Още един журналист беше убит в мексиканския щат Веракрус

  • 20 март 2017 07:35

  • 1238
  • 3
Още един журналист беше убит в мексиканския щат Веракрус
© Getty Images

Журналист беше застрелян вчера в мексиканския щат Веракрус, обхванат от насилието на наркобанди и корупция сред правителствени служители, съобщи Асошиейтед прес.

Журналистът Рикардо Монлуи излизал от ресторант в град Янга със съпругата си и сина им, когато мъж, който изглежда го причаквал, го прострелял два пъти и избягал, заявил шефът на местната полицията. Съпругата и детето останали невредими.

Монлуи е най-малко единадесетият журналист, убит през последните шест години в щата Веракрус, но първият, откакто губернаторът Хавиер Дуарте подаде оставка и изчезна, след като беше обвинен в корупция, отбелязва агенцията. Той беше председател на журналистическото дружество в град Кордоба и сътрудничеше на три местни печатни издания.

Щатът Веракрус се е превърнал в бойно поле на враждуващи наркокартели. Сегашният губернатор Мигел Анхел Юнес, който встъпи в длъжност през декември, съобщи, че осем души, сред които петима полицаи, са били убити вчера в престрелка в планински район в северната част на щата.

Комитетът за защита на журналистите, базиран във Вашингтон съобщи, че Мексико е най-опасното за журналисти място в северното полукълбо, а щата Веласкес - най-опасната за тях част от страната. По данни на комитета 86 журналисти са били убити в Мексико от 1992 г., като 37 от убийствата са били пряко свързани с тяхната работа. За 49 от убийствата причините все още не са ясни.

Последвайте канала на

БТА
1238 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Cholky White

2017.03.20 | 09:14

2
Malko im e na tezi Praseta,Jurnalistite sa dolno plemence
За 1 милион месечен оборот

2017.03.28 | 11:00

3
Прави разлика. При нас се наема стая за 300 лева наем и незавършили студенти по литература и им даваш теми по които да пишат. После поправяш и т.н. Проверка на факти НИКОГА.

2017.03.20 | 09:13

1
Жалко, човешкото общество мрази хората, които казват истината. Този човек се е борил за неговата правда. Но е трудно да се бориш срещу такава симбиоза.

Добави коментар

Водещи новини