Арендатори наемат земя с наддаване на търгове

  • 20 март 2017 11:16

  • 3049
  • 0
Арендатори наемат земя с наддаване на търгове
©

За втора поредна година компанията за управление на земеделска земя Агрион отдава портфолиото си под наем, използвайки пазарния инструмент на търговете.

Така на принципа на конкуренцията между фермерите и техните финансови възможности пазарът сам ще определи рентните нива, вместо дружеството еднолично да ги налага при пряко договаряне, каквато е масовата практика в сектора. Заявките за участие в търговете се приемат от 22 март във всички офиси на компанията в цялата страна. За всеки от парцелите ще се търсят поне по три оферти, за да се гарантира конкурентният принцип и реално да се види какво могат да си позволят да отделят като рентно плащане участниците на пазара, допълват от Агрион.

Искаме да дадем шанс и на по-дребните и средни производители да останат на пазара и да участват с атрактивни предложения за наемане на земя. Компаниите в бранша вече ясно осъзнават нуждата от търсене на нови дестинации за развитие и разрастване. Добрата новина е, че въпреки тревожните тенденции за спад на цените на земеделската продукция, експортът нараства. Освен това през следващите години до 2020 с евросредства ще бъдат субсидирани по-активно отглеждащите плодове и зеленчуци и животновъдите, което ще увеличи търсенето на площи за паша и трайни насаждения.

Резултатите от миналогодишната кампания по отдаване в дружеството показа също и влизане на по-малки арендатори в нови землища. Търговете позволяват развитието на малките ферми, които имат шанс да преодолеят капсулирането между арендаторите в някои региони. „Организирали сме така процедурата, че тя да е максимално улеснена и да гарантира равно начало, честни и прозрачни условия. Никой няма да се ползва с преимущество в рамките на търга, а ще зависи от условията, които предложи кандидатът. Така всеки, който има интерес да се занимава със земеделие, ще може да се включи”, посочиха експертите на Агрион. Информация за условията за провеждане на търговете и за конкретните земеделски масиви, както и тръжната документация, се предоставя безплатно в офисите на компанията.

Търговете за наемане на земя тепърва ще разкриват потенциала си, убедени са специалистите, тъй като този метод позволява сравнително бързо отдаване на портфолиото от земя при реална пазарна цена. Засега Агрион е единствената в бранша, която използва този търговски инструмент.

Последвайте канала на

Novini.bg
3049 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини