В Япония за пръв път проведоха учение за евакуация в случай на атака от КНДР

  • 17 март 2017 13:52

  • 1611
  • 0
В Япония за пръв път проведоха учение за евакуация в случай на атака от КНДР
© gettyimages (архив)

Стотина души в крайбрежен град в Северна Япония участваха днес в първото учение за евакуация, организирано за трениране на готовност в случай на ракетно нападение от Северна Корея, предаде АФП.

Учението в Ога се състоя по-малко от две седмици, след като Корейската народнодемократична републрика (КНДР) изстреля няколко ракети към Япония. Три от тях паднаха край бреговете на това градче с население близо 29 000 жители. Токио се бои от агресия на своя земя откакто през 1998 г. балистична ракета със среден обсег прелетя над Северна Япония и се разби в западната част на Тихия океан, без да е било отправено предупреждение.

Севернокорейският режим засили темпото на развитие на ракетната си програма и от миналата година ракетите му падат все по-близо до японските брегове.

Днешното учение се опираше на сценарий за още по-близко попадение, в териториалните води на Япония, тоест до 22 км от бреговата ивица. В учението участваха 110 жители на Ога, в това число ученици от начално училище. Северна Корея не бе спомената поименно, а се говореше за "неизвестна страна".

Последвайте канала на

БТА
1611 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини