Харесайте facebook страницата ни

Ученик от Смолян работи нощно време, за да храни семейството си

Впечатляваща по мащаб дарителска дейност развива механотехникумът в Смолян. Акциите им от години насам привличат вниманието на смолянчани. А учениците, дори завършили вече школото, продължават да участват в тях, съобщава „Марица“.

Кампаниите на учители и ученици вече помогнали на стотици, и то не само от Смолян и Смолянска област.

Инициаторът - преподавателката Софка Иванова, е учител професионално обучение с 32 години стаж в професията, само в Професионалната гимназия по техника и технологии в Смолян.

„В момента се работи за дете, което е с комплекс от тежки заболявания. Гледаме по всякакъв начин да се събират средства за лечението на такива деца. Знаем, че усилията ни отиват за добра кауза. А и така възпитаваме децата да не хвърлят, а да събират. Има големи бутилки в коридорите, всяко дете, което се връща от павилиона в междучасието, хвърля в тях капачката от бутилката, която носи. Дребните неща правят големите промени“, казва тя.

„Външен дарител предостави обувки за дете сирак. Момчето е в 12. клас, издържа само семейството си, след като баща му почина. През нощта работи в хлебопекарна. Вече две години работи сериозно в помощ на семейството. Сестричката и майка му са със здравословни проблеми и им е много трудно. Ученици решиха да му дарят чисто нови разкошни обувки. Момчето обаче ги отказа, каза че е по-добре да се дадат на негов съученик, който има по-голяма нужда от него. Другото момче е от семейство, което трудно се оправя с парите“, разказва учителката. „"Да направим добро, да усетим духа на Коледа" е най-известната ни акция в Смолян. Тя е по идея на г-жа Жайгарова. Наши ученици застават пред големите магазини с кошници и се обявява, че събираме дарения от хранителни продукти за социално слаби семейства и възрастни хора с ниски доходи. Тази година събрахме хранителни продукти за над 40 семейства, с всяка година събираме все повече. Най-важното е, че хората ни имат доверие, че продуктите отиват където трябва. Защото всяко нещо го снимаме, оповестяваме и отчитаме, за да не се породи по никакъв начин съмнение“, обяснява още тя.
 

Коментари
Коментари (4)
Коментирай
(гост)
16.04.2017 | 10:51

durti kurvi sa gerb

Рейтинг:
 
10
Веселин Василев (гост)
16.04.2017 | 10:51

Ей Петър - не обвинявай само ГЕРБ - всички са виновни!

Рейтинг:
 
3
Petar (гост)
16.04.2017 | 10:51

Gerbadjiinitsata to kude ni dokara....

Рейтинг:
 
13
Веселин Василев (гост)
16.04.2017 | 10:51

Мама му стара - докъде я докарахме.

Рейтинг:
 
2
 
Добави Коментар