плащанията при онлайн търговията. Това ще доведе до засилено потребление и до достъп на българския бизнес до близо половин милиард европейски потребители. Сложните платежни методи водят до пропуснати ползи за бизнеса. Важно е потребителите да имат избор как да платят, когато искат да си поръчат нещо чрез интернет.

Предстоят едни от най – важните избори от новата история на България. Може ли да кажем, че резултатът от тях ще покаже как България отговаря на глобалните промени?
Без съмнение предстоящите избори в България са преломен момент за развитието на страната ни и позиционирането и в европейски и световен план. Достатъчно е да видим яростната анти-европейска реторика на лидера на БСП Корнелия Нинова, за да разберем пред какъв цивилизационен избор сме изправени на 26-и март. В рамките на няколко дни Нинова нарече предатели мнозинството европейски политици, включително и много социалисти, подкрепили търговското споразумение с Канада, след това заклейми председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че не е нейн „шеф“ и се обяви за премахване на санкциите срещу Русия, наложени единодушно от всички 28 държави в ЕС срещу погазването на международното право от Русия.
За нас миграционният натиск и несигурното политическо развитие на много места по света са още един сигнал, че България трябва да бъде част от НАТО и ЕС. Дори повече - наясно сме, че в едно бурно море, малките лодки оцеляват трудно. Затова смятаме, че въпреки различните настроения, процесът на интеграция в ЕС трябва да продължи. Няма спор, че са нужни много промени в начина на функциониране на европейската машина, но няма и съмнение, че ЕС е най-добрата измислена политическа машина до момента в света. Затова ние виждаме България като разумен, но активен член, който използва различни ситуации, за да промени съюзите, в които членува, а не да се съмнява в тях. За съжаление нашите политически опоненти в България не оценяват толкова еднозначно националния интерес на страната ни от по-голяма интеграция в НАТО и ЕС.
Европа има и нужда от стабилна държава като България на Балканите, където минава най-външната й граница и то към региона на Близкия изток и Северна Африка. Последните десет години показват, че тази стабилност може да бъде гарантирана само от ГЕРБ.

Какво бихте посъветвали всички, които ще отидат до урните на 26 март?

Предстоящите избори не определят просто състава на следващия парламент, а посоката на развитие на страната ни за поне десетилетие напред, защото както виждаме сметките по абсурдните енергийни приключения на БСП като АЕЦ Белене и Американските централи, подписани преди години, се плащат от следващите правителства. Освен това, съдейки по острата анти-ЕС реторика на много от партиите, включително БСП, има реална опасност за загуба на евроатлантическите позиции на България, ако ГЕРБ не състави правителство.
Фактите сочат, че изминалата 2016 г. е първата от осен години насам, в която държавният бюджет завърши с излишък, а икономическият растеж беше над 3%. Това беше постигнато след като досегашното правителство на ГЕРБ успя да създаде благоприятна бизнес среда, да намали контрабандата и да спре изтичането на средства от бюджета. Ние от ГЕРБ предпочитаме да използваме тези пари разумно - за инвестиции в неща, които ще помогнат на хората да правят бизнес, да създаваме възможности за всички.
БСП вече се нареди пред избирателите с планове за съживяването на многомилионни енергийни проекти с руско участие, с идеи за икономически необосновани държавни инвестиции в сфери, които няма да доведат до възвръщаемост.
Ние от ГЕРБ не бихме рискували да върнем колелото на историята назад и да накараме държавата да създава и управлява индустрия, както мислят да направят социалистите. В историята на България има много примери за това как такива опити излизат скъпо или никога не се завършват.
Като типична пост-комунистическа страна до 1989 г. България все още има нужда да реформира възлови за общественото развитие сектори като здравеопазване и образование. Всеки, който е правил реформи в тях знае, че там реформите не се правят, за да се спестят пари, а обратното. Подобряването на качеството на медицинската помощ и учебния процес всъщност изискват много инвестиции и затова те могат да се направят, само когато държавата разполага със средства. Последните 10 години доказаха, че ГЕРБ е единственият гарант за здрава икономика и работещ бюджет без трупане на външен дълг.


По материала работиха Десислава Станева и Галя Георгиева

Последвайте канала на

Novini.bg
38006 78

Свързани новини

Коментари 78

Добави коментар

2017.04.23 | 12:27

78
Всичко помним ,ма да те питам ,а знаеш ли колко скъпо струва дълга които натрупа твоя шев ?

2017.04.23 | 12:27

77
А твоят "шев" какво натрупа в празната ти глава?

2017.04.23 | 12:27

76
Доста мижитурчици чакат службичка от БСП.
дуци

2017.03.23 | 00:41

74
само мъртвите ЧИФУТИ са добри !

2017.03.23 | 00:41

75
Бих казал, че това трябва да важи за тъпаците като теб.
ПОМНИМ

2017.03.22 | 18:26

73
26 МИЛИЯРДА ИЗТЕГЛЕНИ ОТ ГЕРБ

2017.03.21 | 20:21

65
А помните ли за какво са изтеглени и какво е разплатено с тях? Има ли опорна точка за това?
гергана

2017.03.22 | 18:25

72
И сега помним колко скъпо ни излизате вие евродепутатите ,които получавате по 20000 евро,а тук ние живеем с 300 лева

2017.03.22 | 18:25

71
Герганче... ми кандидатирай се и ти за евродепутат мойто момиче не чакай коматче от Корнелия Нинова.

2017.03.21 | 20:29

68
помни те ли колко скъпо излиза едно управление на БСП а помнители колко скъпо ни излезе едно управление на ГЕРБ и колко пари има да връщаме ние децата ни внуци та не знам до кое коляно ще има да се връща

2017.03.22 | 16:20

70
Половината от тези пари отидоха за да се върнат бочовете оставени ос БСП-БКП. Забрави ли бе тролчо?.

2017.03.21 | 20:24

67
Каро, ако съдя по теб, наистина е прост.
Karo

2017.03.21 | 10:59

25
Проблемът е не че има за връщане а че насреща няма нищо. Гурливия кво каза народа прост и без това няма да разбере за какво ги теглим та затова няма им обяснявам.

2017.03.22 | 13:27

69
В лицето те бива па снимай се цяла да те видят хората че си Пачавра правена от манаф
FM

2017.03.21 | 20:23

66
Помните ли колко се самоубиха.
Господ да ви натръшка,вашта мм.. комунистическа

2017.03.21 | 20:14

64
Самовлюбени и безочливи подлоги, на държавна/народна/ издръжка. Това е действителността. То за това е така нафукано,безочливо и нагло,защото не е гладувало и не знае как се живее с 250лв.пенсия или 450 лв.заплата. По Татово време щеше да работи в плод-зеленчука, там, където може
Господ да ви натръшка,вашта мм.. комунистическа

2017.03.21 | 20:14

63
Самовлюбени и безочливи подлоги, на държавна/народна/ издръжка. Това е действителността. То за това е така нафукано,безочливо и нагло,защото не е гладувало и не знае как се живее с 250лв.пенсия или 450 лв.заплата. По Татово време щеше да работи в плод-зеленчука, там, където може

Добави коментар

Водещи новини